Jumlah Perbelanjaan di Japan - Husniey Husain

Sunday, 31 December 2017

Jumlah Perbelanjaan di Japan


Assalamualaikum, 

Dibawah ini husniey kongsikan jumlah pembelanjaan yang dikeluarkan dari hari pertama hingga hari terakhir semasa bercuti di Japan selama 6 hari 5 malam pada Jun lalu.. 
Berpuasa dan berhari raya di sana.. 
Di hujung entri juga husniey kongsikan jumlah kesemuanya bajet yang dibelanjakan

Bagi husniey bajet boleh berubah bergantung kepada konsep travel tu, 
kalau anda sangat suka shopping maka akan habis lebih banyak.. Mungkin kalau bawa 10k pun masih tidak cukup πŸ˜‚

Husniey pun pada mulanya risau tak cukup bajet, sebab sejenis yang suka juga shopping tapi selalunya kalau travel hanya ambil syarat jelah beli souvenir
Itu pun rasa tergoda banyak benda juga di Shinshaibashi, Dotonbori semua barang cantik molek.. Ada jugalah shopping handbag jam pakaian.. Souvenirs untuk family jugak.. 
Tapi alhamdulillah masih ada lebih duit takdelah pokai terus 😁

Okay bersambung kepada tajuk asal
Moga perkongsian ini membantu bagi yang merancang bercuti ke Japan 


Kadar wang Japanese Yen : 
1000 Yen bersamaan RM 38+

21 JUNE 2017 WEDNESDAY (DAY 1) 

ARRIVAL KANSAI AIRPORT, JAPAN
🌸JR train from Kansai airport to Tennoji 1,060¥ / pax
🌸 Train from Tennoji to area Guesthouse
Temma Station
(Osaka loop line) 180¥ / pax
🌸 Drinking water at vending machine : 260¥ + 360¥

πŸ’°Total Day 1 
2120 + 360 + 620 : 3100¥ (RM 120)


22 JUNE 2017 THURSDAY (DAY 2) : 

EXPLORE KYOTO, OSAKA CITY

🍎 Train Temma Station to Kyoto Station (JR) : 710¥/ per person
🍎 to Sagano Romantic Train (Sun-line purple) 240¥ / per person
🍎 Sagano Romantic Train ticket : 620¥/ per person
🍎 train to Arashiyama Bamboo from Umahori Station : 200¥ / pax
🍎 Saga Arashiyama to Kyoto : 560¥/ pax
🍎 Kyoto to Osaka Centre : 240¥/ pax
🍎 Osaka Centre to Temma Station : 120¥/pax
🍎 Sakuranomiya station to Tennoji : 180¥ / pax
🍎 Namba to Tennoji 230¥ / pax
🍎 Tennoji to Sakuranomiya Station : 180¥

Beli Makanan + minuman di 7E, 904¥
Air 140¥+ Takoyaki 730¥ + 203¥

πŸ’°Total Day 2 : 
1420 + 480 + 1,240 + 400 + 1,120 + 480 + 240 + 360 + 460 + 360
+ 904 + 140 + 730 + 203 :

🎡8,564 JP¥ (lebih kurang RM 360+) 
Banyak habis pada tiket train haha


23 JUNE 2017 FRIDAY (DAY 3) : 

🍁 Sakuranomiya Station to Tennoji 180¥/pax
🍁 JR West Rail Pass : 23/6/2017 one day pass 2300¥ / pax
🍁 Shopping di Daimaru Shopping Mall (Uniqlo) : 3,370¥
🍁 Barangan toys hok orang : 1,800¥
🍁 Air minuman (2) : 300¥

πŸ’° Total Day 3 : 

360 + 4600 + 3,370 + 1800 + 300 :
🎡10,430¥ (RM 400+)


24 JUNE 2017 SATURDAY (DAY 4) : 

EXPLORE OSAKA 
🍎 Shin Imamiya to Temma Station 190¥ / pax
🍎 Osaka Museum of House and Living 600¥/ pax
🍎 Temma to Namba station 190¥ / pax
🍎 Drinking water (2) 300¥
🍎 Ice cream 150¥
🍎 Takoyaki 730¥
🍎 Toothpaste + pad 335¥
🍎 Van Hounten Chocolate (2) 238¥
🍎 Family Mart 140¥
🍎 100 Yen Shop (Tali Celotape) 216¥
🍎 Souvenirs : 1,944¥
🍎 Barang makanan : 787¥
🍎 Family mart : 712¥

🎡Total Day 4 : 7,512¥
(lebih kurang RM 280)


25 JUNE 2017, SUNDAY (DAY 5)

HARI RAYA AIDILFITRI 
HIGHLIGHT : KOBE, OSAKA, NAMBA 
🍁 Train from Shin Imamiya to Sanommiya Station 710¥ / pax
🍁 Turki Kebab (2) di Kobe Mosque 1000¥
🍁 Maggie & air kedai runcit
depan masjid 360¥
🍁 From Sanommiya Station to Osaka 410¥/pax
🍁 Osaka Station to JR Namba 190¥ / pax
🍁 Payung : 538¥
🍁 Kasut : 2,138¥
🍁 Air (2) : 260
🍁 Souvenirs : 540¥ + 850¥
🍁 Handbag & jam : Dalam RM 140+
🍁 Namba to Shin Imamiya 120¥ / pax

 πŸŽ΅Total Day 5 = 8,546¥ (RM 460+) 



26 JUNE 2017, MONDAY (DAY 6)

HIGHLIGHT : AIRPORT 
πŸ‰ Airport Line to Kansai Airport 920¥/pax
πŸ‰ Biskut Coklat Kapal (324¥)
πŸ‰ Makan Udon kat airport 1,634¥

 πŸŽ΅ Total Day 6 = 3,798¥ (RM 145) 



πŸ’°Belanja di Japan RM 1, 765 (2 Pax)
πŸ’°Tiket penerbangan 2 Dewasa RM 2,078
πŸ’°Penginapan 5 malam di Osaka 
RM 1,070 


GRAND TOTAL BUDGET TRAVEL TO JAPAN WITH MY HUSBAND ( TWO ADULTS) 

RM 4,913 πŸ’Έ


RM 2,456.50 PER PERSON 







Percutian ini tidak sesekali ditaja sepenuhnya oleh suami.. Kami sama sama keluarkan duit sendiri 😊

Suka backpack sendiri, jika negara yang ada banyak pengangkutan awam, mesra pelancong memang nak mencuba bergerak sendiri.. Lagipun lebih jimat, dan husniey serta suami memang sukakan cabaran dalam perjalanan kerana itu yang akan dikenang bila balik bercuti.. hehe

Makin bertambah ilmu pengetahuan pasal tempat orang.. Semuanya buat kajian sendiri.. Try and error..

Terasa lebih dekat dengan penduduk tempatan, sesambil jalan kepala ligat memikirkan gaya hidup Japanese..
They're really hardworking, jujur tegas displin diri mereka sangat tinggi..

Alhamdulillah, ini trip paling berjaya dilakukan oleh kami suami isteri

Allah bantu sepanjang disana..
Semuanya agak last minute persediaan
2 bulan sebelum baru beli tiket, baru nak mengkaji pasal keretapi, nak pilih dan cari penginapan lagi..  πŸ˜‚



Next time insyaAllah will repeat lagi ke Japan..


Teringin nak visit Tokyo, Sapporo pulak..
Main salji ke tengok autumn ke kan.. Aduhai meracun fikiran sendiri πŸ˜‚


BACA SINI JUGA :










14 comments:

  1. Good sharing Husniey.. bila la Kak Sue nak dapat pi bercuti luar negara nie.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah lepas ni giliran kak sue pulak.. Mana tahu dapat tajaan kan.. 😍

      Delete
  2. Alhamdulillah terima kasih kongsi pengalaman....kalau kira cukup dan puas...selagi namanya manusia...tidak akan cukup dan puas..tp bila kita sentiasa beringat dan bertindak waras serta wajar..insyaAllah semua baik-baik sahaja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama kak pc..
      Alhamdulillah..
      betul tu.. Selagi namanya manusia kan takkan ada rasa cukup dan puas.. Itu semua ujian Allah pada hambaNya

      Delete
  3. Bestnya bagpacker sendiri.haritu ada jugk tanya husband nak tak pergi jepun tapi risau jugak kalau berdikari nanti sesat hahahah.thankyou share boleh jd rujukan nanti

    ReplyDelete
  4. bestnya husniey dapat bercuti luar negara. boleh tgok tmpt cntik2 dan budaya org sana kan.
    doakan reen brpluang ke sana jgk.

    ReplyDelete
  5. Ana pun suka ke negara yg senang di access guna public transport. Bebas kita nak ke mana kan. Ke jepun lagi ke kita?? :)

    ReplyDelete
  6. Japan antara negara yg sangat bagus sistem pengangkutan awamnya dan ni antara bucketlist sy jugak..hehe

    ReplyDelete
  7. Kalau ke Jepun selama 6 hari dengan jumlah perbelanjaan camni, Siqah rasa murah sangat. Boleh dijadikan panduan buat mereka yang lain. Plan juga nak ke Jepun. Siapa tak teringin ke negara matahari terbit kan? Teringin nak tengok life orang Jepun. One day, InshaAllah. Maybe Husniey boleh buat trip ke Jepun lagi nanti, boleh follow. Hehe

    ReplyDelete
  8. terima kasih husniey sharing ni..

    ReplyDelete
  9. Bestnya dapat ke pergi ke Tokyo. GV mmg dah lama teringin nak ke sana. huhu.

    ReplyDelete
  10. kiranya elok sediakan 5k jelah kan hehe

    ReplyDelete
  11. alaaa bestnyaa.. teringin nak pi...

    ReplyDelete

Komen yang membina sangat dihargai.
Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan membaca penulisan saya. InsyaAllah, akan saya kunjungi blog anda semula.

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com