Aplikasi yang Mudahkan Urusan Ketika Travel - Husniey Husain

Saturday, 8 July 2017

Aplikasi yang Mudahkan Urusan Ketika Travel

Assalamu'alaikum 🍁


Harini husniey nak share tentang antara applikasi yang Husniey guna semasa travel. 

Rasanya jarang orang nak berkongsi applikasi penting yang boleh membantu semasa travel. Lagi lagi kalau kita travel ke negara yang rakyatnya berkomunikasi mengutamakan dan gunakan bahasa kebangsaan mereka

Contoh negara China, Japan, India dan lain lain lagi. Mereka mostly guna bahasa kebangsaan. Rasanya rakyat Malaysia ni masih juga ramai yang boleh berbahasa Inggeris (Yes, walaupun tak sepekat bercakap bahasa Melayu).
Tapi di negara lain, mereka tak pandai langsung berbahasa Inggeris. Hehe. Yes, no pun tak pandai nak sebut. πŸ˜‚

Okay, proceed.

Google Translate Apps : 

Banyak sangat tools dalam applikasi ni yang dapat memudahkan urusan semasa travel.

Basic selalunya kita pernah guna.
Copy and paste, pastu translate ayat tu kan..?

Kalau anda install Applikasi Google Translate dapat guna banyak lagi ciri ciri khas yang ada
Lihat gambar dibawah ni yang saya kongsikan


Tetapkan bahasa yang anda nak translate
Macam Husniey guna waktu travel ke Japan haritu. Japanese - Malay, Malay - Japanese. Duk pusing dua tu jelah. Heee
Boleh copy ayat.
Boleh juga ambil gambar yang ada teks untuk diterjemahkan.


Contoh situasi. Semasa di convenient store (7E, Family Mart, Lawson) kebanyakan di Jepun, memang susahla kan nak tengok bahan makanannya ada bahasa InggerisπŸ˜‚

Hasil dari tangkapan gambar produk yang punyai ayat Japanese




Ni boleh jugak kalau kita nak tulis tangan, atau keyboard writing 

So ni lah pentingnya aplikasi ini.
Husniey ambil je gambar dan terus translate. Mudah dan senang.
Line pocket wifi pulak laju sangat..
Yelah, tak semua makanan yang ada dalam kedai tu muslim tak boleh dimakan.
Roti, biskut, minuman ada je yang boleh kita minum. Tapi nak kena tengok bahan bahannya lah..

Selain tu Google Translate juga boleh digunakan untuk translate semasa bercakap. Terjemahan dari suara.
Contohnya kita nak tanya sesuatu pada orang awam. Laluan ke, tentang keretapi ke.
Japanese people memang ramai yang tak pandai nak terangkan dalam bahasa Inggeris

Merah itu tandanya bercakap sekarang, 
sila cakap ye dalam bahasa melayu. 

Masa dirakam tu terus keluar ayat yang kita tuturkan 😍

Saya yakin perjalanan anda akan lebih mudah dan keadaan makin menarik.
Makin menarik lah kan bila lebih dekat dengan orang tempatan. Pasti mereka kagum kalau kita faham apa yang dia nak jelaskan! Contoh situasi yang husniey lalui semasa nak beli telur di pasaraya di Osaka

Husniey translate lah telur ayam dalam bahasa Jepun. Husniey pergi ke kaunter,  cakap bahasa Jepun, "ini telur ayam ke"
wow muka cashier tu teruja sangat bila kita bercakap guna bahasa mereka πŸ˜‚ 😍

Applikasi kedua : Muslim Pro

Muslim Pro ni pun best.
Muslim friendly sangat.
Semua info yang berkaitan dengan Islam, puasa, zakat, waktu solat, bacaan Al Quran, 
30 Juzuk Al Quran dan sekali terjemahannya semua ada.
Ni bukan sesuai untuk traveller je.
Sesuai untuk semua orang guna.
husniey nak sharelah ini pun sesuai untuk muslim yang sedang travel

Boleh belek Quran, dan baca. Tak perlu download satu persatu surah. Kalau nak dengarkan bacaan surah, barulah kena download. Contoh nak dengar surah Ar Rahman. Satu tu je nak dengar. Haa dia akan download yang itu sahaja. Gituuu. Senangg kan. Mudah sangat.

Info tempat makan halal sekeliling kita pun diberitahu ❤


Ada banyak jugak doa doa seharian. Kadang doa yang kita langsung tak pernah hafal. Bolehlah belajar dan amalkan.
Doa sekali dengan terjemahan maksud pulak tu. Best sangat 😍



Info masjid yang berdekatan dengan lokasi kita ❤


Boleh juga dengarkan surah surah popular dan surah pilihan


Yang husniey suka jugak, boleh selaraskan semula tulisan (nak kecil stau besar)


Ada tasbih. Siap boleh pilih yang 33x kali atau 99x. Cantik dan kreatif. Slide je phone tu. Macam main game. Tapi padahal duk tambah pahala kan. SubhanaAllah!


Ada juga arah kiblat.
Senang sangat ni, dan insyaAllah tepat
Husniey gunakan jugak dekat rumah sendiri, dan ternyata betullah arah kiblat dengan masjid terdekat rumah.


Masa travel penting ni. Senang kita tak payah pening lagi dah.
Kalendar Islam ada. Perkongsian Hadis, dan pelbagai lagi kemudahan ada dalam aplikasi ni.
Kalau bosan dalam perjalanan tu, boleh lah duk tambah pahala kan. Disamping tu boleh juga taddabur maknayang surah kan❤

Semoga secebis perkongsian ini bermanfaat buat anda semua 😊
TQ for reading this post

10 comments:

  1. Wahhh ! bagi kaki travel mmg kena ada apps ni

    ReplyDelete
  2. Google translate mmg byk membantu masa ana di korea. Bila local korean nk borak dgn kita, guna je GT ni. Senang cerita. Hehe

    ReplyDelete
  3. Google translate mmg awesome bila2 masa dimana jua..hehe

    ReplyDelete
  4. dua2 apps abe kie dah muatturun..

    ReplyDelete
  5. Google translate sangat mudah kan.. Kelakar baca part muka orang jepun seronok ingatkan kita pandai cakap bahasa dia ek. Macam kita excited kalau orang Jepun cakap bahasa melayu. hihi

    ReplyDelete
  6. Saya pun guna Google Translate extensively walaupun ada je perkataan yang dia translate kan tu macam nonsense sikit.

    ReplyDelete
  7. wah baru tahu ada apps2 yang bagus untuj travelers macam ni. penting plak tu untuk terjemah bahasa & tahu arah kiblat nak solat semua. terima kasih share

    ReplyDelete
  8. Good Sharing CE. senang para travelers untuk buat rujukan :D

    ReplyDelete
  9. memang seronok kalau travel ada apps2 ni semua. terbaru dengar ada gadget yang boleh translate teruzs bahasa kita ke bahasa jepun. kira untuk berbual lah. yang tu lagilah bestnyaa kalau dapat. hehe

    ReplyDelete
  10. nice shaaaring. yang kiblat tu perlu kadang2 apps entah apa2 ting tong habis kiblatnya..

    ReplyDelete

Komen yang membina sangat dihargai.
Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan membaca penulisan saya. InsyaAllah, akan saya kunjungi blog anda semula.

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com