31 December 2017

Jumlah Perbelanjaan di Japan

31 December 13 Comments


Assalamualaikum, 

Dibawah ini husniey kongsikan jumlah pembelanjaan yang dikeluarkan dari hari pertama hingga hari terakhir semasa bercuti di Japan selama 6 hari 5 malam pada Jun lalu.. 
Berpuasa dan berhari raya di sana.. 
Di hujung entri juga husniey kongsikan jumlah kesemuanya bajet yang dibelanjakan

Bagi husniey bajet boleh berubah bergantung kepada konsep travel tu, 
kalau anda sangat suka shopping maka akan habis lebih banyak.. Mungkin kalau bawa 10k pun masih tidak cukup πŸ˜‚

Husniey pun pada mulanya risau tak cukup bajet, sebab sejenis yang suka juga shopping tapi selalunya kalau travel hanya ambil syarat jelah beli souvenir
Itu pun rasa tergoda banyak benda juga di Shinshaibashi, Dotonbori semua barang cantik molek.. Ada jugalah shopping handbag jam pakaian.. Souvenirs untuk family jugak.. 
Tapi alhamdulillah masih ada lebih duit takdelah pokai terus 😁

Okay bersambung kepada tajuk asal
Moga perkongsian ini membantu bagi yang merancang bercuti ke Japan 


Kadar wang Japanese Yen : 
1000 Yen bersamaan RM 38+

21 JUNE 2017 WEDNESDAY (DAY 1) 

ARRIVAL KANSAI AIRPORT, JAPAN
🌸JR train from Kansai airport to Tennoji 1,060¥ / pax
🌸 Train from Tennoji to area Guesthouse
Temma Station
(Osaka loop line) 180¥ / pax
🌸 Drinking water at vending machine : 260¥ + 360¥

πŸ’°Total Day 1 
2120 + 360 + 620 : 3100¥ (RM 120)


22 JUNE 2017 THURSDAY (DAY 2) : 

EXPLORE KYOTO, OSAKA CITY

🍎 Train Temma Station to Kyoto Station (JR) : 710¥/ per person
🍎 to Sagano Romantic Train (Sun-line purple) 240¥ / per person
🍎 Sagano Romantic Train ticket : 620¥/ per person
🍎 train to Arashiyama Bamboo from Umahori Station : 200¥ / pax
🍎 Saga Arashiyama to Kyoto : 560¥/ pax
🍎 Kyoto to Osaka Centre : 240¥/ pax
🍎 Osaka Centre to Temma Station : 120¥/pax
🍎 Sakuranomiya station to Tennoji : 180¥ / pax
🍎 Namba to Tennoji 230¥ / pax
🍎 Tennoji to Sakuranomiya Station : 180¥

Beli Makanan + minuman di 7E, 904¥
Air 140¥+ Takoyaki 730¥ + 203¥

πŸ’°Total Day 2 : 
1420 + 480 + 1,240 + 400 + 1,120 + 480 + 240 + 360 + 460 + 360
+ 904 + 140 + 730 + 203 :

🎡8,564 JP¥ (lebih kurang RM 360+) 
Banyak habis pada tiket train haha


23 JUNE 2017 FRIDAY (DAY 3) : 

🍁 Sakuranomiya Station to Tennoji 180¥/pax
🍁 JR West Rail Pass : 23/6/2017 one day pass 2300¥ / pax
🍁 Shopping di Daimaru Shopping Mall (Uniqlo) : 3,370¥
🍁 Barangan toys hok orang : 1,800¥
🍁 Air minuman (2) : 300¥

πŸ’° Total Day 3 : 

360 + 4600 + 3,370 + 1800 + 300 :
🎡10,430¥ (RM 400+)


24 JUNE 2017 SATURDAY (DAY 4) : 

EXPLORE OSAKA 
🍎 Shin Imamiya to Temma Station 190¥ / pax
🍎 Osaka Museum of House and Living 600¥/ pax
🍎 Temma to Namba station 190¥ / pax
🍎 Drinking water (2) 300¥
🍎 Ice cream 150¥
🍎 Takoyaki 730¥
🍎 Toothpaste + pad 335¥
🍎 Van Hounten Chocolate (2) 238¥
🍎 Family Mart 140¥
🍎 100 Yen Shop (Tali Celotape) 216¥
🍎 Souvenirs : 1,944¥
🍎 Barang makanan : 787¥
🍎 Family mart : 712¥

🎡Total Day 4 : 7,512¥
(lebih kurang RM 280)


25 JUNE 2017, SUNDAY (DAY 5)

HARI RAYA AIDILFITRI 
HIGHLIGHT : KOBE, OSAKA, NAMBA 
🍁 Train from Shin Imamiya to Sanommiya Station 710¥ / pax
🍁 Turki Kebab (2) di Kobe Mosque 1000¥
🍁 Maggie & air kedai runcit
depan masjid 360¥
🍁 From Sanommiya Station to Osaka 410¥/pax
🍁 Osaka Station to JR Namba 190¥ / pax
🍁 Payung : 538¥
🍁 Kasut : 2,138¥
🍁 Air (2) : 260
🍁 Souvenirs : 540¥ + 850¥
🍁 Handbag & jam : Dalam RM 140+
🍁 Namba to Shin Imamiya 120¥ / pax

 πŸŽ΅Total Day 5 = 8,546¥ (RM 460+) 



26 JUNE 2017, MONDAY (DAY 6)

HIGHLIGHT : AIRPORT 
πŸ‰ Airport Line to Kansai Airport 920¥/pax
πŸ‰ Biskut Coklat Kapal (324¥)
πŸ‰ Makan Udon kat airport 1,634¥

 πŸŽ΅ Total Day 6 = 3,798¥ (RM 145) 



πŸ’°Belanja di Japan RM 1, 765 (2 Pax)
πŸ’°Tiket penerbangan 2 Dewasa RM 2,078
πŸ’°Penginapan 5 malam di Osaka 
RM 1,070 


GRAND TOTAL BUDGET TRAVEL TO JAPAN WITH MY HUSBAND ( TWO ADULTS) 

RM 4,913 πŸ’Έ


RM 2,456.50 PER PERSON 







Percutian ini tidak sesekali ditaja sepenuhnya oleh suami.. Kami sama sama keluarkan duit sendiri 😊

Suka backpack sendiri, jika negara yang ada banyak pengangkutan awam, mesra pelancong memang nak mencuba bergerak sendiri.. Lagipun lebih jimat, dan husniey serta suami memang sukakan cabaran dalam perjalanan kerana itu yang akan dikenang bila balik bercuti.. hehe

Makin bertambah ilmu pengetahuan pasal tempat orang.. Semuanya buat kajian sendiri.. Try and error..

Terasa lebih dekat dengan penduduk tempatan, sesambil jalan kepala ligat memikirkan gaya hidup Japanese..
They're really hardworking, jujur tegas displin diri mereka sangat tinggi..

Alhamdulillah, ini trip paling berjaya dilakukan oleh kami suami isteri

Allah bantu sepanjang disana..
Semuanya agak last minute persediaan
2 bulan sebelum baru beli tiket, baru nak mengkaji pasal keretapi, nak pilih dan cari penginapan lagi..  πŸ˜‚



Next time insyaAllah will repeat lagi ke Japan..


Teringin nak visit Tokyo, Sapporo pulak..
Main salji ke tengok autumn ke kan.. Aduhai meracun fikiran sendiri πŸ˜‚


BACA SINI JUGA :










Giveaway Bulan Cinta by Dilah

31 December 8 Comments


Assalamualaikum semua!


Hari terakhir dalam 2017 ni husniey nak ambil kesempatan ini untuk join giveaway by blogger
Dilah

Husniey baru beberapa hari menjadi followers beliau..
Salam kenalan ya sis :)


Giveaway ini merupakan sempena anniversary sis Dilah dan suami
Happy anniversary!

Husniey baru berumur 24 tahun
2017 sudah masuk tahun ketiga perkahwinan
Bulan cinta husniey dan suami pada bulan Mei setiap tahun

Selalunya kami akan travel ke destinasi impian untuk menyambutnya :D






27 December 2017

Sangka baik pada Allah

27 December 18 Comments

Memang susah untuk kita melihat sisi baik dalam setiap ujian Tuhan.
Atas setiap apa yang Dia dah tentu dan takdirkan.
Nak menilai sejauh mana kita kekal bersangka baik pada Tuhan.
Nak melihat sejauh mana tawakkal pada Dia kita gantungkan..
Untuk kita kekal yakin pada janji-janji Tuhan yang masih dirahsiakan.
Ya muqallibal quluub, tsabbit qalbii ‘alaa diinika wa ‘alaa thoo’athik..

Credit to
- Aku Islam - 




Scenery di Medan 
Danau Toba dan Air Terjun sipiso piso


'Untuk sampai ke sini, harus melalui jalan jalan yang berliku dan jalan berbukit yang curam berjam jam lamanya, 
dan perlu menaiki kapal terbang dengan harganya yang kadang mahal..'

Itulah cara saya sedang cuba bersangka baik dengan takdir yang telah Allah tuliskan.. Untuk melihat permandangan cantik hebat dan unik

Saya perlu lalui jalan berliku yang jarang orang biasa lalui.. 
Orang yang kuat semangat dan 'menghayati' liku liku itu akan sampai ke destinasi yang diimpikan.. 

Yang tak kuat semangat pasti mengundurkan diri sebelum mencuba 😊



24 December 2017

Senarai Peserta Year End Giveaway By Husnieyhusain

24 December 16 Comments

3 Beradik Maut Dalam Kemalangan di Kuantan

24 December 4 Comments

"Tragedi yang berlaku pada pukul 5.45 pagi itu telah menyebabkan mangsa,
Wan Nor Afifah Wan Mohd Kamaruzzaman, Wan Nor Athirah dan Wan Mohd Mahathir maut ditempat kejadian"





Assalamualaikum.. 

Daripada Allah kita datang kepadaNya kita kembali
Mangsa kemalangan semua berasal dari Kemaman.. Dalam perjalanan pulang menghantar ibu bapanya ke KLIA untuk menunaikan umrah





Arwah Wan Afifah merupakan
pelajar senior Husniey di Sekolah Menengah Kebangsaan Binjai, Kemaman

Arwah disenangi dengan sikapnya yang ramah dan sentiasa ceria.. Beliau juga seorang yang aktif dalam sukan
Lebih menyedihkan di wall facebook Husniey ramai kawan kawan menzahirkan rasa terkejut dan tidak menyangka dengan kematian beliau.. 😭

Sungguh ajal ini tidak kira masa dan usia
Al Fatihah buat semua mangsa
Semoga kuat keluarga mereka menerima hakikat ni
Ibu bapanya dapat berita kematian ini semasa membuat tawaf di Mekah

Terkini : Ibu bapa mangsa pulang ke Malaysia semula untuk menguruskan dan melihat anak anak tersayang buat kali terakhir πŸ˜₯



22 December 2017

Lirik Lagu Jatuh Bangun - Haqiem Rusli Feat Aman Ra

22 December 7 Comments





🎡 Haqiem Rusli 🎡
Perjalananku sungguh jauh
Ada jatuh ada bangun
Dan ku tempuhi semuanya dan terus berlari
Cause I want this time
to know your mind
And I want you to know that I'm fine

Cause all I want this time ah ah
To know you're mind ah ah
And I want you to know that I'm fine

Disaat ku senang datang
Kau menumpang kenang
Dulu ku susah kau menghilang
Disaat ku senang datang
Kau melupa kenang
Dulu ku susah kau menghilang
Engkau menghilang..

Dulu tak dipandang tinggal bayang
Kesedihan ku seorang
Kau tinggalkan aku
Tanpa ragu
Ku sunyi tanpamu

Cause all I want this time
To know your mind
And I want you to know that I'm fine
Cause all I want this time ah ah
To know your mind ah ah
And I want you to know that I'm fine

Disaat ku senang datang
Kau melupa kenang
Dulu ku susah kau menghilang
Disaat ku senang datang
kau melupa kenang
Dulu ku susah kau menghilang
Engkau menghilang...


🎡 Aman Ra (rap) 🎡

Sekarang hati senang
Sudah lama cuba
Sekarang makin tenang
Mana mungkin lupa
Lama sudah kita tak bersemuka
Itulah lumrah bila jalan berubah
keadaan ketika itu kejam
Tak pernah aku cuba berdendam
Tak cukup kita pernah berkenal
Takda apa dalam hidup kekalan

Ku doakan kau sentiasa selamat
Moga tercapai kita punya matlamat
Dulu tak nak bagi
Muka atau hati
Sekarang jangan cari aku...

Haqiem Rusli 🎡
Cause all I want this time
to know your mind
And I want you to know that I'm fine
Disaat ku senang datang
Kau menumpang tenang
Dulu ku susah kau menghilang..


Haqiem Rusli feat Aman Ra🎡

Huwoo (Disaat ku senang datang)
(Kau menumpang tenang)
Dulu ku susah kau menghilang (Sudah lama cuba)
Disaat ku senang (Sekarang hati tenang)
kau menumpang dengan tenang
Uhh Disaat ku senang kau datang menumpang dengan tenang..
Uuhh disaat ku senang kau datang menumpang dengan tenang.. Engkau menghilang..






18 December 2017

Ujian Pasti ada Rahmat dan Hikmah

18 December 13 Comments


'Dalam ujian pasti ada rahmat dan hikmah'

Ya aku dah nampak dan melaluinya.. 

Jika ditakdirkan nasib baik, 
tahun itu aku lalui dengan penuh kebahagiaan.. 

Ada pula tahun yang aku lalui sebaliknya😭
Duka lara pahit maung.. 
Ya rasa seperti itu juga tidak terlepas 


2014 - 2016 banyak ujian yang mencabar

Mula 2016 aku nekad bangun sikit demi sedikit.. Lupakan pahit yang ada..
Aku percaya Allah uji itu sebab aku mampu.. Dia nak aku belajar sesuatu dan ambil pengajaran dari tiap sesuatu.. 
Pernah dengar tak cebisan ayat dari Surah Al Baqarah ni 




Masa pahit yang aku lalui sikit sebanyak mengubah aku jadi orang yang berbeza dari sebelumnya..


2015 
mula rasa nak berniaga makanan.. Berniaga kecilan.. Buat dessert, Cheesekut..

Alhamdulillah, aku akhirnya pandai berniaga dan mencari duit sampingan seperti mak aku dulu.. 
Beliau sangat suka berniaga makanan 😍
Aku happy.. Dulu aku tak minat pun berniaga

Akhirnya aku dah bangkit sedar diri tentang dunia perniagaan.. 
Dulu selalu juga tolong mak aku untuk persiapan berniaga.. Tapi jujurnya aku sering merungut penat dan kononnya akan datang aku tak nak lah berniaga.. Mak aku tu gigih orangnya.. Bekerja tetap dan suka berniaga.. Bermacam cara beliau suka buat untuk dapatkan kehidupan yang selesa untuk anak anak dimasa akan datang katanya..  

Bukannya tak mahu bekerja dengan majikan. Malah aku punya banyak pengalaman kerja sebelum ni.. 
Aku ada sebab tersendiri memilih untuk menjadi suriumah
Taat pada suami itu wajib kan.. 


Dalam melalui kehidupan rumahtangga pasti ada ujiannya.. Banyak yang aku telan, dan ada banyak perkara yang tak diluar jangkaan ku berlaku.. Sungguh Allah itu tahu aku mampu..  πŸ˜Š



Peduli apa yang orang nak anggap..
Buat baik itu satu keperluan, jika perbuatan baik dibalas sebaliknya.. 
Tidak mengapa, bawa bersabar
Jangan sesekali membalas dendam..
Biarlah Allah yang melakukan tugasNya


Allah akan mencatatkan ganjaran besar jika kita bersabar.. 
Ya, aku terus percaya pada ayat yang Allah sentiasa ada bersama kita.. 
La Tahzan. InnaAllahha Ma'ana.. 😊

2016 pula aku mencuba perniagaan yang selaras dengan minatku.. 
Aku waktu itu minat sesuatu perkerjaan yang bekerja bebas dan kalau boleh dapat travel.. 

Akhirnya mendapat idea dan berusaha sendiri untuk mula buka business tentang servis pakej pelancongan..
Benar, tak mudah.. 
Tapi minat mendalam, aku tetap mencuba..
Aku jujur dalam business, Allah temukan aku dengan orang orang yang jujur juga.. Alhamdulillah! πŸ’Ÿ

2017
Perniagaan meningkat 2x ganda dari tahun sebelumnya..
Ramai client dapat tahu servis aku buat itu hanya dengan membaca blog ini
Nah, mula mula aku pun macam tak percaya..  Lama kelamaan makin ramai yang membaca iklan aku di blog.. 

80% client yang membaca cerita travel dan iklan yang telah aku tulis di blog ni..

Itu sebab tak berapa nak iklan di mana mana media sosial lain seperti facebook atau instagram personal..
Kerana bagiku cukup dah rezeki yang ada


Alhamdulillah..
Tahun 2017 ini hampir semua yang aku idamkan telah tercapai 
🌸

Alang alang telah menulis lebih lanjut, 
Izinkan aku berkongsi disini rezeki yang tak disangka pada tahun ni 2017 :

Rezeki travel - Krabi Thailand, pulau pulau Malaysia,  dan paling aku tak sangka.. Akhirnya negara yang aku idamkan untuk lawati, (Jepun) dapat juga melawatnya tahun ni..! Alhamdulillah.. Indah sekali kenangan tahun ni.. 😍


Kalau ikutkan duit simpanan ku tidaklah banyak, bajet pun tak tebal.. Mungkin memang sudah tertulis rezeki aku..  πŸ˜₯
Mungkin juga disebabkan berkat rezeki usaha aku berniaga.. Ya, aku beli tiket penerbangan guna simpanan sendiri dan bayar penginapan.. Suami cuma bawa duit belanja aje.. Untungkan suami aku dapat isteri yang tak berkira bila senang.. 
Haha puji diri sendiri πŸ˜†

Ya aku memang begitu bila dengan keluarga terdekat.. Hanya dengan keluarga aku akan bebetul sanggup buat apa saja, dan amalkan sikap 'give and take' tanpa ada rasa ragu ragu..


Rezeki berkasih sayang dengan keluargaku.. 

Paling latest rezeki kereta baru..    

Tiap nikmat yang aku perolehi diatas bukanlah mudah. Disusuli dengan usaha keras.. Juga mungkin kerana Allah dah janji ditiap kesusahan akan ada kesenangan..
Di tiap duka akan ada kisah suka..
Berkat sabar menahan segala rasa.. 

Nak buat sesuatu itu prinsip memang mudah disebut tapi kalau tersilap niat dan langkah, 'akan tersadung' juga 




'Usaha, yakin diri, doa sungguh sungguh dan tawakkal pada Allah'


Semoga 2018 lebih baik.. 
Perkataan ni nampak terlalu umum..
Biarlah segala huraian doa itu terletak dihati 
Tak perlu aku khabarkan satu persatu harapanku..

Yang penting sebelum terlupa nak pesan, jangan lupa doakan orang lain juga.. Hati kena ikhlas.. Baru rezeki sentiasa mengalir.. 

Biarlah orang buat jahat pada kita,
kita tak perlu balas apa pun..
Kalau penat dalam menghadapi kehidupan berliku, menangislah mengadu pada Allah 
lalu kembalilah berjuang..
Berjuang di dunia ni untuk menuju ke akhirat


Hidup ni cuma sementara 🌸



Love 
-Husniey Husain-



14 December 2017

Rindu Keindahan Pulau!

14 December 10 Comments

2017 ni ada beberapa pulau yang husniey lawati.. Pulau Kapas Terengganu 2 kali, Krabi Thailand, Pulau Pangkor Perak

Semua pulau cantik.. 
Ada keistimewaan masing masing

Disebabkan sekarang ni Disember ialah musim laut bergelora tak berapa comel untuk bermain main air laut, jadi haruslah perasaan rindu tu timbul.. 
Tak dapat nak ke pulau.. 😭

Belek gambar jelah buat hilang rindu



Di Krabi (Januari 2017) 







Pangkor Island 





Pulau Kapas Terengganu 
April May 2017 🌸











All about travelling 


13 December 2017

UPT Positif Tapi Scan Tak Nampak

13 December 11 Comments


Assalamualaikum.. Inilah sebab tak berapa nak aktif berblog.. 


Sedang menghadapi liku liku kehidupan
The struggle is real 😭

Pada pengalaman yang lepas, kalau positif pregnant..
Selalu ada spotting dan bleeding akhirnya keguguran
Sekarang lain pula ceritanya

Masuk 3 tahun lebih perkahwinan ni,
ada 3 kali kes ni.. Ini tak termasuk false pregnancy lagi (Means kita rasa diri pregnant tapi tak pun)
Itu perubahan hormon je.. Masa tu buat test pun, negatif je memanjang


Baru baru ini pada 7 November 
Husniey cuba test upt dan nampak ada DOUBLE LINE! Tahukah anda betapa susahnya pregnancy test tu nak jadi double line.. Period last on early October

Ini je gambar yang ada.. Malas nak ambil gambar lain πŸ˜‚

Memang tak berharap sangat..
Tapi 2 - 3 kali cuba test dan ada line samar samar.. 
Maksudnya memang ada nyawa yang sedang membesar di dalam rahim.. 


Cuba menanti beberapa minggu selepas positif tu, 18 November husniey cuba pergi scan di klinik swasta..

Doktor masa tu baik je orangnya..
Dia cuba menyakinkan dan beranggapan mungkin masih baru..
Ikutkan masa tu mungkin dalam 6 weeks.. Scan masih tak ada nampak apa apa..

Lepas tu husniey ada repeat upt, pun masih ada samar samar.. Tanda tanda pregnancy pun ada.. Bermacam simptom yang ada..
Cuma husniey tak muntah muntah je

Tanda tanda yang dirasai


Yang terkini semalam, 
12 December husniey ke klinik lagi..
Itu pun sebab demam..
Batuk batuk, selesema sakit tekak semua cukup lengkap.. Jadi nak makan ubat kenalah confirmkan samaada mengandung atau pun tak..

Malangnya semasa scan masih juga tak nampak tanda tanda baby itu ada 😭😭

Kalau ikutkan umur kandungan dah dekat
2 bulan lebih (9 weeks) gitu..

Allah.. Beratnya rasa ujian kali ni..

Doktor pula dapat yang agak negatif sikapnya dia main cakap lepas je, buat kerja pun nak cepat.. Takda lah nak bagi pendapat yang lebih khusus, rujuk kes ni ke hospital ke.. Hmm siap cakap mungkin baby tak menjadi.. 😭

Husniey tanya tak bahaya ke kalau saya makan ubat batuk ni, boleh pulak doktor tu macam sindir.. "Dah tak mengandung kan? Tak ada masalah la"

Tanda tanda nak gugur tak ada
Pendarahan pun tak ada

Semoga yang baik baik aje untuk diri ini..
Sesungguhnya husniey redha apa jua keadaan yang akan dilalui..
Tapi sungguh dugaan begini agak berat, perasaan agak keliru..
Betul, keliru je memanjang..
Tapi tidaklah stress mana

Bulan ni habis banyak dah duit..
Banyak habis pada pregnancy test.. πŸ˜₯
Ke klinik lagi..

Bermacam jenis pregnancy test ada.. 



Terbaca forum forum yang meningkatkan keyakinan diri.. 

Suka baca pengalaman orang lain Pengalaman tiap orang itu berbeza beza.. Kadang kita rasa ujian kita dah berat, berat lagi ujian yang lain



Allahuakbar semoga ada jawapan ditiap persoalan

Doakan husniey!

Dialu alukan anda berkongsi pengalaman diruang komen




10 December 2017

Mudahnya Memasak Ketam Masak Lemak Cili Padi

10 December 11 Comments


Assalamualaikum!

Semoga kalian semua sihat sejahtera selalu

Dulunya husniey tak pandai pun masak masakan kuah yang ada santan ni..
Bukan tak pandai, cuma tak berapa nak yakin takut sangat kalau kuah tu jadi berketul ketul πŸ˜‚

Alhamdulillah setelah berkali mencuba biasakan diri dengan masakan bersantan, rupanya tak ada lah susah mana pun..



Jom tengok resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi di bawah ni..




BAHAN BAHAN YANG DIPERLUKAN :


- Ketam 1/2 kilo

Bahan Blend / Ditumbuk Menggunakan Lesung
- Bawang merah 3 ulas, bawang putih 3 ulas, kunyit sebesar ibu jari, sedikit halia, cili padi 5. Jika suka pedas boleh letak lebih banyak cili

Serai 2 batang diketuk
Santan


MENYEDIAKAN KETAM MASAK LEMAK (CARA SAYA) 



1) Panaskan dalam periuk sedikit minyak
2) Tumiskan sekejap bahan blend tak perlu lama, nak naikkan bau je
3) Masukkan beberapa gelas air
4) Masukkan Santan
5) Kacau rata, masukkan ketam dan serai
6) Perasakan dengan garam dan sedikit gula
7) Jika suka boleh tambahkan sedikit lada hitam
8) Masak dalam 10 minit..

Ketam dah bertukar ke warna oren,
kuah dah sedikit kering. Siap!





Hidangkan dengan nasi panas.
Husniey suka makan kuah lemak ni bersama ikan kerisi goreng.. Sedap sangat menambah nasi dua kali tak sedar, hehe 😝

Moga resepi ini memberi manfaat kepada anda semua..

Terima kasih membaca entri ini!





08 December 2017

Ada Ketika..

08 December 4 Comments



Ada Ketika.. 
Kita perlu berkorban demi kebahagiaan orang 
Ada Ketika.. 
Diam itu lebih baik
Ada Ketika.. 
Redha akan ada jawapan indah

Moga dengan kesabaran yang ada segala yang sedang tersembunyi akan terungkai..

Yang sedang lara akan tersenyum riang

Sabarlah dalam apa pun jua keadaan 

Allah Ada, Dia Maha Mengetahui 
Dia Mendengar 

Moga yang terbaik untukmu dan untukku


Salam Penghulu Segala Hari 😊


04 December 2017

Rezeki Hujung Tahun πŸŽ€

04 December 14 Comments



Alhamdulillah.. 



AXIA FACELIFT 2017 SE 1.0


Selamat Membayar Hutang Baru to me,
haha πŸ˜‚

Tahun depan haruslah kena kerja kuat lagi buat pakej pulau.. dan berharap lebih banyak peluang rezeki yang lain.. 
Mudah mudahan.. Bersangka baik, usaha doa tawakkal.. InsyaAllah πŸ’Ÿ



3 tahun bersusah susah dengan suami 🌸

Sudah lama niat nak ada kenderaan yang baru supaya lebih selesa bergerak. 

Sebab memang kami selalu travel ulang alik perjalanan jauh.. Kalau ke KL pun selalunya naik bas 

Kuala Terengganu ke Kemaman (kampung Husniey) pun dah dekat 3 jam..πŸ˜₯


KENDERAAN SEBELUM INI NISSAN VANETTE 🌸


Van kesayangan suami 😘


Bila guna kenderaan yang agak lama, memang agak lambat nak tiba ke destinasi.. 
Kesian bila dia dah tua.. 
Dekat 20 tahun dah usianya.. 

Tapi bersyukur juga.. Suami selalu bertanggungjawab membaiki dan menjaganya dengan penuh kasih sayang..
Rosak sikit baiki terus, tak pernah rosak teruk.. (Disebabkan sikap kesedaran suami dalam menjaga kenderaan dengan baik) 

Awal kahwin banyak kali juga merasa jalan jauh dengan baby Nissan Vanette ni.. 

Kenangan berkonvokesyen di Johor 
ke Melaka, Kuala Lumpur rombongan kahwin keluarga, ke Kelantan.. 
Dan banyak lagi destinasi selamat pergi dan balik dengan van ni.. 
Tak pernah ada masalah berat dengannya.. 
So dah jual ke? Tak pun. Sayanggg nak jual.. Keluarga kami ramai bila nak jalan jalan susah juga nak kena ada kenderaan yang besar.. Suami pun sayang, sebab tu kenderaan pertama dia beli.. Cash 



MUNGIKIN INI DIKATAKAN SUDAH TIBA MASANYA (REZEKI KAMI) 





Akhirnya rezeki untuk merasa kenderaan yang baru tiba jua..  😊
Moga baik baik aje semuanya


Sungguh, Allah aje yang Maha Tahu betapa susah payah usaha untuk mendapatkannya.. 

Ada beberapa orang manusia ni, selalu duk kutuk van kami dan berkata macam macam, pada masa tu bukannya kita tak mahu tukar baru.. Dan banyak lah situasi orang suka menyakitkan hati kami, yang berkaitan kenderaan lama kami ni.. 

Pada husniey buruk atau baru, mahal atau murah bukan ukurannya.. Asalkan dapat bergerak itu sudah lebih cukup.. 



Sengaja husniey berkongsi disini, sekadar menyimpan kenangan indah ini

27 November 2017 tarikh keramat baby Axia Yellow ni.. 🌸



Terima kasih untuk yang ada disisi susah senang.. Terima kasih suamiku.. Mak ayah.. 

😭


03 December 2017

Pacific West Cook Show @ Tefal Carnival Sale | 26 NOV 2017

03 December 11 Comments

Assalamualaikum and Hi everyone 😘

Pada Ahad 26 November husniey berpeluang dan berkesempatan menghadiri cook show yang dianjurkan oleh syarikat terkemuka yang mengeluarkan produk makanan laut iaitu ;
Pacific West. 

Diadakan di Pusat Konvensyen Shah Alam, Selangor
Rangkaian produk Pacific West telah menjadi pilihan keluarga di kebanyakan negara


Produk ini boleh didapati di lebih daripada 20 buah negara di seluruh dunia,
paling terkini di Disneyland (Paris, Hong Kong dan Shanghai).

Baru baru ini Pacific West telah melancarkan produk terbaru iaitu Cheesy Fish Fillet, yang pasti ianya memang lazat dan senang disediakan serta pasti digemari oleh semua lapisan masyarakat

Program Cook Show bermula dengan 
Chef Leong dari Pacific West beliau berkongsi 3 resepi ringkas
iaitu Trio CanapΓ© Cheezy Fish Fillets, Cheezy Fish Wholemeal Sandwich, Cheezy Fish, Caesar Salad
and Cajun Crisp Onion Flower



Chef jemputan yang kedua Dr Ezani (juara Masterchef Malaysia)
Berkongsi 2 resepi ringkas; 
Salted Egg Yolk Black Pepper Tempura Fish Fillets dan 
Salt & Pepper Squids with Tiga Rasa Sauce



Chef jemputan yang terakhir iaitu Chef Bryan
Turut berkongsi 2 resepi : 
Crispy Calamari with Pickles & Tempura Fish Fillets and Mixed Vege Spring Rolls 



Untuk makluman anda semua,
Perkara yang istimewa tentang produk makanan ini bersedia untuk dimasak, tidak perlu menunggu lama setelah keluarkan dari peti sejuk (freezer) boleh terus ke fryer / oven.. Serta senang disediakan.. Husniey pun suka dengan produk inovasi seperti ni.. Memudahkan urusan seharian untuk memasakπŸ‘

Di kesempatan ini husniey juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak Pacific West yang telah menjemput dan memberikan cenderahati produk 
makanan
Sedap sangat, anda semua patut cuba!



Sempat merakam gambar rakan rakan bloggers



Seronok dapat bertemu mesra dengan mereka


Suasana meriah semasa Cook Show

Pengacara majlis dan Chef Leong 


Demonstrasi memasak Dr Ezani

Suasana di booth Pacific West 

Yes, memang sedap! 



Stok musim hujan penuh dalam peti Husniey 😝



Dah pun rasa, memang berpuas hati!
4.5 / 5 πŸ‘



Produk Pacific West boleh didapati di semua cawangan utama dan runcit di Malaysia seperti AEON, AEON Big, Tesco, Giant, Sunshine, dan banyak lagi..


Untuk melihat pelbagai resepi boleh layari DISINI 

🌸 Contact Pacific West careline at
1800 888 389 or browse their website 
Pacific West's Facebook page


Semoga bermanfaat!
Thank you for reading this entry 🌸




30 November 2017

SIS GEE FIRST GIVEAWAY

30 November 9 Comments


Assalamualaikum, salam penghujung November guys!



Klik pada banner ini berminat join giveaway by Sis Gee





Hadiah utama ialah sebuah planner 2018
Menarik kan? 
Planner pun cantikk rugi kalau tak join 

Selain itu 10 blogger bertuah akan dipilih sebagai bloglist sis gee




Disebabkan sis gee sekampung haruslah husniey support Giveaway beliau, hihi
Jom memeriahkan giveaway ini

Kenangan bulan lepas bertemu dengan Blogger Sis Gee dan Sang Aura






Tarikh berlangsung sehingga 12 Disember 2017




26 November 2017

Menginap di Apartment Mewah, Kuala Lumpur

26 November 11 Comments


Pada penghujung September lalu husniey dan suami bawa keluarga mertua jalan jalan ke KL

Percutian Santai
Nak bawa bercuti ke pulau tak mampu nak sponsor, adik adik ipar agak ramai.
Semua masih bersekolah
Eh sebenarnya salah satu sebab kena pergi, Husniey dah pun beli tiket flight Airasia semasa promosi free seat pada bulan Mac
Total hangus tiket flight untuk tujuh orang hanyalah RM 120+ termasuk surcharge semasa buat pembayaran,

itu tak termasuk makanan dalam flight
Murah kan?! 😍

Nak tahu lebih lanjut pasal husniey grab tiket semasa promosi AA boleh baca entri sebelum ni (KLIK SINI)


🌸 Hari Pertama.. 27 September 2017

Bertolak dari Kuala Terengganu ke KL flight ✈ pada waktu tengahari
Seronok tengok adik adik ipar teruja betul sepanjang dalam perjalanan tu
Husniey buat tempahan online makanan
Pesan Nasi Lemak Pak Naseer 2,
dan Nasi Ayam 1.
Buat tempahan awal secara online lebih berbaloi. 
Satu menu cuma RM 10 sahaja







Yummy! 



Tempat duduk semasa penerbangan tak beli pun
Biarkan saja pihak pengurusan AA yang tetapkan.
Alhamdulilah banyak dapat jimat disitu, walaupun tak dibeli tempat duduk..
Tetap kami semua dapat je duduk berdekatan.. (Ini tips jimat untuk beli tiket penerbangan pada harga yang murah, tak perlu beli tempat duduk. Baggage pun tidak dibeli)

Bawa beg galas je setiap seorang..
Tapi kena alert, tak boleh melebihi 7 KG kalau nak bawa naik beg ke cabin)
Sila patuhi arahan penerbangan


🌸 Tiba di KLIA 2, Kuala Lumpur



Jalan jalan di dalam airport.
Teruja husniey terjumpa kedai Family Mart, dapatlah merasa aiskrim jenis green tea teringin sangat..
Di Terengganu takde Family Mart 😭
7E aje yang banyak pun
Tengok family mart teringatkan kenangan semasa di Japan. Tiap hari singgah Family Mart. Beli makanan minuman yang boleh disi perut yang sentiasa lapar.. Rinduu!



😍😍

Dari KLIA2 untuk jimatkan belanja kami menaiki bas untuk ke tengah bandar,
bas selalu ada setiap 1 jam (kalau tak silap)
Tiket bas dibeli semasa keluar di ketibaan kat airport
Nanti anda akan jumpa kaunter tiket bas

Harga tiket bas dalam lingkungan
RM 9 -11 seorang

Boleh pilih destinasi yang dikehendaki
Contoh ke KL Sentral, Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
Perjalanan memakan masa 1 jam dari KLIA2 untuk ke KL Sentral. 
Dari KL Sentral agak dekat jarak untuk ke tempat penginapan kami

Sepanjang di sana pengangkutan awam yang jadi pilihan untuk kami bergerak 😊
Tiba di KL Sentral, husniey memikirkan cara untuk ke penginapan kami yang teletak di Jalan Sultan Ismail
Pada mulanya ingat nak naik LRT je,
tapi macam jauh pulak kena jalan kaki ke tempat menginap tu..
Kesian pulak adik adik

Masa tu barulah terfikir, "alah apa susahnya zaman dah maju pengangkutan di KL ni kan banyak" 
Detik hatiku cuba yakinkan diri
Husniey pun cuba install Grabcar
Tengok tambang..
Ohh baru tahu, di Grabcar siap ada pilihan saiz kereta yang kita mahukan
Memandangkan kami agak ramai.. 
Kena pilih saiz kereta jenis XL (6-7 seaters) 

Good apps, pertama kali Husniey menggunakan applikasi Grabcar memang rasa kagum
Dari KL Sentral ke Jalan Sultan Ismail
Tambangnya RM 17 kereta jenis Proton Exora. 
Berbaloi la kan tambang tu untuk 7 orang



TIBA DI PLATINUM SUITESπŸ“

Fuhh memang tak sangka mewah betul tempat ni, 5 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟



Terserlah kami berpakaian biasa biasa aje bukanlah orang kaya, staf di lobby tetap sudi menyapa dengan senyuman mesra
Dari ruang lobi perlu naik ke tingkat 50, mencari kaunter pejabat Victoria Home. Keluar je lif terus nampak
Sekejap je urusan check in


Untuk akses ke tempat kemudahan yang ada kena bawa selalu kad yang diberi.. Nak guna lif pun kena bawa.
Memang mewah sangat, tak biasa πŸ˜‚
Tak sangka besar juga suite home ni, 
kami stay di tingkat 50!







I'm in love.. Cantik sangat! ^_^
Ada 2 bilik dalam rumah kami menginap
Bilik utama pintu bilik attach sekali dengan bilik air



Bilik kedua 1 double bed



Bilik, ruang tamu, dapur semua dilengkapi dengan penghawa dingin.. Selesa sangat!

Dapur yang moden,
boleh memasak, perkakasan memasak semua cukup lengkap..
Mesin basuh dan pengering



Suka bilik kecil macam wardrobe gitu.. Dalam ni ada Iron, iron board,tuala, hanger. Laluan untuk ke bilik air dari bilik utama..



Bantal dan tilam cukup lengkap siap disediakan tilam lebih lagi



TV dan Wi-Fi pun ada

Permandangan dari apartment memang cantik, nampak kemeriahan bandar



Check in je dah lewat petang, solat.
Adik adik ajak mandi pool dekat rooftop
Permandangan sini memang cantik

Mengadap KLCC dan Menara KL






Kemain syok diaorang mandi manda
Yang perempuan muslimah, kena pakai pakaian renang muslimah punya (tak disediakan) 






Kolam renang untuk kanak kanak pun ada
Mandi kolam dah lewat petang,
maghrib balik ke bilik.
Bersihkan badan, solat, bersiap keluar makan.
Memang lapar teruk, semua belum makan nasi.. 
Makan dalam flight tu apalah sangat, 
Kami pun decide nak makan masakan panas kata receptionist boleh cuba makan di Kg Baru.. 
Selalu je dengar pasal Kg Baru  
banyak kali sampai KL tak pernah singgah pun πŸ˜‚

View dari luar, penginapan yang kami stay




Tak jauh dari tempat kami menginap ni, berjalan kaki dalam beberapa ratus meter (Dalam 300m macam tu kot)
Harga makanan agak mahal, hidangan pun tak banyak mana.. Huhu,
mungkin sebab dekat tengah bandar
Menu cuma beberapa minuman, nasi goreng, nasi putih 3, tomyam buat 2 hidangan, sayur, ayam. Total : RM 70

Malam tu lapar lagi, nasibla ada beli Korean Ramen Samyang dan Maggie asam laksa semasa singgah di Family Mart airport



Bekalan makanan memang terlupa nak bawa dari rumah 😫



🌸 Hari Kedua.. 28 September 2017 


Sempat ke pool, adik adik mandi lagi sebelum check out









Majestic View! 😍

Sementara itu husniey pergi ke Gym dan library.. Terletak sebelah kolam renang tu je.. Sama level
Dan seperti mana yang husniey bayangkan, memang cantik. Elegan. 

Gambar dari website je ada
Lupa nak snap 
Sama seperti dalam web




3D.. Dikelilingi cermin


Kemas barang. Check out jam 12 tengahari
Naik GrabCar ke Masjid Negara
Tambang RM 19
kali ini dapat kereta Alza
Jalan jalan cuci mata, sambil tunggu masuk waktu zohor. Terus solat di masjid



Dari Masjid Negara ke Sogo..
Naik Grabcar jugak RM 12
Suka betul guna applikasi Grabcar di KL ni, cepat je tiba di lokasi 


Jalan jalan di Sogo, makan tengahari di food court. Naik LRT ke Taman Maluri.
Singgah di Jusco Taman Maluri shopping sikit je. Husniey tak shopping pun
Lama jugak di Jusco ni, baru je nak bergerak hujan lebat pulak. Lama pulak tu
Dari Maluri ke TBS (LRT)
Bersihkan diri, solat dan makan di TBS sebelum balik.. 

Jalan jalan berakhir di TBS
Balik ke Kuala Terengganu menaiki bas SP Bumi jam 10.30 malam.. 


Alhamdulilah selamat pergi dan balik
Berjaya misi Husniey nak bawa keluarga mertua menaiki kapal terbang, 
menginap di apartment mewah dari awal tahun husniey dah rancang semua ini 😊
Itu jelah yang mampu buat masa ni.. 


Rezeki yang ada sikit kita buat cara sikit,
ada lebih kita kongsi lebih kepada keluarga terdekat
Bagi yang tertanya tanya..
Harga apartment mewah yang husniey menginap tu RM 226 Sahaja!

Tempahan dibuat melalui online aje, via Airbnb

Total payment pada tanda anak panah tu
Husniey dapat tolak referral credit RM 55

Sepatutnya RM281.30, tapi telah ditolak credit RM 55. Thank you Airbnb! 


Anda yang suka bercuti wajib
sign up akaun Airbnb
Di Airbnb ada banyak pilihan homestay / apartment yang selesa dan mewah, paling penting harga yang ditawarkan di Airbnb sangatlah berpatutan!😍





Terima kasih baca! Semoga bermanfaat 🌸


INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com