2012 - Husniey Husain

Monday, 15 October 2012

Cinta Ilahi Most Important ! ♥
15 October0 Comments

Kalau bercinta ♥, jangan berkepit macam belangkas ♥, hantar surat berbelas-belas ♥, SMS berbalas-balas ♥, masa dating sebelah tandas ♥, berpeluk-peluk dalam bas ♥, asyik menjeling dalam kelas ♥, minum air perghh kongsi segelas 

 ♥



 

Bila ada konflik ♥♥ , haa mula la nak frust ♥, nak tunai solat pun malas ♥, tak dapat tumpu study dalam kelas ♥, waktu result nak keluar tahu pulak cemas ♥, takut ♥... exam tak pass ♥, tup tup awek sendiri kena kebas ♥, kesian.. melepas..

 
 

 
So ♥♥, jadilah diri yang ada class ♥, berdating ikut lunas ♥, bergaul ada batas ♥, jaga maruah dengan tegas ♥, syariah dijaga dengan jelas ♥, tutur kata sentiasa beralas ♥, kalaulah cinta yang dihulur ikhlas ♥, janganlah bimbang ♥, cintamu pasti berbalas

 

 

  

 

CINTA ♥

♥ BUKAN pada COUPLE

♥ BUKAN pada I ♥ Y0U

TIDAK TERLETAK pada 'I MISS Y0U'

Itu semuanya CINTA NAFSU

tetapi CINTA SUCI ♥

♥ itu akan terucap SAAT IJAB DAN QABUL DILAFAZKAN

ketika itu lah TUJUAN CINTA menjadi KERANA ALLAH..♥

♥ SATUKANLAH CINTA KERANA ALLAH ♥






Reading Time:

Sunday, 24 June 2012

Ku Ingin Kekasih Halal . ♥
24 June0 Comments
Assalamualaikum 

ape khabar kesihatan arini? Alhamdulilah ambe pon sihat .. 
ape khabar iman kite ye.. mungkin kadang-kadang kita leka nak 
check iman kita makin sihat ke tak .. :(

sekarang ni, dok lama lagi ambe akan abis cuti sem. 
dan insyaAllah minggu ni dah last kerja kot.. 

Agak penat, tapi bagi aku pengalaman penting .. 
pengalaman mane boleh beli ngn org lain .

sekurang-kurangnya cerah la jgk mata ambe utk tgk 
keadaan org di luar sana dlm bidang bussines and marketing. .

susah-susah dulu , bersenang-2 kemudian.. 

mungkin tajuk ambe kali nim agak pelik.. 


YA,

      siapa lah tak nak ada " KEKASIH HALAL?" 
sila ketuk kepala kalu tak mboh . . 
semua orang akan ada perasaan nak disayangi, 
dikasihi, dibimbingi , berkeluarga, berbahagia.


FITRAH MANUSIA . 

lelaki dan perempuan tu ibarat magnett dgn besi 
dok leh duk dekat, mesti nak bertepek. 
ade tarikan sendiri . . 

secomel mane orang tuh , sejahat mane dye. 
Dok lawo mane ke,
Semua orang pasti akan bertemu jodoh..
kalu tak di dunia ni, di akhirat nanti pasti.. 

Sebenarnya, nok ke arah benda-2 kebaikan ni, 
Allah tunjukkan kita jalan-2 yang penuh liku dulu 
sebab nak tgk kekuatan kita utk dptkan perkara baik ni .. 


aku cuma menginginkan cintaNya , 
kerana aku tahu , 
jika dia seorang yg sgt menjaga 
segala titah perintah Ilahi, 

Dia pasti tidak akan mengecewakan insan yg dia pilih utk 
menjadi surihati ..  






Selama ni aku hidup penuh dengan angan-2 , 
kadang-2 aku leka dengan cinta ni . 
astafirghullahalazim .. 

kadang-2 aku mari tersedar . . 
aku tak leh berharap lagi dgn apa yg aku nampak depan aku skrg.. 
mungkin harini kite bercinta dgn si A , tapi esok lusa . 
tibe-2 bertunang dgn si B plak yang kite pun tak sangka boleh kenalinya..
dan tak mustahil jugak kita akan menikah dengan orang lain.. 

sebab benda bab jodoh ni,

KETENTUAN ILAHI  

Kita rancang sehebat mana pon , 
kita kapel lama-2 pon , 
belum tentu esok-2 , dia jodoh kita sampai akhir hayat.. 

sama juagk orang yang dah berkahwin .. 
dia sbenarnye tak bleh ckp ni la jodoh akuu .. 
sedangkan KETENTUAN ALLAH tu kita xtahu ape akan jadi. . 
samaada panjang atau pendek jangka masa.

macam-macam boleh jadi dlm hidup ni.. 
tiap masa tu berputar . 
masa sentiasa berubah, dan yg datang masa depan  . 
Dan kita tak dpt nak meneka dan menentu apa yang bakal kita hadapi 
di masa depan kita .. 

kene molek,
Allah tentukan kita tak sempat temui jodoh .. 
Allah panggil kita utk bertemu Dia .. 


semua kita buat, cuma mampu rancang, 
dan  kita sebagai hamba 
kena selalu redha atas ketetapan takdir yang telah ditentukan utk kita .. 


Berbalik kpd tajuk ni , 
aku memang da lame sgt pasang niat serta nekad. 
utk menjadi yang halal pd seseorang masa umur muda lagi ... 
sebab aku rasa waktu 
semakin suntuk .. 
hari makin berlalu .. 
mak bapak makin tua , 
kalau boleh aku nak lengkapkan hidup aku ni 
pd usia muda .. 
insyaAllah, aku cuba jadi kuat utk pegang tgjwab.. 

nak sangattt. . 

aku x nafikan kadang-2 terasa sikit jeles tgk saim da ramai 
dapat cinta halal .. 
dpt kebahagiaan sendiri .. 
kdg kita tgk kehidupan dyeorg biasa-2 aje..
nmpk mcm susah aje.  
tapi mudahnye mereka ni dpt membina sebuah ikatan yg agak sulit ni .. 





mungkin jiwa aku ni agak susah oram lain nak tafsirkan .. 
tapi setiap yg aku cuba uat tu , 
aku pikir kesan-kesan nye jgk . 


baik kesan buruk , atau pon kesan baik .. 
aku pikir semua tu . 
ya ALLAH 
aku ingin dlm redhaMU.. 

aku ingin seseorang yg bernama Adam , 
memimpin tgn ku utk sentiasa mendapatkan cintaMU .. 

aku tahu ya rabb , 
hanya Kau yg layak utk dicintai ... 

aku berharap semuga di saat aku temui dia ,
dia akan selalu mengingatkanku tentang hebatnya cintaMu. 

aku berharap si dia yg selalu mengalunkan bait-2 cinta kpdMU , 
Memuji zat-zatMu, ya Rahim 



mungkin aku penah temui , insan yg aku ingnkan . namun , aku bukan yg dia dambakan ~



Reading Time:

Monday, 21 May 2012

Terduga  ッ
21 May0 Comments
Assalamualaikum 

lame sangat aku dok jenguk umah usang aku ni..
Maaf lah kerana kekangan waktu, dan kemalasan nak update
.

Moga kalian sahabat-2, kaum keluarga & sume
umat islam dlm keadaan baik saja..
Saat ini sebenornya aku tengah sedih  + bad mood . = macam macam hal :(









minggu lepas dapat lah jugak pergi jupe dengan artis yang baru kembali ke fitrah :) 
catriona ross.. Alhamdulilah . agak senang dengar sendiri 
dr dengar dan baca di dada akhbar ke apa ♥  




Sebenornya aku sedang mengharungi cuti sem yang 
baki nya ade dalam sebulan lebih lagi.. 
& sekarang duk berkerja part time.

kerja + tambah pendapatan =  ringankan beban mak ayh aku.
kerja bukan sekadar nak duit, tapi niat nak cari lebih lagi pengalaman..
Ni je sekeping tepek sinim, kerja kat kedai marketing gitu je, 
yang jual produk kecantikan dan kesihatan . 
sekurangnya aku celik jugak sikit 
dengan dunia gini :) 





Dalam melalui cuti ni, aku tak terasa sangat aku sedang cuti . 
pasal aku banyak habiskan masa dengan hari aku kat keje..
pergi pagi, balik maghrib. 
Malam aku duk main pesbukk . hahaa
tu pon tak lame..
tapi, bile balik gini. 
berasa la jgk tenang sikit jiwa.  
kadang, aku jd lupa, 
yang aku ni sebenarnya pelajor lagi.  Hee :3

Benornya mood down nak taip2 malam nim. 
rase nk jerit je kuat-kuat 

sabor sabor jep bermain di fikiran, dihati akuu
 pagi sakni, dlm lebih kurang kol 3 pagi . 
sebelum tu aku da tidur  . 
tetiba je terjaga . 
mungkin sebab xtenang nok tido . 
terus je cepat2 aku bukok and check result. 
Agok pilu haru sedih pedih. . 
Lain yang aku harapkan, 
tapi ni aje yang aku dapat


sila klik pada gambar tuk tumbesaran :



Allahurabbi  T_T

Sebenarnya aku bersyukur pasal satu perkara yang sgt aku risau , 
da lepas. tapi satu hal aku sedih pasal aku punye result pointer jatuh :( 
walaupom sikit, tapi ianya tetaplah jatuh. 
sedih rasa.. 
harapan aku lain, 
sabor nyee lahh
mungkin Allah saje nak duga aku .. 



^^^^^^^^^^^^^ 



mungkin jugak aku memmang dok layok utk jadi cerdik kotttttt....
dan bodo, bodo situ ah ke gane ? :( 
tadok aroh ayak aku . 
sedih parok ngak pom .. 


byk mende aku sedih benornye. 
arghhhhhh , 
pergilah kesedihan, kemonyokan, kestressan. 
kadang aku rase mcm hidup ini tak adil :'(
tapi apakan daya, ini lah sebenornya hidup . 
kalu tak susoh-2,tak sedih2 
bukan hidup name nyaa tuu..
aku cakap pandai, tapi dalam hati aku hanya Allah tahu. 
mendelah aku byk ngak duk mikir. 
yg pasti, hidup aku bukan cam hidup anok remaje laen .. 
beria , enjoy sana sini . 
nak pitih, senang2 aje

bukan . . .






♥  Ya Allah , 

sesungguhnya Kau lah sebaik-2 penentuan ... 
aku hanyalah hamba yg sgt lemah & hina . 
yg kadang bangun gagah, dlm meniti hidup .
tp kadang-2 aku lah rasa paling tersungkur. 
pasal jiwa aku kadang-2 terasa lemah sgt....


ampunkan segala dosa2ku , 
dosa kedua ibu bapaku , 
permudahkanlah segala urusan kami ya ALLAH . 
Murahkan la rezeki kami , 
urusan kami smoga dpmudahkan . 

permudahkan la aku utk menuju redhaMU.  
jauhi la aku dr sifat buruk . . . 
tetapkan langkah ku , agar 

selalu mencintaiMU , MENTAATIMU  



k , bai . ma'as salamah


salam alaik . 



Reading Time:

Sunday, 22 April 2012

Bicara Kalbu ♥
22 April0 Comments

Assalamualaikum,

Lama tak bersua disini, 

rinduu bertandang jua, 

akhirnya bukak juga blog ni :D 

 

First of all, just nak bebel kejap je sini , 

Dah lama sangatt tak update belog.

akibat kekangan masa yang selalu mencemburui :p 


Sekarangg dah berpindahh umah.

Alhamdulilah, selesa sejak berpindah ni , 

even bercampur kelas lain. 

tapi sebenarnya dari situ kita akan belajar,

untuk berkongsi informasi dengan 

kawan yang berbeza kelas ni :) 


sayangilah mereka yang bergelar kawan. 

bukan kerana dia kawan kita, 

 tapi sayangi mereka kerana mereka jua hamba ALLAH . 

 



"Sebaik-baik manusia ialah orang yang memberi manfaat pada manusia (termasuk meratakan kasih sayang).

Sebaik-baik manusia ialah mereka yang paling baik akhlaknya (kasih sayang kepada orang lain)." (Riwayat At Tabrani)

 

 banyak diam tu sebenarnya lebih baik  :) 
Daripada kita bising , tapi menyakitkan hati orang lain . 
sebab sebenarnya dosa kita dengan manusia, memang kalau nak hapus dosa tu,
manusia = manusia tu sendiri yang kena redha.
kalau buat dosa dengan ALLAH .  = ALLAH MAHA PENGAMPUN / PENGASIH .


Reading Time:

Wednesday, 28 March 2012

Dikala Hari Hari ❤
28 March0 Comments
Assalamualaikum :) Masaal khair

Kaifa Hal ? Ana toyyib, alhamdulilah ;) 

Aihhh , benornye mingguuu ning, minggu depan dan minggu-2 akan dtg
sebelum FINAL EXAM bakal bertandang ning sgt-2 las busyyy . 

Macam biaser las, kalu sem lepas kiteorang awal-2 sem penuh xcukup tgn
layan ke assignment, Quiz , test , roleplay, end of chapter. 

Tapii Sem ning, terbalik siked. 
Ambe agok dos awal-2 sem baru ning. 
Aih , napok rileks je awal-2 sem ning kat due bulan masuk sem x byk keje buak pong.

Tapi efek dye berase sekarangg las , seeee ! 
mcm-2 kene buak , cover , assesmentt . OKAY . SENYUMM .  :) 
Hadapi nge tenang & Sabor . 

Plus, baru baru ning busy ngan mesyuarat agung cawangan Johor, Silat Cekak . 
okay takpe benda bulis settle. Cool neh husniey ! =)
Ade siked perkongsian baru baru ning. 
Excited gok, bkn setakat bulis tgk majlis formal lagi cool . 
Tapi leh jgk kenal penuntut UTM  , UTHM , rapatkan ukhuwah lagi ngan tenaga pengajar :) 
Sebelum terlupe, mari la sama - sama sedekahkan al-fatihah kepada Armahum Tuan Haji Ishak, 
Guru Utama yang kedua yang baru-2 kerahmatullah. Moga beliau ditempatkan di kalangan org yg beriman.  AMIN . 




Minggu lepas , kelas kitchen ambe masok lamb nge daging lembu . 
Uat steak . heee tapi group ambe kene uat Lamb Steak , nge Layonaise potato. 
k ning siked gambaran :)

layonnaise potate

Lamb steak ~

Beef Steak :)


Setelah habiss mende aloh ning sumee, 
Maka banyok lagi mende nok kene setle . 
Serentok marii arahan uat assignment, quiz, test , end of chapter, roleplay,
practical work, practical test , 
yang latest minggu ning nge minggu depan, n yang pasti yang 
seterusnya kan jadi minggu busy busyyy ~

Practical pengurusan jenazah utk subjek AA201, Islamic Education |

 yang sempat dirakamkan :-

preparation .

Ketor saim ambe mase ninggg .
muge kite sume mati dlm keadaan Husnu khatimah~


Ning cume demo je , 
hujung minggu ning, ade practical test sungguh las ning .
Ngapal doa doa , 
niat-2 yang dibace utk jenazah lelaki , ppuan , kanak-2 laki, kanak-2 ppuan . 

Allahurabbi , kuat kan hamba dlm tiap-tiap urusan . 
Dekatkan lah salu aku dgn kasih syg serta rahmatMu Ya Rabb

ok lass , nok gi siap siap mandi semayang lok 
nok detingg nge Allah taala lok :) 
dekat maghrib dos . 
lepas ning , siapkan ngn get ready utk roleplay Arabic esok . 


Listt keje buakkkk ~ alahaii :)


LASTT BUT NOT LEASTT ^^


haha galok :P


Assif , kalau ade silap salohh k . 
K, salam rinduu kat warge saim-2 kat kemaman dan seluruh Malaysia
yg merata rata ade gi sambung study, 
xkurang jgk ade yg da kawen. 
Ade yg bakal jadi ibu doh. 
Muge kalian bahagia sokmo dan sentiasa dlm rahmat Allah !

Paling tak lupe , untuk family tersayang yang jauh di mata tapi 
orang kate , jauh kot hati pon dekat kat hati kan ? :) 



k bai , Ma'as salamah . 
Uhibukum jiddan :) 



Empunya belog :
Husnieyyy 
Reading Time:

Sunday, 11 March 2012

♥ Nikah,Connecting People♥
11 March0 Comments
Assalamualaikum :) 

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah , lagi Maha Penyayang

Alhamdulilah setelah lame berdiam diri dari blogging,akhirnye dapat jugok activekan balik akaun ning. penatt ambe, nok kene uat password baru . sabor jelasss ^^ ade SABOR dakpe.

 

Macam-2 las nok kongsi dlm coretan hati ni sbnarnye,

tapi bile da lame2 x gerak2 jari typing kat sini menyebabkan ambe lupe

ape la ek nk dikongsikan bersama ^^ 

 

ok la , just nak ceritakan aje psl NIKAH


Sejak sejak ni. 

Ramai sgt kwn-2 lame ambe dulu da nikah. 

Kawan-2, cikgu, lecturer dan sape sape la yg terdekat yg ambe kenal :D 

Alhamdulilah, jodoh dyeorang da sampai kan. =)

ambe di sini hanya mampu doakan yang terbaik utk rumahtangga kalian

 Moge Dunia akhiratt kan kekal dan dilimpahkan kurnia olehNya

Yang Memberi Rasa Cinta dan mennemukan jodoh kalian .


Agak - agak bila lah saat indah tu kan terjadi dlm hidup ambe sendiri ? 

tadi kam terbelek-2 kat MUKABUKU. 
kat group KAMI NAK NIKAH AWAL . 
ade lah seorang Hamba Allah ni, 

kongsikan info yang terbaekkk :)

jummm bace kat bawah ni 

Adik,cuba renung kata-kata ni :)
Cuti sekolah = musim kenduri kahwin. Jika ditanya tentang kahwin pada usia muda, saya sangat mengesyorkan apabila sudah jumpa pasangan yang sesuai. Terutamanya untuk yang perempuan. Kahwin awal, usah tangguh untuk dapat zuriat. Bayangkan: Kahwin pada usia 21 tahun. Dapat 3 orang anak, boleh jarak 2 tahun seorang. Dalam umur 30 tahun sudah rehat (anak bukan bayi lagi) dan teruskan kehidupan. Anak-anak semakin membesar. Berbeza dengan kahwin selepas belajar/bekerja - paling awal 27 tahun. 
 Masa untuk dapat anak makin sempit dan usia makin meningkat. Apabila anak belum habis belajar, kita sudah agak tua untuk melayan semuanya. Oleh itu, apabila ada pilihan dan jodoh yang sesuai, kahwin segera dan awal. Ummah memerlukan zuriat dan ibu bapa yang sihat untuk mendepani cabaran. Kepada yang masih remaja, persiapkan diri dengan ilmu rumah tangga seawal mungkin. Bukan esok nak kahwin, hari ini baru nak cari buku. Selamat pengantin baharu kepada semua yang sudah berubah status!-



Okay masing-masing ade pendapat dan
 masa depan serta keinginan masing-masing . 
Dan ambe ingin katakan di sini . 
Dari ambe kat bangku sekoloh lagi, 
ambe da bagitau mok ambe.
Kalu bulis along nok kawen awal. 
sebab umur mok makin lame makin tue. 
 Lagipon dlu mok ambe ning kawen lewat. 
Jadi kalau bulis ambe xnok laa, 

orang lain kalu umur mok dye 50 ade sekurang2 nye 2 orang
doh menantu or cucu . tapi kemungkinan besar, tahun depan mok ayoh ambe,
umur 50 doh, ambe yang sulung ni = 20 tahun 

Lepas tu, kalu mok ayoh ambe terjupe saim dye yg lame dulu ke, 
akan tanye gini :

:"Kak Yah weh, berape oram dos cucu"? [ Robiah emak saye] 
" Eh ku husain, lame dok temu. Mu guane lening, berape orang dos cucu ? ? 

 hahahaa :p 


*ayat ning memang penoh pon ayoh ambe ceritakan mase 
tu ambe baru form 5 :D hahaha.

Bulis dok kalu nok ADD gambo lagi? 

Alahaii . ^^ 



SUBHANALLAH

Suwid nyerr Allah jadikan kita di dunia ni berpasang-pasangan . 
JODOH , AJAL , semua tu kita hanya mampu rancang. 
Rancangg la sebesar mane pon perancangan kita. 
Siap nok uat majlis kawen besar2 an ke ape ke . 

Tapi YANG MAHA MENENTUKAN , 
HANYA LAH ALLAH S.W.T =)

 kita sebagai hamba Dia kene la sentiasa bersiap sedia 
dgn ape pon sebarang kemungkinan yang terjadi .

Kerana segalanya bergantung PadaNya,
Hanya Pada Dia semua kan Bermuara 




Bile da halal , sume benda yang sebelum kawen diharamkan,
yang memang confirm-2 dapat dosa free tu 
akan automatik jadi PAHALA FREE kan ? :) 


InsyaAllah, jika niat baik 
Maka Allah akan mudahkan jalan untuk ke arah kebaikan itu . 

Buat ape nak pilih jalan yang da terang-2 diharamkan tuu.
Just pilih , NIKAH . = CONNECTING PEOPLE . heee . 


Dok semestinya kita nikoh,
kita akan tinggal belajor kam???

Malah lebih ramai yang da kawen mase belajar..
Mereka dpt buktikan bahawa kawen masa belajar tu lebey tenangkan mereka. 
Kerana ape?? kerana sgala rinduu yg tersemat, perasaan mereka da selamat.
kan kalau kapel kan penuh dgn kerisauan. x gitu??? 

Ok la , just memberi pandangan . ^^ 
Lastt . ambe nok masuk lagi ning gamboo . 
GRRRR . 
GERAMMM ninnggg ~ hihihi :D


Urmm gerammmm ningg ^^


Usrati Jannati , InsyaALLAH, Aminn :)



Assif kaluu ade silap saloh nehh .


Wa ilal liqo ' :) 
Salam alaik 

Reading Time:

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com