UPT Positif Tapi Scan Tak Nampak - Husniey Husain

Wednesday, 13 December 2017

UPT Positif Tapi Scan Tak Nampak



Assalamualaikum.. Inilah sebab tak berapa nak aktif berblog.. 


Sedang menghadapi liku liku kehidupan
The struggle is real 😭

Pada pengalaman yang lepas, kalau positif pregnant..
Selalu ada spotting dan bleeding akhirnya keguguran
Sekarang lain pula ceritanya

Masuk 3 tahun lebih perkahwinan ni,
ada 3 kali kes ni.. Ini tak termasuk false pregnancy lagi (Means kita rasa diri pregnant tapi tak pun)
Itu perubahan hormon je.. Masa tu buat test pun, negatif je memanjang


Baru baru ini pada 7 November 
Husniey cuba test upt dan nampak ada DOUBLE LINE! Tahukah anda betapa susahnya pregnancy test tu nak jadi double line.. Period last on early October

Ini je gambar yang ada.. Malas nak ambil gambar lain πŸ˜‚

Memang tak berharap sangat..
Tapi 2 - 3 kali cuba test dan ada line samar samar.. 
Maksudnya memang ada nyawa yang sedang membesar di dalam rahim.. 


Cuba menanti beberapa minggu selepas positif tu, 18 November husniey cuba pergi scan di klinik swasta..

Doktor masa tu baik je orangnya..
Dia cuba menyakinkan dan beranggapan mungkin masih baru..
Ikutkan masa tu mungkin dalam 6 weeks.. Scan masih tak ada nampak apa apa..

Lepas tu husniey ada repeat upt, pun masih ada samar samar.. Tanda tanda pregnancy pun ada.. Bermacam simptom yang ada..
Cuma husniey tak muntah muntah je

Tanda tanda yang dirasai


Yang terkini semalam, 
12 December husniey ke klinik lagi..
Itu pun sebab demam..
Batuk batuk, selesema sakit tekak semua cukup lengkap.. Jadi nak makan ubat kenalah confirmkan samaada mengandung atau pun tak..

Malangnya semasa scan masih juga tak nampak tanda tanda baby itu ada 😭😭

Kalau ikutkan umur kandungan dah dekat
2 bulan lebih (9 weeks) gitu..

Allah.. Beratnya rasa ujian kali ni..

Doktor pula dapat yang agak negatif sikapnya dia main cakap lepas je, buat kerja pun nak cepat.. Takda lah nak bagi pendapat yang lebih khusus, rujuk kes ni ke hospital ke.. Hmm siap cakap mungkin baby tak menjadi.. 😭

Husniey tanya tak bahaya ke kalau saya makan ubat batuk ni, boleh pulak doktor tu macam sindir.. "Dah tak mengandung kan? Tak ada masalah la"

Tanda tanda nak gugur tak ada
Pendarahan pun tak ada

Semoga yang baik baik aje untuk diri ini..
Sesungguhnya husniey redha apa jua keadaan yang akan dilalui..
Tapi sungguh dugaan begini agak berat, perasaan agak keliru..
Betul, keliru je memanjang..
Tapi tidaklah stress mana

Bulan ni habis banyak dah duit..
Banyak habis pada pregnancy test.. πŸ˜₯
Ke klinik lagi..

Bermacam jenis pregnancy test ada.. 



Terbaca forum forum yang meningkatkan keyakinan diri.. 

Suka baca pengalaman orang lain Pengalaman tiap orang itu berbeza beza.. Kadang kita rasa ujian kita dah berat, berat lagi ujian yang lain



Allahuakbar semoga ada jawapan ditiap persoalan

Doakan husniey!

Dialu alukan anda berkongsi pengalaman diruang komen




15 comments:

  1. Yakin...insyaAllah..dah pergi hospital..kalau tak period..upt positif..klinik result negatif..cuba rujuk hospital...disamping tu istikharah..

    ReplyDelete
  2. Insyallah. Semoga dipermudahkan semuanya untuk Husniey. Ada rezeki :)

    ReplyDelete
  3. husney keep doa..in syaa Allah Dia tau apa yang terbaik untuk husney & suami..stop beli upt test tu!tak perlu dah..batuk tak payah makan ubat lagi.minum air masak banyak2.. jaga diri..jaga kesihatan..air gas?stop dulu..air tebu, nenas stop..tunggu dulu dalam usia 12 minggu camtu pergi klinik balik..

    jangan terlalu mengharap..tenangkan diri..suami pun sama..doa banyak2..In syaa Allah..

    Hugs!

    ReplyDelete
  4. akak pernah ada mengalam simpton tapi lain pada period tpi tak mengharap sangat.. semoga husniey dipermudahkan semoga ada baby sedang membesar nanti..

    ReplyDelete
  5. Semoga yang baik-baik saja untuk Husniey ya..

    ReplyDelete
  6. ya allah happynya bila nampak double line tu. Insya-allah ada rezeki tersembunyi tu. Be strong sis :D

    ReplyDelete
  7. Banyakkan bersabar ya.. kuatkan hati untuk bertahan dengan kelancangan mulut-mulut orang. Rezeki kalau Dia nak bagi kita tak nampak tanda pun ada. inhaa Allah, moga ada rezeki kearah itu. Aamiin

    ReplyDelete
  8. Semoga dipermudah segala urusan buat husniey. Berlapang dada selalu. InsyaAllah ada yg terbaik buat husniey. Ada doakan husniey selalu.

    ReplyDelete
  9. InsyaAllah jika rezeki tak kemana. jaga kesihatan, semoga dipermudahkan segalanya :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...
    CF doakan semoga urusan Husniey dipermudahkan oleh Allah SWT..
    In Sha Allah akan ada rezeki anak tu cuma kita tak tahu bila :)
    Jangan putus asa ye

    CF follow sini #220. Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  11. Ya Allah.. apa la dktor ckp mcm tu.. hmm :( sabar ye akak husniey.. busyra tahu akak kuat! inshaAllah DIA akan bagi akak berita gembira nnti.. <3

    ReplyDelete
  12. Saya buat upt pagi tu dua kali, dua2 double line, then petang tu pegi klinik buat upt jugak , doc ckap saya xpregnant. Doc tu seperti nak cepat, dia celup the angkat lepas tu bgtahu saya tak pregnant. Saya xplain dekat doc pasal saya test double line, doc just ckap yg dia test tu yg tinggi boleh detect hormon hcg. Saya xboleh nk cakp apa, sbb doc tu mcam nk cepat. Kdg2 kita rasa doc tu lebih pandai dari kita, jd kita xboleh cakap apa la 😭

    ReplyDelete
  13. Ya Allah..faham sangat rasa susah nak dapat 2 line kat upt tu..sebab pernah lalui dulu..apepun, Fara doakan yang baik2 utk Husniey..Semoga Allah limpahkan rezeki yang tak putus2 buat Husniey dan pasangan..Rezeki datang tepat pada waktunya..Dapat pasangan yang baik, sentiasa memahami, dan selalu ada saat kita perlukan kesabaran pun satu rezkei yg sangattt besar juga kan. Ameeen.

    ReplyDelete
  14. Hi, saje share, sy pregnant 5 weeks 3 day, g check at gov, doc ckp xnmpk ape2 even kantung or baby cuma y nmpk cyst sbji besar guli bersaiz 5 cm. N mse 5w2d tu sy ade klua darah wane merah tp xbyk la. Tgh hr die dh makin kering. Esk nya g check doc ckp still sama n kmungkinan kandungan xjd.. Upt mmg dh positive lewat period 1 mgu, beta HCG 1st test 475 xsmpi pn 5,nxt hcg test 800 jd double ok la, kali ke 3 hcg test tros drop from 800 to 325 cmtu.. So doc ckp fail pregnancy.n mnta I wt test lg utk cmfmation miscarriage. Tp yg sy xfhm sy xsakit ape2 pn.. Darah klua pn xd ktulan. Klo andai bkn rezeki sy, sy redha. Apepon smoga ade rezeki lg utk kami. 5y married. 2 tahun lpas br lpas ectopic. Doakan sy k. Tq

    ReplyDelete
  15. 5 minggu 5 hari .upt klinik kerajaan positif tp keluar darah pergi kecemasan doc.scan dia ckp tak nampak apa2 .sedih sgt rasa . Cek upt hospital ckp negetif refer pakar pula nti .Doakn sy jg kuat .

    ReplyDelete

Komen yang membina sangat dihargai.
Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan membaca penulisan saya. InsyaAllah, akan saya kunjungi blog anda semula.

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com