August 2018 - Husniey Husain

Friday, 31 August 2018

Dari Kuala Terengganu Ke Cameron Highlands | Steamboat Best di Cameron Highlands
31 August 24 Comments


Assalamualaikum, moga sihat belaka my beloved friends and readers. Pada kali ini husniey ingin berkongsi informasi serta cerita tentang kisah pengembaraan baru – baru ini ke Cameron Highlands. Kiranya ini entri Cameron Highlands part 1 lah yer

Baca sini juga artikel menarik:


THE TRAIN HOTEL, HATYAI SENANG NAK AKSES KERETAPI! 

SJ6 ACTION CAMERA – HARGA BAJET TAPI HASIL CANTIK!

NAK BAGI BUNGA? MALAS NAK KE KEDAI. NAH BACA SINI!

Merupakan birthday trip, disebabkan ia jatuh pada tarikh hari lahir husniey. Sebenarnya trip ini agak kalut dan kami tak buat persediaan rapi pun disebabkan tuan suami agak sibuk bekerja sejak beliau bertukar karier baru sebagai pemandu bas, hee. Pagi sebelum bergerak ke Cameron Highlands barulah kami membuat tempahan penginapan untuk 2 malam. 

LALUAN ALTERNATIF KE CAMERON HIGHLANDS DARI KUALA TERENGGANU 

20 Ogos 2018- Husniey dan tuan suami bertolak dari Kuala Terengganu ke Cameron Highlands pada pukul 10.15 pagi melalui laluan ke Tasik Kenyir, anda akan jumpa Felda Aring dan seterusnya Felda Chiku. Selalunya kalau bertanyakan pada rakan rakan atau saudara di Kemaman yang pernah pergi Cameron Highlands mereka beritahu melalui jalan Simpang Pulai atau Tapah untuk ke Cameron, tetapi bagi warga Kuala Terengganu laluan Aring ini lah yang menjadi pilihan untuk ke Cameron Highlands.

Kena hati hati bila dah mula masuk ke kawasan Gua Musang akan ada banyak lori atau hilux yang ulang alik ke Cameron Highlands. Pengunjung yang datang jalan jalan pun laju kemain. Pastikan minyak diisi penuh kalau nak bergerak melalui jalan ni, sebab tidak ada kemudahan stesen minyak disediakan. Laluan ini hutan tebal je. Kalau dah masuk daerah Gua Musang baru jumpa stesen minyak, kedai makan, R&R. Laluan Felda Aring dalam 2 jam lebih, then akan jumpa Gua Musang. Laluan Gua Musang pula ke Cameron Highlands makan masa 1 jam lebih
Laluan Kenyir
Dari Kuala Terengganu - Jalan Tasik Kenyir - Felda Aring - Chiku - Gua Musang - Lojing - Cameron Highlands. Alhamdulilah selamat tiba di Cameron Highlands pada pukul 3 petang, kelajuan biasa je 80km/j, setibanya di Cameron Highlands terus menuju ke Brinchang. Menyempurnakan urusan daftar masuk penginapan di Brinchang selama 3 hari 2 malam. Di Nova Highlands Resort & Residence. Nanti husniey tuliskan ulasan tentang penginapan kami tu di entri berasingan yer


Living hall @ our residence 

Our room for two nights


Tempat yang sempat dilawati pada hari pertama ketika berada di Cameron Highlands ialah Cameron Valley Tea. Sempatlah minum petang sebelum kafe ditutup waktu operasinya jam enam petang. Kalau tak silap musim cuti lambat sikit tutup, pukul 7 petang. 
Lega rasanya dapat menghirup minuman panas sambil mata menikmati permandangan indah. Belanja hangus disini RM 23.20, kata birthday girl kan mestilah nak makan kek πŸ’ƒ



pilihan kek di Cameron Valley Tea 


STEAMBOAT BEST DI TAMAN APPLE CAMERON, TANAH RATA
 

Disebabkan belum makan makanan yang berat, jadi kami decide untuk mencari makan malam pula, kalau korang berada di tempt sejuk eloklah memilih untuk mencuba hidangan steamboat sebagai menu makan malam. Setelah puas merujuk informasi di Google Map, kami pun pergilah mencuba makan steamboat di Taman Apple Cameron atau tempat ini dahulunya dikenali sebagai Taman Abang. 


Bergambar depan Restoran TAC. Lawa kan!

Menarik sangat dekorasinya ni haa ~ 



Pelbagai jenis bahan makanan disediakan ~ Syok sangat cedok bila banyak camni 

Best gila restoran ni! Suasananya, makanannya tiptop sedap, harga pun berbaloii sangat. Terletak di kawasan Tanah Rata. Servis disini pun bagus, pekerjanya juga ramai. 
Makanan di buffet tak kedekut, selalu je ditambahnya. Kalau dekat tempat husniey stay, pernah cuba makan steamboat macam kena catu je, sikit sangat kuantiti. Dekat restoran ini memang baguslah, kambing tu kan menu hot pun sokmo ditambah. Tak kedekut pun. 

Menariknya lagi restoran ini mendapat markah A bagi kebersihan kedainya. Hebat bukan? Tema pula seperti restoran dalam taman. Lawa sungguh!
Sos yang disediakan sos blackpepper, sos thai yang best. Kami pilih kuah tomyam 
Antara menu lain yang ada
  • Nasi Lemak
  • Nasi Goreng
  • Bihun goreng
  • Pelbagai jenis juadah yang disediakan, siap ada ABC, aiskrim dan aneka jenis minuman air keladi, jagung, strawberi, anggur 
All you can eat! 😍 

Hidangan kami pada malam itu ~ Yeayy happy me!
Husniey suka kambing bakarnya sedap. Siap ada dua pilihan menu kambing BBQ dan kambing blackpepper. Seafood pun ada disediakan seperti sotong, udang, lala, ikan dory lagi syok bila di Cameron ini sayur sayurannya segar belaka. 


Puasnya hati dapat menikmati steamboat disini. Hampir 2 jam meluangkan masa makan steamboat disini, hehe. Sebelum terlupa harganya untuk dewasa RM 39. YES ALL YOU CAN EAT. 

Lokasinya berdekatan dengan Agrobank Tanah Rata, kalau dari Brinchang anda kena masuk ke simpang kiri bila nampak Agrobank. Pastu terus balas kiri lagi, kedainya masuk ke dalam sikit. Cuba ikut google map mesti dapat punya. Husniey jumpa kedai ni pun sebab tengok review di Google map. Okaylah boleh rujuk lokasi Restoran Steamboat Taman Apple ni dibawah


4.2 rating di Google Map. Hebat jugaklah ni

Belanja pada hari pertama di Cameron Highlands 20 Ogos 2018

  • Minum teh (2) dan 1 slice kek di Cameron Valley - RM 23
  • Steamboat Dinner di Taman Apple Cameron - RM 78
Jumlah belanja RM 101.20 (Untuk 2 orang) 

Reading Time:

Friday, 24 August 2018

The Train Hotel, Hatyai Thailand dekat nak akses keretapi!
24 August 18 Comments

Assalamualaikum semua dan Salam Sejahtera. Percutian di Hatyai pada June haritu husniey telah memilih untuk menginap di The Train Hotel.
Dua hari satu malam berada di Bandar Hatyai. Apapun tujuan anda melawat HatYai, The Train Hotel Hatyai adalah penginapan yang okay untuk dimasukkan dalam senarai

Baca entri sebelum ini 
>>Misi Jalan Jalan Cari Makan di Hatyai<< 

Lokasinya yang strategik dan banyak tuktuk yang ada diluar bangunan hotel. Kalau anda rajin jalan kaki pun boleh, sekitar 10 minit dah sampai di kawasan city centre seperti Lee Garden Plaza.
Cuma nak nasihatkan nak naik tuktuk tu adakalanya pemandu akan cuba sapa kita dulu (mungkin weekday kurang pelancong), so bila dia tegur tu cubalah negotiate harga, pandailah korang kawtim harga kalau nak dibawa jalan jalan ke tempat yang lebih jauh.

Kemudahan yang terdapat di The Train Hotel
Pertama kali menjejak masuk ke dalam bilik hotel ini, terkejut jugalah besar rupanya bilik dia. Husniey tengok dekat Agoda nampak macam biasa je.








Biliknya yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas seperti tuala, barang mandian, air mineral, cerek elektrik, peti sejuk mini, almari, televisyen dan biliknya juga mempunyai penghawa dingin. Socket plug pun ada banyak tersediakan, korang jangan lupa bawa universal travel adapter kang tak dapat nak cas telefon, kamera dan segala mak nenek gajet πŸ˜‚








Faktor utama husniey memilih menginap disini ialah lokasi hotel ini dekat sangat dengan stesen keretapi Hatyai, memang dah merancang untuk menaiki keretapi semasa perjalanan balik dari Hatyai dan teruskan mengembara ke belah Utara Malaysia. Lagi pun memilih penginapan yang dekat dengan kemudahan awam ni antara bahagian paling utama ketika kita keluar mengembara di negara orang.

Harga satu malam menginap di The Train Hotel ini RM 129, sebenarnya macam mahal sikit tapi masih okay (tidak melebihi bajet).

Ada pilihan harga yang lagi murah, ini mungkin sebab husniey ada tambahkan AirAsia Big Points 😁. Kalau korang tak tambah apa apa harga bagi bilik standard ni sekitar RM 98. Bilik dorm pun ada tersediakan disini, senang kalau travel dengan kawan kawan lagi jimat menginap di bilik bujang kan? Harga yang husniey lihat di Agoda dari RM 34


Nak cari sarapan pagi pun tak payah, berjalan kaki sahaja dan akan jumpa kedai makan diluar kawasan hotel. Hanya 5 minit berjalan kaki dah jumpa kedai makan muslim Thai.


Lokasi The Train Hotel dan Lokasi Berhampirannya 


Suka dengan pekerja kaunter depan, orang Muslim Thailand dapat bertutur Bahasa Melayu, slang belah Kelantan. Husniey pada mulanya bertutur guna bahasa Inggeris, tapi di respon dalam bahasa Melayu. Wahh kagum dengan kemampuannya yang dapat bertutur banyak bahasa 😍

Semoga entri ini bermanfaat. 
Reading Time:

Saturday, 18 August 2018

Flower Chimp Menerima Pelaburan Berjumlah RM 6 Juta Berikutan Prestasi Cemerlang
18 August 8 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Berharap semuanya sihat dan ceria selalu. 
Hari lahir best friend anda dah tak lama lagi? 
Ulang tahun perkahwinan dah dekat tapi tak ada idea nak suprise pasangan anda? Nahh, korang boleh pamerkan dan meluahkan rasa yang ada terbuku dihati dengan jambangan bunga segar yang indah ini. Nak melamar kekasih, nak beri kejutan pada ibu atau guru? 

Jambangan bunga ini sesuai untuk pelbagai tujuan. Daripada pilihan jambangan sempena hari lahir hingga ke kiriman bunga sebagai tanda ucapan tahniah, titipan istimewa sempena sambutan Hari Kekasih dan Hari Ibu. Mesti berbunga perasaan bila dapat kejutan jambangan bunga ni kan 😍





Flower Chimp akan memenuhi keperluan anda dari harga jambangan bunga serendah RM89 sahaja. Tidak perlu susahkan diri nak menapak ke kedai, anda boleh membuat pesanan atas talian dan Flower Chimp membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, meliputi 80 daerah termasuk di Sabah dan Sarawak juga.


Industri e-dagang semakin pesat di peringkat global telah memacu perkhidmatan penghantaran bunga dan membolehkan pengguna mencipta kenangan indah bersama insan tersayang. Bayangkan, betapa mudahnya anda boleh memilih jambangan bunga kegemaran anda dan merancang penghantaran semudah di hujung jari sahaja. 

FLOWER CHIMP MENAWARKAN PENGHANTARAN PERCUMA 
Dengan rangkaian meluas seperti itu, tidak hairanlah perkhidmatan Flower Chimp, penghantaran bunga dalam talian menjadi pilihan utama pelanggan. Anda turut boleh menikmati penjimatan menerusi penghantaran secara percuma ke atas semua tempahan tanpa had perbelanjaan minima. Malah, pelanggan juga boleh menjadualkan penghantaran pada hari yang sama bagi semua tempahan yang dibuat sebelum pukul 1 tengah hari untuk mengejutkan insan tersayang mereka. 


“Walaupun kami masih baharu dalam perniagaan penghantaran bunga ini, Flower Chimp telah berkembang hingga menjadi jenama terkemuka dalam industri ini. Dalam tempoh kurang daripada dua tahun, kami telah menjadi pilihan nombor 1 dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian di Malaysia, Indonesia dan Filipina dengan rekod pertumbuhan lima (5) kali ganda berbanding tahun lepas,” kata Maximilian Lotz, Pengasas Flower Chimp. 

Maximilian Lotz
Chief Executive Officer, Flower Chimp

Niklas Frassa
Chief Operating Officer, Flower Chimp

TERIMA PELABURAN BERJUMLAH RM 6 JUTA BERIKUTAN PRESTASI CEMERLANG DI ASIA TENGGARA 

Berikutan prestasi memberangsangkan mereka dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian, Flower Chimp berjaya menambat pelaburan berjumlah RM 6 juta daripada sekumpulan pelabur termasuklah Asia Venture Group (AVG), sebuah syarikat persendirian yang telah menilai potensi besar Flower Chimp menerusi model perniagaan dan strategi pemasaran mereka yang unik. Syarikat yang sama turut membuat pelaburan dengan syarikat lain seperti iMoney, Happy Fresh dan iPrice. 

“Kami mensasarkan untuk mengembangkan rangkaian kami di Singapura menjelang pertengahan bulan Ogos 2018 dan di negara Asia Tenggara yang lain termasuklah Vietnam, Thailand dan Hong Kong pada tahun 2019,” tambah Lotz. 




Lotz dan rakan kongsi/Ketua Pegawai Operasi, Niklas Frassa yang mendalami sendiri perniagaan bunga-bungaan berhasrat untuk menggunakan pelaburan yang diterima untuk mengukuhkan operasi mereka di Indonesia dan Filipina, di samping meningkatkan infrastruktur teknikal untuk memanfaatkan pelanggan kami dengan ciri-ciri pintar termasuklah sistem penjejakan secara langsung bagi setiap pesanan. “Dalam masa yang sama, kami menjalankan kajian ke atas pasaran semasa secara berterusan dalam mencari idea untuk produk dan promosi baharu untuk pelanggan kami yang kembali untuk mencari sesuatu yang bersesuaian dengan keperluan mereka,” kata Frassa. 


Kata Frassa lagi, “Dengan kuasa pemasaran dalam talian dan media sosial, kami mahu mengukuhkan penjenamaan kami dan menjadi pilihan pertama dalam kalangan pelanggan yang semakin lama semakin bijak mengendalikan perkata berkaitan teknologi. Kami yakin, dalam tempoh dua belas (12) bulan akan datang, dari Suku Keempat (Q4) 2018 hingga ke Suku Keempat (Q4)  2019, Flower Chimp akan berkembang sehingga tiga (3) kali ganda menerusi sumbangan daripada empat pasaran utama iaitu Malaysia, Singapura, Indonesia dan Filipina”. 

Untuk Maklumat Lanjut dan berminat dengan servis perkhidmatan Flower Chimp ini sila rujuk di bawah ini 

Flower Chimp di Malaysia 
Laman Sesawang: 
www.flowerchimp.com/
Facebook: 
www.facebook.com/FlowerChimpMY/
Instagram: @flowerchimp

Flower Chimp di Indonesia
Laman Sesawang: 
www.flowerchimp.co.id/
Facebook:  
www.facebook.com/FlowerChimpID/
Instagram: @flowerchimp.id

Flower Chimp di Filipina
Laman Sesawang: 
www.flowerchimp.com.ph/
Facebook: 
www.facebook.com/FlowerChimpPH/
Instagram: @flowerchimp.ph

MENGENAI FLOWER CHIMP
Flower Chimp telah ditubuhkan oleh dua usahawan dari Jerman, Maximilian Lotz dan Niklas Frassa yang telah lama bertapak di Asia Tenggara. Selepas menghabiskan masa di Belanda yang terkenal sebagai pusat perkembangan bunga-bungaan dunia, mereka mengambil keputusan untuk menceburi bidang perniagaan berkaitan bunga dan meletakkan penanda aras baharu dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Dengan mengutamakan kepuasan pelanggan, Flower Chimp telah memenuhi keperluan terhadap bunga berkualiti tinggi pada harga berpatutan yang turut disokong dengan perkhidmatan penghantaran percuma ke seluruh negara. Sejajar dengan peningkatan perniagaan tersebut, mereka terus meningkatkan perkhidmatan dan menjalankan penyelidikan dan pembangunan untuk menawarkan lebih banyak pilihan bunga-bungaan kepada pasaran yang semakin berkembang. 

Buat masa ini, Flower Chimp beroperasi di Malaysia, Indonesia dan Filipina. Dalam masa terdekat, dua usahawan bercita-cita tinggi ini bakal melancarkan platform mereka di Singapura dan negara Asia Tenggara lain.

Reading Time:

Thursday, 16 August 2018

SJ6 ACTION CAMERA – HARGA BAJET TAPI HASIL CANTIK!
16 August 12 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera para pembaca semua. Mudah-mudahan sihat selalu ya. Pada kali ini husniey nak berkongsi maklumat dan ulasan  berkenaan kamera yang baru dibeli pada Julai haritu. Penting ke nak ada kamera ini? Bagi husniey ia penting sebab kualiti yang terhasil daripada kamera ni berbeza dan lebih baik. Kalau anda seorang kaki travel pasti akan rasa terdetik nak dapatkan gambar yang hampir sempurna dan sedap mata memandang setiap kali keluar mengembara. Tak semua gambar sesuai dirakamkan menggunakan telefon. Sebelum ini husniey pernah guna xiaomi yi camera. 


Baca bawah ini untuk ketahui lanjut artikel berkaitan >> tentang Yi Camera dan Percutian di Bukit Gambang Resort City<<

Beberapa hari sebelum pergi bercuti ke Bukit Gambang Resort City, kamera husniey yang sebelum ini digunakan sejak 2016 telah 'arwah' tengok je dah pecah skrin, kebetulan husniey bagi adik pinjam bawa pergi sekolah sebab katanya ada jamuan raya. Uihh menangislah masa perasan skrin kamera retak seribu. Nak tak nak kena beli yang baru. Jom baca dibawah apa yang menariknya kamera SJ6 Legend ini.


SJ6 ini merupakan kamera keluaran SJCAM, ia hadir dengan beberapa warna iaitu dusty pink, white and black. Husniey pilih warna hitam. Skrinnya bersaiz 2.0’, memastikan anda melihat jelas setiap gambar atau video yang dihasilkan. Kameranya bersaiz sehingga 16mp dan sensor Panasonic. SJ6 ini turut boleh dirakam video dengan tetapan maksimum resolusi 4k pada 24fps. Memang sharp dan smooth videonya! 

CIRI CIRI KHAS YANG ADA PADA SJ6




  • Resolusi imej bersaiz 16 MP (4608*3456)
  • Resolusi video sehingga 4K @ 24FPS (2880*2160)
  • Display: 2″ LCD Touch Screen on the back, 
  • 1″ LCD Front Screen
  • Dilengkapi WiFi, imej stabilization, mini USB port, MIC support
  • Bateri yang bersaiz 1050 mah dan dapat bertahan sehingga 130 minit
  • Dimensinya berukuran: 59×21.1×41 mm
  • Berat: 82 gram
  • Video File Formats: MP4, MOV


Modes yang ada tersediakan di dalam kamera ini; Timelapse, Burst mode, Car mode, Underwater mode, FPV mode, Slow motion, Video+Photo Mode, TV mode

Lain lain tetapan tambahan: 
Distortion correction, Metering, 180 Degrees Rotate, Exposure Time, Adjustable FOV, Loop Recording, Double File, RAW Photos, GYRO, EV, Color, White Balance, Sharpness, Bitrate



Credit picture to sjcam.com 


Paling husniey sukakan ialah kamera ini kita boleh sentuh skrinnya, sangat moden ingatkan telefon je yang boleh disentuh skrin? Mempunyai dua skrin (belakang dan depan), yang bestnya di bahagian depan boleh lihat info tentang berapa minit video yang sedang direkod dan berapa keping gambar yang ada terhasil. Kalau anda nak selfie pun sesuai sangat guna kamera ni, cuma perlu setting timer sahaja. 

SJ6 ini ada fungsi Gyro Stabilization, terbaikk sangat fungsi ni sebab boleh hasilkan gambar atau video yang dirakamkan tidak akan ada kesan bergegar. Seperti kamera lainnya, SJ6 turut hadir bersama waterproof casing, boleh digunakan ketika melakukan aktiviti rekreasi di kawasan pantai, air terjun, taman tema air. Baru syokkan saat manis semasa bercuti dapat diabadikan dengan gambar dan video cun!


YANG TERMASUK SEMASA PEMBELIAN

Credit picture to sjcam.com 

1 x SJ6/SJ6 AIR Action Cam; 1 x Waterproof Housing; 1 x Bicycle Stand,  1x Frame Mount; 1 x Back Touch Door; 1 x Mini USB Cable, 1 x Switch Mount A; 1 x Switch Mount B; 1 x Switch Mount C
1 x Vertical Fixed Base; 1 x Universal 1/4″ Tripod Adapter, 1 x 360°Arc Bracket; 1 x 360°Parallel Bracket; 2 x 3M Adhesive Tape
1 x Curved Mount & Flat Mount; 1 x Cleaning Cloth; 1 x Multi-language Manual
1 x Lens Cover; 2 x SJCAM Stickers; 1 x 1000mAh Li-ion Battery(in the camera)

Haa lengkapkan? Semua tools turut hadir bersama bila beli ni. Husniey kalau beli kamera gini rasanya paling wajib ada waterproof casing dengan beberapa jenis switch mount sebab suka lekatkan pada tripod atau monopod. Menariknya lagi, sama ada anda merakam video konsert, filem pendek atau mempunyai event bersama keluarga dan rakan rakan bolehlah gunakan external mic. Mikrofon luar ini menjadi pilihan apabila anda ingin hasilkan video dan audio, tahap rakaman audio akan cukup kuat. Masa beli tak ada mikrofon kecil tu kena beli asing

HASIL GAMBAR DAN VIDEO DARI SJCAM SJ6 LEGEND!

Gambar bersama antara ahli Blogger Pantai Timur, Najah Mustapa dan Aira Nasrin

Permandangan di Arabian Bay Resort

McDonald’s Jalan Gambang 


Jemput tonton video yang husniey sediakan di Youtube. Boleh tengok kualiti video yang dirakamkan


HARGA SJ6 YANG DIBELI 

Walaupun trip untuk ke Bukit Gambang tinggal baki beberapa hari je lagi, husniey tetap rasa nak beli online. Habis semua website diterjah. Yelah masa tu nak pergi bercuti, masa tu jugaklah nak guna duit beli kamera baru. Bertabah jelah πŸ˜‚ 

Harga kamera SJ6 yang dibeli di Aplikasi Shopee adalah RM 440. Tu diaa, murah bukan? Specs SJ6 ni dahlah hebat harga pula mampu milik. Jatuh cinta dengan SJ6! 😍 

Jumlah kesemuanya RM 455.90 ada tambahan beg untuk kamera. Senang nak letak kamera dan alatan pentingya sekaligus dalam beg tu je

Seller di Shopee bagus juga mestilah tengok rating dulu sebelum beli, ramai yang komen servisnya bagus dan penghantaran cepat. Walaupun beli pada hari minggu tapi penghantaran tak sampai 24 jam. Sempat terima parcel sehari sebelum husniey travel. Jangan buat kerja gila macam ni last minute baru nak membeli belah. Tapi kes husniey ni urgent. Cari kat kedai payah barang gini 


Rujuk sini harga dan penghantaran. Nama seller pun ada kat situ boleh try tengok kalau berminat 


Beg untuk action camera saiz S

ULASAN DAN RUMUSAN

Paling best pasal SJ6 ialah dia mudah dibawa, husniey suka pada design yang kemas dan ada pelbagai butang yang memudahkan. Tetapan tambahan yang tersedia di dalam kamera tu pun menarik perhatian. Seronok dapat adjust supaya ikut citarasa, boleh tetapkan timer, video sampai 4K saiznya kalau nak sharp dan smooth. Tambahan lagi, dengan kamera ini husniey tak perlu risau gambar dan video yang dirakamkan dah boleh terus download di aplikasi SJCAM melalui smartphone. 
Senang sungguh dengan ada pelbagai kemudahan ni, dah tak perlu nak connect dekat laptop untuk urusan pindah gambar. 

Bagi anda yang punyai minat menghasilkan gambar cantik dan rasa suka kamera yang bersaiz kecil sebab senang dibawa, lagi pula tu rasa tak mampu nak beli Go Pro. Bolehlah beli jenis SJCAM ni. Paling latest series SJ8 rasanya. Tapi yang tu mungkin lagi mahal. Harga bajet tapi specs nya tiptop, kemah keming orang Terengganu cakap 🀭

Rating 🌟 🌟🌟🌟
Specification 4.3/5
Design 4.5/5
Tools Included 4.5/5
Quality Image & Video 4.3/5

Terima kasih membaca entri ini
Semoga bermanfaat! 

Reading Time:

Sunday, 12 August 2018

Nasi Ala Kakwok Termurah Di Kota Bharu
12 August 10 Comments


Assalamualaikum. Sihatkah semuanya? Haa kali ini husniey nak berkongsi kedai makan murah di Kota Bharu. Haritu kebetulan husniey ke Kota Bharu atas urusan kerja, tapi masih sempat jalan jalan cari makan di Kota Bharu. Dibawa ke kedai ini oleh Sis Awadah admin Blogger Pantai Timur. 

Korang semua kalau melawat Kota Bharu, singgah
lah di MPA Cafe ini bangunannya bersebelahan dengan Aeon Mall Kota Bharu.
Okaylah nanti di akhir entri husniey berikan peta ke lokasi ye. Harga memang dijamin murah. Tak dapatlah kat lain harga ini. Istimewanya tak kiralah anda pelajar dari Universiti atau Kolej mana pun, tetap akan dapat harga pelajar. Uih menarik bukan? 😍

TENTANG MPA CAFE 


Sebelum terlupa husniey nak berkongsi terlebih dahulu apa itu MPA.
Majlis Perwakilan Asrama bagi KPTM Kota Bharu. Ini merupakan idea dan kerja keras daripada pelajar kolej ini. Tahniah buat pelajar yang berada dalam perwakilan KPTM Kota Bharu YANG MENGUSAHAKAN KAFE INI, mereka tak sanggup nak tengok pelajar kolej itu susah ada yang nak makan kena ikat perut. Sebelum ini pernah ada kes pelajar pengsan sebab tak cukup makan dek kerana tak mampu. Yer percayalah ia diurus oleh pelajar sendiri
Suasana di dalam cafe 
Pelajar pelajar yang datang menjamu selera

Yelah belanja zaman sekarang ini mahal kot. Husniey dulu zaman study pun makan nasi macam ini jugak. Adakalanya hampir setiap hari. Dah ini aje yang mampu, tapi dulu di tempat study husniey dipanggil Nasi Bajet, tu dia tetiba terimbas kembali kenangan zaman belajar di Politeknik Johor


PAKEJ MAKANAN MURAH DI MPA KAFE, KPTM KOTA BHARU



PAKEJ UNTUK PELAJAR 

Nasi Ala Kakwok dan Teh O ais RM 2 
Mee Goreng dan Teh O ais RM 2 
Bihun Goreng dan Teh O ais RM 2
Nasi Lemak dan Teh O ais RM 2

Minuman bersusu seperti milo ais, kopi ais,
nescafe, teh ais dicas berharga RM 1.50
sahaja. Harga bagi minuman panas RM 1.00

PAKEJ MAKAN TETAP MURAH UNTUK STAF DAN ORANG SUDAH BEKERJAYA CUMA BERHARGA RM 3 SAHAJA

tu dia gabungan yang mantap!
Sambal belacannya yang pedas tapi sedap sungguh



Eh bukan pelajar juga boleh makan disini. Anda jangan segan silu. Bukan hanya untuk pelajar tapi orang luar yang bekerja dan berada sekitarnya pun boleh datang makan disini. Untuk makluman kepada anda semua, kafe ini juga turut mengadakan Program Insiatif Makanan Percuma kepada pelajar yang kurang kemampuan. Ya, percuma untuk pelajar susah. Murah hatinya pihak MPA ni

Senarai nama pelajar yang menerima insiatif makanan percuma

Sempat bergambar sebagai tanda kenang-kenangan bersama orang kuat MPA Cafe
Bagi pihak yang nak menghulurkan sumbangan atau sebarang bentuk penajaan serta cadangan anda bolehlah menghubungi pihak KPTM Kota Bahru di bawah ini

INFO LANJUT LAYARI

WAKTU OPERASI
Pagi, Tengahari dan Malam

PETA KE LOKASI




Reading Time:

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com