Tempat Menarik Yang Dilawati di Bagan Datuk, Perak - Husniey Husain

Friday, 13 April 2018

Tempat Menarik Yang Dilawati di Bagan Datuk, Perak


Baru-baru ini Road To Agro Tourism Edisi ke 5 explore Bagan Datuk. Program ini merupakan anjuran Majlis Pelancongan Malaysia (MTC). 
Nature, Culture, Historical itulah menariknya Bagan Datuk. 

Di kiri dan kanan jalan sepanjang kampung kampung dihiasi dengan pokok-pokok kelapa. Indah dan permai sungguh tidak dapat dilupakan. Kalau anda ingin melawat dan menghayati keindahan desa di Bagan Datuk dan mencari cari perkhidmatan sewa van, saya mencadangkan untuk menggunakan servis khidmat sewa van atau bas. 

1) HOMESTAY PAK NGAH, BAGAN DATUK 





Tiba di Bagan Datuk pada jam 3 petang, inilah tempat pertama yang kami singgah dan menginap selama 2 hari 1 malam. Homestay Pak Ngah ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan barangan rumah. Sesuai untuk seisi keluarga yang ingin menginap disini. Antara kemudahan utama yang ada, seperti katil, barangan perabut almari kerusi, meja makan, tuala, turut tersedia seperti air mineral dan perkakasan dapur. Husniey suka reka bentuk rumahnya. Selesa. Bilik-biliknya pula dilengkapi penghawa dingin dan ada juga dilengkapi kipas. Terdapat 4 buah rumah kesemuanya


Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana nak buat tempahan atau harga homestay,
sila hubungi nombor tertera di imej bawah ini;


2) PERUSAHAAN PRODUK HILIRAN, SENTOSA FIBRE SDN BHD

itu dia 4 ladies bermain dengan sabut ^^

Diberi peluang keemasan untuk melawat ke kilang fibre ini, husniey tak sangka begitu banyak kegunaan yang terdapat pada kelapa. Dari kulitnya yang keras sehinggalah ke isinya, banyak kegunaannya. Kita ingat isinya aje ada kegunaan dan kelebihan.
Sabut kelapa mempunyai banyak kegunaan antaranya ialah boleh dibuat tali, sabut yang halus turut dibuat sebagai baja, barangan perabut, jerami serta bahan bakar untuk pertanian. Mari kita lihat gambar yang husniey kongsikan dibawah ini

Sabut yang dijemur


Cocoa peat yang dikisar



3) RUMAH TRADISIONAL PERAK 


indahnya permandangan didesa ~


Setelah itu rombongan krew media bersambung pula ke rumah tradisional Perak
yang telah berusia 100 tahun lamanya. Pertama kali memandangnya sudah cukup membuat husniey terasa jatuh cinta. 
Kawasan rumah yang dihiasi pokok kelapa yang rendang dan rumah warisan ini masih terjaga rapi, dan dikhabarkan sentiasa di dekorasi agar sentiasa terlihat kemas.
Rumah ini masih bertuan tau, milik Tuan Haji Baharuddin @ Mohamed Daim Mohamad
& pasangannya.Rumah ini juga turut menjadi tarikan utama bagi pelancong yang datang kesini

-tuan rumahnya-

4) RESTORAN TOK MOH TOMYAM



 Semasa di Bagan Datuk seringkali kami pihak media disajikan dengan pelbagai jenis makanan dan kali ini husniey nak kongsikan restoran baru beroperasi di Bagan Datuk. Menu masakan panasnya banyak juga. Beroperasi pada waktu petang dari jam 5 petang sehingga 1 pagi. Ramai juga orang kampung sini yang datang singgah makan. Of course sedap. Husniey ada tengok menu, harganya pun berpatutan

5) KILANG S&P FOOD INDUSTRIES

Anda jangan fikir di daerah Bagan Datuk ini tidak ada kilang yang beroperasi tau,
katanya pengurus kilang tersebut S&P memilih beroperasi disini kerana ia merupakan
'The Coconut Paradise'. Boleh dilihat di sepanjang jalan ketika melalui kampung-kampung sekitar daerah Bagan Datuk meriah sungguh dengan kelapa. Produk S&P Food turut eksport di kebanyakan negara luar seperti US, South America dan 40 negara lain.
Kilang yang terdapat di Bagan Dato ini merupakan tempat memproses manakala di Damansara merupakan HQ

Sebelum menjadi serbuk santan, proses terlebih dahulu dimulakan dengan membuat ujian micro di makmal. 'Pastrilization for make sure not have microorganisms and metal'.
Ada beberapa jenis serbuk santan antaranya ialah; serbuk santan berperisa pandan, serbuk santan berperisa original dan omega 3. Bagi serbuk santan pandan sesuai digunakan untuk membuat nasi lemak, mee kari, rendang. Juga terdapat produk kerisik dan ketupat nasi
Variety of Instant Coconut Powder 

Kilang S&P Industries, Bagan Datuk

Kelebihan Serbuk Santan S&P

Masakan anda tahan lebih lama
Sesuai dibawa untuk mengembara ke luar negara
Maklumat lanjut layari www.spfood.com
Klik untuk membaca >> resepi menggunakan S&P Serbuk Santan <<
Terima kasih S&P kerana memberikan cenderahati 


6) MARDI BAGAN DATUK  

Pengalaman yang menakjubkan ketika lawatan di Bagan Datuk, menaiki lori untuk ke tapak melawat ladang kelapa. Uniknya MARDI disini mereka menfokuskan pelbagai jenis kelapa. Disini husniey dapat melihat pelbagai jenis pokok kelapa, antaranya ialah pokok kelapa dara, pokok kelapa pandan, kelapa matag. Ketika lawatan ini kami dapat menyaksikan panduan dan cara-cara penjagaan pokok kelapa dara, perlu membuang benih jantan. Paling menarik ialah apabila melihat bagaimana cara memproses minyak kelapa dara atau dalam bahasa Inggerisnya Virgin Coconut Oil (VCO).
Kebaikan yang ada pada VCO antaranya ialah merangsang metabolisme, mengurangkan risiko sakit jantung, meningkatkan daya tahan penyakit, dan mengelakkan jangkitan penyakit kulit. Bagi menghasilkan VCO perlu melalui banyak prosedur dengan memarut isi kelapa,disangai isi kelapa yang telah diparut, kemudiannya memproses pengestrakan minyak menggunakan 'expeller', mengasingkan isi lebihan parut dan barulah penurasan minyak

Di MARDI dalam lori, ngee

 Melihat tutorial melindungi polen pokok kelapa dara, proses ini untuk memastikan pokok hasilkan benih yang terbaik

Yes, this is virgin coconut oil!

Kelapa parut yang keluar setelah melalui proses ditekan
dalam mesin pemerah hidraulik (gambar diatas) 
Last but not least cerita di MARDI kami dijamu dengan air kelapa segar dari ladang sambil melihat secara langsung proses membuat kelapa telur. Kelapa telur ni unik sangat.
Memang teruja melihat cara mengeluarkan air kelapa berserta isinya
nak tengok video nya sila baca part akhir ada video diselitkan dihujung post tersebut ^_^

Disebabkan post ini rasanya dah panjang lebar, moh ler kita bersambung ke part 2 
Klik untuk membaca >> TEMPAT MENARIK DI BAGAN DATUK PART 2 <<

14 comments:

  1. Seronoknya dapat melawat kawasan perkampungan...banyak jugak yer aktiviti kat kg datok ni, yang paling best akk tgk husniey naik lori...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok sungguh kak Lin,
      Suasana kampung damai je..

      Haha mesti akak nak tergelak tengok husniey gitu ya,dah macam pekerja asing.. Tapi tulah pengalaman, best kalau ingat balik.. ๐Ÿ˜

      Delete
  2. Bestnya husniey dapat join trip mcm ni.. banyak aktiviti yg menarik pulak tu.. tempat yg jarang dapat kite pegi pun kita boleh pegi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah bukan senang nak dapat peluang macam ni kan.. Seronok tak terkata dapat kutip banyak pengalaman menarik di BD baru baru ini

      Delete
  3. Seronok sungguh Husniey jejalan it tempat org kan..mmg Perak byk tempat menarik dan rumah diaorg pun penuh kesenian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak, suka juga husniey berpeluang melihat seni rumah tradisional tu.. Dan dihiasi dengan pokok-pokok kelapa.. Haih tetiba rindu.. ๐Ÿ˜‚

      Delete
  4. Wah bestnya dapat jalan-jalan macam nie kan Husniey. Tak tau pula kat Bagan Datuk ada tempat menarik macam nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kak sue.. Alhamdulillah rezeki husniey kali ini


      Itulah, makin cantik dan ada tempat yang dah dinaik taraf.. nak2 di BD Waterfront lawa situ.

      Delete
  5. Nampak selesa sangat homestay tu husniey. Siap ada aircond tu. Yg kilang S&P tu org luar boleh masuk juga ke? Nampak menarik tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Ana selesa je homestay tu.. Boleh muat ramai orang jugak satu rumah.. Ada 2 bilik.. Ada juga rumahnya yang ada 2 bilik air.. Hee

      Kilang tu husniey tak pasti, sebab haritu kami semua cuma tengok presentation dan ada jamuan sikit lepas tu.. Tak boleh masuk tengok prosesnya, mungkin sebab dijaga tak nak ada cross contamination..
      Keep hygiene gitu

      S&P menjaga kualiti kebersihan produknya.. ๐Ÿ˜Š

      Delete
  6. Waaah rupanya banyak juga tempat boleh dilawati di Bagan Datuk ni ye. Homestay dia pun nampak selesa sangat. Kilang S&P tu rupanya kat Bagan Datuk huhu baru tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak juga Kina tempat menariknya.. Sesuai kalau nak tenangkan fikiran ๐Ÿ˜

      Aah S&P tu di BD
      HQ nya di Damansara

      Delete
  7. RUmah tradisional cantik!! <3 Best tengok Husniey berjalan-jalan ke kampung. Suka tempat camni.

    ReplyDelete
  8. rumah traditional tu busyra belum smpai.. nampak menarik dan cntik..

    ReplyDelete

Komen yang membina sangat dihargai.
Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan membaca penulisan saya. InsyaAllah, akan saya kunjungi blog anda semula.

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com