Resepi Bonda Laksa Terengganu Kuah Putih - Husniey Husain

Monday, 5 November 2018

Resepi Bonda Laksa Terengganu Kuah Putih


Assalamualaikum dan salam sejahtera kalian semua. Semoga November ini baik baik saja untuk kita semua. Husniey sekarang di kampung halaman, sejak haritu lagi nak taip resepi bonda kesayangan dan berkongsi di blog husniey tapi kali ini baru ada peluang itu. Husniey dalam proses nak kumpul resepi masakan air tangan bonda dan nak cuba masak juga biar sebiji sama, dengan harapan nanti bila teringin nak makan boleh buat sendiri dan teringin nak mahir memasak masakan tradisi Terengganu. 

Banyak makanan tradisi Terengganu tapi kebanyakannya agak payah nak menyediakannnya. hihi okaylah mana ada benda senang dalam dunia ni kan? Menu laksa ni kira okay lagi tak renyah mana. Laksa di Terengganu ada dua jenis. Satu kuah lemak, satu lagi berempah warna merah. Yang pasti keduanya sedap! 



Bahan Bahan Yang Diperlukan: 
  • Mee lidi 3 bungkus 
  • Bawang merah 8 ulas *
  • Ikan Selayang 6 ekor (dikukus) *
  • Santan *
  • Lada hitam 2 sudu besar *
  • Halia *
  • Limau nipis 
  • Cili boh
  • Belacan 
  • Ulam Ulaman (Timun, daun kemangi, pegaga, ulam raja) 


Cara Cara Menyediakan Kuah Laksa 
  • Ikan selayang yang direbus diambil isinya, toskan ikan dan tumbuk ikan sehingga lumat (boleh juga kisar) 
  • Kisar bahan bertanda *
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sekejap selama 5 minit dengan keadaan api yang perlahan. 


Mee lidi jangan lupa direbus. 
Potong halus ulam ulaman. Jenis ulam ulaman tu boleh ditambah lagi mengikut selera masing-masing. Hidangkan bersama sedikit belacan dan cili boh sebagai penambah rasa. Lagi banyak lagi best!  


Laksa ini sesuai dimakan ketika waktu pagi hingga petang, selalunya memang jarang jumpa menu ini di kedai makan. Sesetengah kedai aje ada jual. Menu ini juga boleh dijumpai ketika ada jamuan ringan ataupun musim Hari Raya Aidilfitri. Kiranya laksa kuah putih ini seperti menu Laksam. Husniey suka laksa ni sebab aroma kuah tu pula tu dimakan bersama ulam-ulaman fresh lagi bertambah sedap. Bau daun kemangi yang power. Semoga entri ini bermanfaat kepada anda yang memerlukan.  

5 comments:

  1. Sedapnya laksa ni.. Teringin nak makan..

    ReplyDelete
  2. Aritu masak sayur lemak putih kobis, dah siap2 masak nak makan dengan nasik..sekali rasa macam laksa pulak. Pelik..haha

    ReplyDelete
  3. Wow laksa my favorite..
    Pandai HH masak..

    ReplyDelete
  4. Favorite ana ni. Kalau dpt bertambah2 sampai tak beringat. Hehe

    ReplyDelete

Komen yang membina sangat dihargai.
Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan membaca penulisan saya. InsyaAllah, akan saya kunjungi blog anda semula.

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com