Iftar Ramadan Buffet di The Grand Renai Kota Bharu, Kelantan - Husniey Husain

Sunday, 28 April 2019

Iftar Ramadan Buffet di The Grand Renai Kota Bharu, Kelantan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Kurang lagi dua minggu kita semua bakal menyambut kedatangan bulan Ramadan pada tahun ini. Berkesempatan ini izinkan husniey berkongsi pengalaman ke The Grand Renai Kota Bharu pada minggu lalu untuk merasai keenakannya. Bagi tahun 2019 ini tema yang dibawakan “Kembara Ramadan”.


Orang ramai sekitar Kota Bharu amat dialu-alukan untuk bersama-sama menikmati hidangan berbuka puasa yang disediakan oleh chef yang diketuai oleh Chef Rajali Punong bertempat di Palm Terrace Cafe. Harga yang berpatutan berbanding tahun-tahun yang lalu, iaitu hanya pada harga RM 69 sahaja setiap seorang. Jika anda membuat tempahan sebelum 5 Mei 2019, anda akan menikmati tawaran harga istimewa iaitu RM 62 sahaja! Berpatutan bukan?

Bersama Blogger Jemputan

Lokasi hotel yang agak strategik terletak di tengah tengah bandaraya Kota Bharu dan hanya mengambil masa 15 minit perjalanan dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra. Para tetamu boleh menikmati hidangan berbuka puasa dalam suasana tenang. Untuk makluman buffet akan tersedia dari jam 6.30 petang sehingga 10.30 malam. Antara menu makanan yang bakal dihidangkan ialah Kambing Golek, Bubur Lambuk Daging Rusa, Ketam Masak Bercili, Sotong & Rebung Masak Lemak Cili Api, Ikan Patin Gulai Tempoyak, Daging Rendang Hitam, Kambing Vindaloo.

Kambing Golek - Menu popular 
Rojak buah-buahan, bubur lambuk dan pilihan bubur lainnya 

Ketam bercili, Sotong Rebung Masak Lemak Cili Api 

Daging Hitam dan Ikan Patin Masak Tempoyak

Daging Rendang serta Kambing Vindaloo

Menu istimewa bagi aneka kerabu antaranya ialah; kerabu taugeh ikan bilis, kerabu kaki ayam, kerabu mangga, kerabu sotong, kerabu suhon dan udang, kerabu perut, kerabu ikan keli serta kerabu daging. Tidak dilupakan juga aneka sambal yang anda boleh pilih untuk menjamu selera bersama nasi ialah; ulam-ulaman, sambal tempoyak, sambal pauh, sambal belacan, budu, solok lada dan lain-lain lagi.

Kerabu Sotong, Kerabu Perut, Kerabu Ikan Keli, serta Kerabu Daging

Kerabu Taugeh Ikan Bilis, Kerabu Pauh, Kerabu Kaki Ayam,
Kerabu Suhon dan Udang serta Solok Lada

Sambal Belacan, Sambal Pauh, Sambal Tempoyak, 
Uniknya disini anda boleh menikmati kek yang diperbuat dengan campuran buah kurma yang diberi nama; Dates Butter Cake dan Dates Chocolate Cake. Aneka kuih muih serta pencuci mulut (pastri, pai, buah-buahan).

Pilihan kek yang unik 

Pilihan makanan pastri yang tersedia

Pelbagai jenis minuman turut disediakan; Air Kelapa Laut, Air Soya, Peppermint Lemonade, Teh Tarik dengan Teh o. Terdapat juga gerai yang pasti memikat hati anda seperti gerai yang menyediakan rojak buah-buahan, kambing golek, mieng kum dan banyak lagii. Paling husniey suka ialah dengan aneka kerabu nya yang menarik dan unik. Sedap digandingkan bersama lauk pauk lain. Juga pilihan terbaik ialah aneka menu pastri seperti kek, roti, kuih muih.

Minuman yang bakal menyejukkan tekak anda

Roti ~

Aneka Kuih Muih Kelantan
Mieng Kum - First time husniey mencubanya.
Kalau warga Kelantan nak cuba boleh datang ke sini ~

Untuk makluman anda, The Grand Renai juga turut menyediakan Citarasa Chinese bagi Iftar Ramadhan Buffet pada tahun ini di Dynasty Restaurant (Aras 6), yang bermula pada minggu ke 2 Ramadhan. Harga lebih murah iaitu RM 59 sahaja,
bagi kanak-kanak pula RM 29. Buat tempahan awal untuk dapatkan harga diskaun hanya RM 53 SAHAJA! 

Selain itu The Grand Renai turut berkerjasama dengan Tahfiz Al Raudah di mana para pelajar pusat tahfiz tersebut akan mengalunkan bacaan ayat-ayat al Quran bermula dari jam 6 petang sepanjang bulan Ramadan nanti. Bagi tetamu yang ingin menunaikan solat terdapat Musalla disediakan di Aras 6. Nikmati pada harga diskaun cuma RM 62 sahaja / seorang. Buat tempahan sebelum 5 Mei 2019.

Maklumat Lanjut Untuk Rujukan:
Iftar Jamaie | Grand Ballroom |Aras 6 
Tempahan: 09-746-2233 ext 3327 Fitri: 012-707-9776

Iftar Ramadhan Buffet | Sepanjang Ramadhan 
Palm Terrace Cafe | Aras 1
Harga Biasa: Dewasa (RM 69) Kanak-kanak (RM 29) 
Tempahan: 09-746-2233 ext 3315 | 011-3137-3186 (Izhar) 

Citarasa Chinese | Minggu Kedua Ramadhan 
| Dynasty Restaurant | Aras 6 | 
Harga Biasa: Dewasa (RM 59) Kanak-kanak (RM 29)
Tempahan: 09-746-2233 ext 3327 | 012-707-9776 (Zuzuri)
Instagram: The Grand Renai Kota Bharu
Facebook Page: The Grand Renai Hotel

๐Ÿ“ Alamat: The Grand Renai Kota Bharu Kota Sri Mutiara, Jalan Sultan Yahya Petra, 15150 Kota Bharu Kelantan.

12 comments:

  1. Bubur lambuk daging rusa tu..menarik la Husniey..dah semakin dekat ramadhan..bulan mewah pahala dan dugaan..

    ReplyDelete
  2. lapor pulok tengok entry mu ni husnieyyy

    ReplyDelete
  3. Banyak juga menu2 dekat sini. Nampak sedap semua. Harga pun murah. Aku

    ReplyDelete
  4. rindu nak pegi event sama2 lg.

    ReplyDelete
  5. boleh try bulan puasa nie. semua nampak terliur

    ReplyDelete
  6. Hello I am so delighted I located your blog, I really located you by mistake, while I was watching on google for something else, Anyways I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and a all round entertaining website. Please do keep up the great work. Ramadan kareem Images Free

    ReplyDelete
  7. Wow so sedap..ni bahaya tengok waktu puasa ni

    ReplyDelete
  8. fuhh menu mengusik jiwaa.. banyak ngat masuk sini tak tahu nak pilih apa dah hii. selamat berpuasa husnieyy

    ReplyDelete
  9. banyak menu kan klau g buffet tapi tu la klau jenis tak makan banyak menyesal je hihihitgk sedap2 je menu kat situ

    ReplyDelete

Komen yang membina sangat dihargai.
Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan membaca penulisan saya. InsyaAllah, akan saya kunjungi blog anda semula.

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com