Diuji lagi? Keguguran Kali Ketiga Tahun Ini (Warded) - Husniey Husain

Breaking

Husniey Husain

Menulis Dari Hati, Via Jari Jemari

Post Top Ad

Saturday, 11 July 2020

Diuji lagi? Keguguran Kali Ketiga Tahun Ini (Warded)

3 Kali Diuji Keguguran Tahun 2020, Pengalaman Kali Ini Berbeza Benar Perit 


Assalamualaikum dan Hai semua pembaca tersayang. Maafkan diri ini sudah lama ingin menulis kisah ini namun kena betul-betul emosi tidak terganggu barulah dapat siapkan entri ini. Banyak ujian tahun 2020 ini. Sungguh tak ku duga ujian itu datang lagi. Kali ini paling berat rasanya dalam tempoh 6 tahun sudah berkahwin. Memang yakin disebalik usaha pasti ada hasilnya. Dah fikir positif, usahakan itu ini untuk pregnant dan niat untuk menghadiahkan suami anak. Namun husniey hanyalah hamba yang lemah. Kita hanya mampu merancang.. Entri ini agak panjang ya..

Saat Saat Manis Ketahui UPT Positif 

23 Mei UPT test positif walau tak sama terang, jelas kelihatan bergaris dua. Tak sangka lekat lagi. Period memang dah lambat tapi ingatkan hormon tak menentu, sebab baru lepas gugur 10 April lalu. Petang last puasa baru terdetik nak check urine pregnancy test (UPT). EH EH BIAR BETUL. Pregnant. LAGI? SERIUS TAK PERCAYA. Terus tak buat kerja rumah. Banyak berbaring di katil πŸ˜…


UPT pertama dibuat pada hari last berpuasa

Berhari raya tahun ini memang berhati-hati dengan pergerakan, elak makan benda tajam. 29 & 30 Ramadan ada kemas mengemas sikit, dan sempatlah buat beberapa jenis kuih raya tapi memang tak ada angkat berat pun dah lama elakkan angkat benda berat. Repeat test 25 Mei, 28 Mei makin terang warnanya. Petanda baik maknanya ada janin sedang membesar dalam rahim ibu ni. Ikutkan tak sempat period pun lepas keguguran bulan April tu. Patutlah bulan Ramadan husniey puasa penuh. Sedar haid dah lewat, tapi tak nak kalut check UPT sebab memang tak jangka akan pregnant lagi dalam masa terdekat. Lagi pun jenis yang tak ada alahan muntah muntah. Hanya mengidam nak makan nasi lemak sebab deria bau ni tetiba terbau kuah nasi lemak, hahaha. 


Berhari raya 2020. Bahagia,
ada baby dalam perut

Ada beberapa kejadian sebelum tahu pregnant, tiba tiba tak boleh tahan dengan bau masakan suami terasa pelik dah masa tu, siap tanya husniey 'eh sayang tak datang lagi haid kan lepas gugur bulan 4 haritu?'. Bulan puasa haritu ada bakar ikan kat luar rumah, nak muntah weh bau asap. Meloyakan. Wek wek. Suami dah pelik asyik loya. Berat naik mendadak walaupun bulan puasa. Sepanjang hari raya tu okay je takde keluar darah ke apa. Memang berjaga jaga.


30 Mei ada spotting sikit, secalit. Terus ke klinik intan check dengan doktor sahkan betul dah pregnant kalau positif ni (Dr rujuk gambar UPT husniey tunjukkan). Doktor cuma scan rahim nampak dah bengkak tu maknanya memang pregnant cuma maybe baru lagi takde nampak janin lagi. Okay aje ayat Dr tu takde beri husniey stress pun. Maybe baru lagi. Diberi ubat duphaston = kuatkan peranakan. Total hangus RM 150 termasuk ubat. Boleh tahan mahal juga ubat duphaston, cas scan tu. Jumpa tak sampai 10 minit. Hahaha biasalah kan klinik swasta. Balik rumah sambung berehat, macam biasalah banyak baring. Bosan tapi memang kena hadaplah nak baby kan 😌. Sabarlah. Selang 3 hari ada spotting tapi sikit sangat. Tak berlarutan. Coklat aje warna dia.


Tersenyum indah tiapkali buat pregnancy test

Dah sedar memang wajib manjakan diri tiapkali pregnant jadi semua kerja rumah tuan suami uruskan. Terasa perubahan demi perubahan. Kali ini dari awal sebelum tahu pregnant dah ada tanda. Alahan bau masakan berterusan, bau tumis masakan tak boleh weh tutup pintu baru okay. Bau busuk sikit je loya. Bau suami tak boleh juga πŸ™ˆ. Semua benda tak kena. Mudah emosi dan sensitif. 1 hb hingga 5 June masih cantik bila buat test UPT. Terang naik bagi kedua garis pada UPT.


Hari Kejadian Gugur Di Rumah | Hanya Terasa Sakit Perut 


9 June 2020. Lepas 12 tengah malam tak boleh nak tidur, rasa tak selesa dekat bawah perut. Ingatkan perut masuk angin atau lapar. Biasanya sebab lapar kalau tengah malam ni. Pukul 4 pagi terjaga ada terasa sakit perut lagi. Tapi belum rasa memulas. Bangun minum susu kurma. Sambung tidur. Masuk waktu Subuh tepat, dengar orang azan. Sakit makin kuat. Memulas. Ke tandas belum sempat duduk, plurpp bunyi sesuatu jatuh dalam mangkuk tandas turun bersama lelehan darah. Allahuakbar ketulan darah. Darah beku, kenyal macam asam keping. Selepas keluar ketulan darah beku itu makin banyak darah merah fresh (Heavy bleeding). Dari jam 6 pagi membawa ke 7 pagi. 


Anak ibu, cantik aje keluar.


Sakit perut memulas. Sakit tak terkata makin teruklah tahap sakit tu. Berpeluh peluh menahan sakit. Padahal suasana pagi sejuk, tak boleh nak baring Husniey melutut bertahan sakit, rasa macam ada lagi yang nak keluar. Jadi tak selesa nak baring. Dah macam contraction nak bersalin, belum sakit nak bersalin lagi. Allahuakbar 😭. Pukul 8 pagi. Terasa ada isi yang nak terkeluar. Kali ini terasa lebih pejal, cepat ke tandas bila dah makin nak keluar. Takut darah berkubang dalam bilik. Nasiblah bilik utama ini ada tandas sekali tak perlu jauh bergerak. Plurppp, ketulan itu jatuh dalam lubang tandas. Tak sempat nak duduk elok. Meraung masa ni tengok darah banyak sangat. Takutt, sedih. Sakitt tapi lega bila isi tu keluar. Kutip isi tu dari dalam mangkuk tandas & bersihkan ia sempat tilik sekejap, sah ini baby. Yang pertama keluar itu mungkin kantung baby. Nampak isinya warna pink lembut, bergulung dengan kantung yang berwarna gelap. Pejal. Liat. Macam jelly tak hancur. SubhanaAllah, dah ada rupa bentuk. Nampak kepalanya, tangannya kakinya. Saiz kecil tapak tangan husniey janin itu. Sayu tengok, cantik je anak ibu turun, keguguran sebelum ini tak pernah tengok jatuh elok macam tu. Kadang keluar hancur takde bentuk janin. Basuh ia bersih bersih. Letak dekat sinki. Dah pesan kat suami minta tanamkan janin. Masih terasa sakit tapi tak seteruk sebelum itu, hanya heavy bleeding dan ada ketulan darah beku yang tersisa keluar sikit demi sikit. Tiap 30 minit husniey ke tandas, salin pad baru. Badan penat dan mengantuk dari awal subuh bertarung sakit perut. 

Hampir pengsan jam 11.30 am ke tandas nak salin pad sebab terasa dah penuh darah. Tidur pun tak lena bila darah banyak sangat ni, lebih 5 kali salin pad pagi itu (09 June 2020). Masuk aje tandas terkejut tengok darah beku banyak keluar, sakit juga.  Baru nak basuh, tiba-tiba pitam gelap pandangan husniey ni. Tersandar sambil berdiri di dinding, lemah tak berdaya. Suami memanggil "sayang, sayangg.. Allahuakbar.. Tak boleh nak sahut panggilan dia.. Gelap semuanya. Dia pergi ambil minyak angin sapu kat dahi, bagi hidu dan bancuh air coklat manis suruh husniey minum. Barulah okay semula. Nangis tersedu sedan bila tersedar dah duduk di lantai tandas tu dengan darah banyak belum sempat bersihkan. Nak muntah, sedih bercampur sebak semua ada. Suruh suami cepat-cepatlah tanamkan janin. Hampir satu jam duk dalam tandas nak bersihkan semuanya. Jam hampir pukul 1 tengahari baru siap, dah siap mandi terus. 

Nekad Ke Hospital Lepas Waktu Zohor

Jam 2 petang tiba di bahagian kecemasan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ). Doktor pertama check husniey, dia bising kenapa tinggi sangat degupan jantung awak ni, berdebar ke? Nada garang gila. Mestilah berdebar Dr. Adeh tengah bleeding tak selesa + sakit ni dia marah-marah pulak tak boleh nak rileks sikit ke Dr ni. Terus Dr panggil rakan dia yang lain, "aku tak sedap hati ni patient ni PV Bleeding, BP tinggi, heart rate tak comel aku nak bawa masuk dalam je dia ni". Faham dah ayat Dr tu, walaupun husniey bukanlah dari bidang perubatan tapi memang fahamlah sikit sebanyak. Masa itu dah pujuk hati tak kisahlah kena tahan wad pun janji aku sihat balik. Lama juga duk di bahagian permantauan (masih di bahagian kecemasan), hampir 2 jam. 

Bermulalah episod cucuk sana cucuk sini. Kena seluk kat bawah wajib laa. Sabar ajelah. Siap husniey tanya Dr yang incharge, ini nak buat prosedur VE kah? Slow slow sikit ya haritu saya dah terkena sakit sangat. Bermacam soalan Dr tanya, soalan yang paling popular. "Haritu puan ada datang masa bulan April kan, Dr sahkan complete miscarriage kan?" Haah. Jadi ini kandungan yang lama ke macamana puan? Ini kandungan baru. Saya memang selalu pantau buat UPT dekat rumah. Last period bila ye (husniey bagitau date hari pertama keguguran keluar darah). 10 April. Ikutkan 8 weeks lebih dah kandungan kali ini. Dicucuk ubat kecutkan rahim dekat peha. Fuhh first time kena. Redha walau sakit weh kena cucuk jarum semua tebal tebal! 


Benda wajib hadap kalau ada bleeding. Nak check jalan rasanya.
Hm any comment tentang experience korang.. sila tinggalkan komen ya..


Check in 4.30 pm. Kes Bleeding (incomplete miscarriage at 8 weeks), kena masuk air 2 botol, masuk ubat tahan muntah, ubat tahan sakit, ubat kecut peranakan. Memang banyaklah yang kena cucuk masuk. Allahuakhbar. Sabarlah hati. Masa ini okay lagi tapi perasanlah macam pening tengok darah banyak. Masa check in wad, diberi baju hospital untuk disalin, husniey baru aje pakai baju hospital dalam masa 30 minit dah kena salin balik sebab darah banyak sangat bocor sampai ke kain. Kena pakai pad yang saiz overnight. Risau juga bergerak kehulu kehilir nak ke tandas, sebab jauh juga katil husniey ke tandas. Nasib takde perkara buruk jadi. Risau kalau pitam dalam bilik air.


10 June - Prosedur Menyakitkan (Sedut Cara Manual Tak Berjaya)

Branula itu dipakai pada jam 4.40 pagi. Doktor datang kejutkan.
Sakit juga nak mencari urat aku tu payah juga dah makin gemuk bila pregnant.

Ya Allah, malam pertama di hospital tak boleh nak tidur. Padahal haritu dah macam-macam benda husniey lalui dari awal pagi tak cukup rehat. Malam itu rasa panas. Badan berpeluh peluh. Sebelum tidur, nurse dah beri arahan untuk berpuasa esok waktu pagi selepas sarapan pagi. Esok pagi diberitahu tak perlu melalui D&C, husniey kena melalui prosedur lain iaitu MVA. Tertanya jugalah nama penuh prosedur itu. Masuk bilik rawatan dalam wad aje. Semasa dalam bilik rawatan baru husniey dapat jawapan nama penuh rawatan itu, terbaca pada kotak yang tersimpan alat-alat untuk prosedur ini. 



MVA - Manual Vacuum Aspirator. Ternampak juga doktor bawa keluar alat-alat itu. Ada 3 orang doktor yang incharge. Lama juga diaorang berbincang, nak guna yang berapa cm panjangnya ni. Aduh seram weh macam batang paip rupanya tu, berwarna putih. Allahuakbar, banyak kali husniey sebut Allah. Seksa sangat prosedur ini dibuat dalam keadaan kita sedar 😭😭, waktu tengahari prosedur dibuat. Sebelum prosedur dilakukan doktor minta husniey ke tandas lagi walau tak terasa nak kencing, sebab takut terkencing. Lepas dah siap tu tunggu pula pesakit lain duk dalam bilik rawatan itu. Bilik kecil aje tapi sibuk keluar masuk pesakit kena jumpa doktor. Bila dah masuk untuk mulakan rawatan, barulah doktor drip masuk ubat tahan sakit. Tak sampai 10 minit rawatan dimulakan.

Diarah berpuasa waktu lepas sarapan pagi, masuk tengahari dah kena buat MVA. Alat itu macam boleh diputar putar, siap ada bunyi tau. Allahu gerun dengar benda tu berputar. Dengar doktor ni cakap ni macam dah nak close lah. Husniey fahamlah sikit. Maybe laluan dah nak tertutup, (dalam hati husniey yelah kan dah masuk ubat kecutkan rahim semalam dicucuk kat peha) darah dah berkurang tak teruk macam hari pertama.. Masa darah banyak semalam bukaan rahim terbuka laa kot tu tak sakit sangat dimasukkan muncung itik. Semua itu hanya berlegar dalam fikiranku, tak terluah beritahu doktor alah saya ni pesakit aje takde ilmu diiktiraf sekadar tahu sikit sebanyak sebab suka membaca, menambah ilmu pengetahuan am. 



Doktor nak sedut darah beku yang masih tertinggal sisa dalam rahim. Kalau korang rasa kena seluk dimuncung itik tu dah sakit, yang ini lagilah sakit. Double triple sakitnya. Blood clot yang ada di lower part pun dah terasa sakit itu. Sebelumnya mestilah kena check tvs  scan terlebih dahulu. Scan dari bawah, diseluk alat itu dari bawah. Haa semasa prosedur ini dibuat, seorang doktor sambil scan dari atas perut, seorang lagi doktor tolong pegang dan cubaan tarik blood clot dengan alatnya tu. Allah, peritnyaa! Mulut tak henti-henti baca bismillah 5 'Bismillahi Syafi, Bismillahi Kahfi, Bismillahi Muaafii, BismillahiLazzi La Yadurru..' Terkumat kamit ulangkali dibaca, rasanya doktor pun terdengar.



Nampaklah blood clot yang tersisa bila tengok kat skrin. Dalam bilik rawatan itu sejuk sangat suhu aircond, mengigil dibuatnya kata mesin scanner itu manja sikit dia kena suhu sejuk. Doktor marah husniey terkemut dan terangkat punggung. Tak sengaja bukan saja nak angkat, tak ajar hal sepatutnya buat sebelum prosedur dijalankan. Bila husniey tersilap barulah doktor terangkan puan tarik nafas hembus, jangan kemut ye. Aduh awal awal tak cakap, sudah merasa tak tertahan sakit pedih baru nak beritahu. Dengar doktor tu tertanya rakannya, ni anak ke berapa. Maybe terasa sempit kot susah sikitlah. Husniey tolong jawabkan; 'anak pertama saya tak pernah bersalin'. Hanya sikit aje blood clot. Doktor tunjukkan blood clot dalam bekas. Katanya lagi ada lagi sedikit yang tersisa selepas scan dibuat. Jauh sikit diatas memang tak boleh nak capai dah situ kata doktor. So kita kena buat D&C pula. InsyaAllah harini juga, awak kena sambung berpuasa lagi. Pukul berapa yer doktor, tak tahu lagi baru nak masukkan nama awak. Kat sini saya tengok ada 6 orang pesakit yang akan buat D&C harini. Allahuakbar, lambat lagi.

Sesusai prosedur MVA itu husniey diminta keluar, berjalan sendiri tertunduk pegang perut menahan sakit, terkepit berjalan ke katil. Takde bantuan sesiapa. Call suami mengadu pada mulanya tak nangis tak nak dia risau, sedang  duk bercerita sakit sungguh doktor sedut kat bawah ni.. Ternangis.. Teresak esak nangis masa call tuan suami. Dia hanya mampu jawab sabarlah, 'sabarlah sayang'..


Klik pada gambar untuk baca 

Maklumlah musim pandemik ni, pelawat tak dibenarkan masuk, suami tak boleh temankan. Berbaring dari jam 1 tengahari, pukul 4.30 petang baru berani bangun ke tandas, sengaja rehat dan tidur je sebab nak tahan diri dari pergi kencing, takutlah pedih. Ternyata memang pedih bila nak buang air kecil.. Allah😭 Dengan tekak dah mula rasa dahaga tapi tak boleh minum air langsung kena berpuasa sampailah operate. 'Entah pukul berapalah ni siap operate'- detik hatiku.. Petang itu lepas mandi, dalam jam 6 petang husniey dipanggil nurse untuk ke ruang X-ray, di tingkat bawah. Lama juga menunggu giliran, nurse yang iringi husniey dah minta diri sebab ada kerja lain nak kena settle katanya. Best duk situ sambil tengok tv, tenangkan jiwa tak nak berdebar sangat dengan proses D&C nanti. Relaks sajalah kan kena bius nanti. 


Hari Yang Sama MVA Tak Berjaya, Sebelum Maghrib Ditolak Ke Dewan Bedah Untuk D&C

Dalam 20 minit selepas balik dari tempat x-ray, disapa nurse. Nurse; "Assalamualaikum, awak Che Engku Husniyah kan, dah nak kena masuk ke dewan bedah.. Ini baju, salin pakai yang ini. Buka semua pakaian dalam, barang kemas, contact lens kalau ada. Spek mata pun tak boleh pakai juga." Saya ni dah la rabun, heee. Dekat dewan tu nanti baru cabut okay ke. Kata nurse takut tercicir lagipun tak perlu baca apapun, nanti doktor tolong bacakan borang kebenaran pembedahan semua tu, awak cuma perlu jawab Ya atau Tidak. Baiklah menurut perintah.


Gambar ini diambil oleh mak mertua, kebetulan datang hantar makanan puas pujuk rayu dekat guard boleh juga naik. Tuan suami tak dapat nak jumpa langsung semasa dalam wad 😊

Dua orang nurse tolak katil husniey keluar wad menuju masuk ke Dewan Bedah, kebetulan tiba di dewan bedah terdengar suara azan, dah waktu magrhib. Masa dalam dewan bedah memang tak dapat nak cam, yang mana satu doktor.. Semua berbaju biru. Haih macam dalam K Drama. Haha. Beberapa orang doktor keluar dari bilik OT, menyapa husniey di katil. Katil itu ada tag number. Sempatlah belek tengok, nombor 7. Doktor lelaki datang tegur, tunggu kejap ye nak pergi solat. 

Aura positif terasa dalam tu sambil bercakap dengan yang incharge di kaunter. Petugas disitu sempat meneka pekerjaan husniey. Soalannya dah buat ambe rasa tercuit hati. 'Awak kerja cikgu ya?'πŸ˜‚. 'Eh tak. Saya surirumah je, penulis blog'. Padahal masa tu kita tengah pakai baju operation yang diberikan tuk masuk ke dewan bedah ye bukannya pakai cantik rapi berbaju kurung ke kan. Adehh, hahaa kelakor sokmo bila orang ingat staff nurse atau cikgu. Ku hanya insan biasa-biasa saja.


Pakar Bius: Awak nama penuh Che Engku Husniyah betul kan. 
Tahu kenapa awak di Dewan Bedah?

Aku: Ye tahu Dr, Incomplete miscarriage at 8 weeks pregnancy


Pakar Bius: Good. Awak staff nurse ke puan? 

Selepas menjawab soalan pertamanya terus ditanya begitu pula.

Aku: Tak Dr, cuma saya tahu terms medik sebab banyak membaca info 

dah 6 tahun kahwin trying to conceive, hee πŸ˜…

Paling best bersembang dengan pakar bius. Diterangkan beberapa keadaan apabila kita dibius penuh atau separuh badan. Bius penuh akan ditidurkan, sedar sedar aje nanti dah siap semuanya. Selepas diberi sedut oxygen tu then bergantung penuh pada mesin ventilator + oxygen, puan akan lena katanya. Nanti kita tengoklah yang mana sesuai dengan puan. Alhamdulilah dibius penuh, kalau dibius separuh kau masih celik ye. Seram juga tu. Perbualan dan penerangan dari pakar bius sangat sempoi, tenang sikit takde lah rasa gusar. Pakar hanya menyampaikan info & kemungkinan risiko yang bakal jadi. Jarang sekali katanya perkara sebaliknya berlaku. Ibarat mati hidup semula. Bernafas dengan mesin berjam jam tu, macam-macam boleh jadi kan. Ada juga tanya pakar itu, agaknya lama ke nak siap ni.. Doktor pakar cakap bergantung pada keadaan tiba-tiba ada komplikasi atau pendarahan yang banyak akan memakan masa lama. Masuk dalam bilik OT tu, seram sejuk weh. Lampu terang penuh, dibuka baju bahagian dada. Ditampal itu ini nak setup tiub and sambung dengan mesin kot. Fuh seramm. Terus dipakai oksigen dalam dua minit husniey terus mamai tak sedarkan diri. 


Alhamdulilah selesai urusan di dewan bedah, sedar bila dipanggil nama. Macam dikejutkan dari lena. Bila tersedar mamai berat rasa kepala dan badan, tak leh nak bangun. Lemah tak daya. Sejuk sangat weh. Selesema pulak. Haha aku ni jenis tak tahan duk dalam tempat sejuk sensitif betul hidung ni. Nak baiki selimut kat kaki tak boleh, sebut jelahh "sejukkknyaa.. " One words terkeluar terus doktor datang bantu selimutkan elok² πŸ˜…

Nurse dua orang ditugaskan untuk tolak kita kembali ke wad dengan katil, mereka jugalah angkatkan & pakaikan baju tika tiba di wad. Terasa tak selesa dibawah perut. Nurse pesan jangan minum atau makan dalam tempoh satu jam. Jam di telefon dilihat pukul 9.45 pm. Alhamdulilah ya Allah, dah selesai. Haih tekak ni kering sangat dah rasanya, kena tahan lagi sejamlah. 

Ummi, kawan katil sebelah dalam wad 1EF. Berat ujiannya. Anak meninggal dalam perut bulan Feb haritu, then ada rezeki pregnant lagi keguguran puasa haritu. Sepatutnya kena D&C juga tapi last minute doctor cancel maybe sebab keadaan dia okay takde bleeding. Kes dah lama, cuma kena followed up lagi kes dia. Moga ummi kuat :)

Terlihat wayar air dengan ubat di atas meja, masa lepas operate susah nak bergerak

Pukul 11 pm barulah dapat teguk air masak. Alhamdulillah, nikmatnya. Bayangkan dari tengahari terasa dahaga, ada nurse lalu lalang minta nurse tuangkan air dalam cawan. Nurse juga berikan ubat tahan sakit disuruh makan lagi. Lepas sejam lebih tu, minum air dan cuba nak telan roti butterscoth, sakitnya tekak ni perit betul. Terfikir ini mungkin kesan pakai alat tiub kot, 3 hari baru betul-betul hilang rasa tak selesa pada tekak. Perit juga rupanya. Kesan bius masih terasa tak berani nak turun katil untuk ke tandas, terasa tak selesa juga pada bahagian bawah ni risau kot darah bocor ke katil je. Yelah setahu kita sebelum masuk dewan bedah tu memang tak kena pakai apa-apa kan. Dalam pukul 1 pagi husniey gagahkan diri bangun pergi tukar pad, barulah nampak tali yang diikat kat bawah itu. Seksa juga pada mula nak membuang air kecil tu, dengan bawa kehulu kehilir wayar air kat tangan tu. 


11 June, Akhirnya Discaj Wad

Alhamdulilah 11 June dapat keluar wad. Pagi itu juga nurse check dulu tekanan darah husniey, dah normal agaknya baru dibenarkan balik. Doktor beri tarikh appointment seterusnya, juga berpesan minta turunkan berat badan sikit serta untuk mengandung lagi kena jarakkan. Para doktor tengah nak siasat kes keguguran husniey. Lega bila dapat berita boleh keluar wad, terasa lebih segar, ceria. Tak sabar nak balik rumah jumpa suamiku. 


Mimi sederet dengan husniey, dia pun keguguran juga.
Sedih tapi dia dah punya anak :)


Terima kasih sahabat.. ramai sebenarnya yang dm husniey
tak larat nak screenshot satu persatu..


Penat mental fizikal 3 hari 2 malam tersiksa di hospital. Sambung berpantang di rumah. Kali ini berpantang gugur lebih lama, biasanya sebelum ini buat 2 minggu saja.  Hebat betul ujian dilalui kali ini. Sungguh Hanya Allah Maha Tahu Segala rasa.. Pedih, perit, sakit, tangis, duka lara semuanya dirasa. Bukanlah mudah :) 

Terima kasih kalian yang sudi membaca kisah yang panjang lebar. Semoga terselit manfaat, tak mahu melupakan kenangan ini. Ada pahit manis. Nanti akan datang bila doktor tanya sejarah keguguran ke apa, boleh rujuk balik entri ini. Doakan kami suami isteri diberi ganti rezeki anak yang terbaik, ya. Manalah tahu dalam ramai-ramai pembaca ini ada seorang dua doanya Allah mudah kabulkan. 


Jom baca sini entri menarik;
Travel dengan bas ekspres di Malaysia, ini tips dan cara-caranya 
Pengalaman Road Trip Bercuti Di Western Australia; Hari Ketiga Kami Explore Nature

4 Cara Jana Income Tambahan Semasa  


Love,
Husniey Husain

8 comments:

  1. Anak-anak ini Husniey tidak dapat dakap di dunia nanti inshaAllah pimpin tangan Husniey di akhirat.Tubggu ibu ayahnya di syurga.Tiada kesakitan yang sia-sia.Percayalah,semua ada kisah indah dan manisnya untuk Husniey dan suami nikmati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MasyaAllah terima kasih kak PC selalu hadir di ruang komen blog husniey walaupun lama tak aktif blog walking akak selalu hadir komen di entri husniey 😭 Terharuuu.. TERIMA KASIH BANYAK Untuk kata kata baik, yang indah yang menyejukkan hati membacanya.. Betul tu, sekarang husniey masih dalam situasi pujuk memujuk hati, adakala kuat adakala tak kuat juga.. Moga akak sentiasa sihat dan ceria selalu❤️😊😘

      Delete
  2. Stay strong Kak. Anak2 kak akan tunggu kak di syurga nanti . ❤❤

    ReplyDelete
  3. Semoga awak diberikan kekuatan oleh Allah swt.. anak-anak awak tu akan teman awak di syurga. Dan semoga rezeki anak awak dipercepat dan dipermudahkan nanti

    ReplyDelete
  4. T^T

    There's no word describing after read your entry..

    Be Strong sis, May Allah grant you a better kids for the future. Perjalanan untuk mengandung dan bersalin sampai 9 bUlan 10 hari Allah, kau perkenankan la doa hambaMu.

    ReplyDelete
  5. InsyaAllah moga nanti ada rezeki Husniey utk conceive dan umi doakan Husniey diberikan rezeki mengandung tak lama lagi..stay strong and be strong Husniey

    ReplyDelete
  6. allahuakhbar.. berat ujian Husniey tapi percaya tau.. semua yang Allah SWT uji dan atur adalah yang terbaik untuk kita. x ada saja2 ujian diberikan okay. nak nasihat pun sendiri x penah melalui tapi faham peritnya macam mana.

    kekal kuat dan tabah ya.
    ada rezeki insyallah nanti pada masa terbaik untuk Husniey dan suami =)

    ReplyDelete
  7. Sakitnyaaa bila baca pengalaman akak..Ujian Allah untuk Jamba hambaNya..sama Ada masih bersyukur untuk berusaha lebih..atau berpaling padaNya..

    ReplyDelete

Komen yang membina sangat dihargai.
Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan membaca penulisan saya. InsyaAllah, akan saya kunjungi blog anda semula.