July 2019 - Husniey Husain

Tuesday, 30 July 2019

Tampil Lebih Yakin Kulit Wajah Cantik, Mari Berkenalan Dengan Tera Skincare
30 July 5 Comments
Impikan Kulit Flawless Tanpa Cela Jerawat / Jeragat. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kalian semua. Semoga baik-baik dan ceria selalu. Rutin penjagaan kulit semakin hari semakin dipandang serius oleh ramai orang. Ramai yang dah mula sedari bahawa penjagaan kulit wajah sangat penting bagi menaikkan semangat dan mestilah jadi yakin diri bila berurusan dengan orang lain ketika bekerja. Seronok bukan bila kita punya kulit yang sihat tanpa cela. Kali ini husniey berkenalan pula dengan Tera Skincare yang di dalam satu set penjagaan terdapa Carrot Soap, Soft Pearl Peeling Toner, Flawless Day Cream dan Stardust Night Cream. Mari kita lihat bahan-bahan yang terdapat dalam set Tera Skincare.


Kandungan Bahan Dan Keistimewaan Tera Skincare

Carrot Soap. Bahan – Bahan: Carrot, Daucus Carota, Glycerin.


Carrot Soap berfungsi sebagai pencuci yang dapat mencerahkan kulit,
mengecilkan pori, melambatkan penuaan kulit, memberi kesan anjal pada kulit wajah, mengekalkan kelembapan wajah, sesuai digunakan untuk semua jenis kulit. Cara menggunakannya; guna semasa mencuci muka waktu pagi dan malam, dua kali sehari.

Soft Pearl Peeling Toner. Bahan – Bahan: Aqua, Arbutin, Allatoin.


Merupakan peeling toner yang berfungsi untuk menanggalkan sel kulit mati, merangsang pertumbuhan kulit baru secara semulajadi dan juga meratakan tona kulit. Peel toner pula sapu nipis di bahagian bermasalah di kawasan yang ada jerawat dan jeragat. Pakai hanya bila perlu dan setelah selesai tempoh proses peeling.

Flawless Day Cream. Bahan – Bahan: Cera Alba, Carrot, Paraffinum Liquidum


Ini pula berfungsi untuk menegangkan kulit, melindungi kulit dari sinar UV berlebihan, mencegah kulit dari kering dan berminyak, malah ia turut boleh dijadikan sebagai makeup base. Haa menarik kan, boleh buat makeup base juga.

Stardust Night Cream. Bahan – Bahan: Glycerin, Arbutin, Aqua.
Membantu dalam mencerahkan dan memutihkan kulit wajah anda, memudarkan jeragat, menghapuskan jerawat, merawat kulit wajah dari dalam, mengecilkan pori, melicinkan kulit, menegangkan kulit dan anti penuaan. Pakai nipis sebelum tidur (mula menggunakan night cream ini apabila proses peeling selesai).

Istimewanya Tera Skincare

  • Membantu dalam masalah jeragat kronik
  • Masalah jerawat teruk dan bernanah
  • Merangsang pertumbuhan sel kulit baru 
  • Melindungi kulit daripada sinar UV berlebihan
  • Mengecilkan liang pori, whitehead, blackhead
  • Melicinkan dan mencerahkan kulit 
  • Kulit wajah berseri-seri dan anjal 
  • Mengembalikan keseimbangan PH  kulit dan mengelakkan kulit kusam

Cara Menggunakan Tera Skincare; Proses Peeling Langkah Asas Untuk Kulit Cantik

Sila beri perhatian kalian semua. Proses Peeling itu penting bagi membuang lapisan atas iaitu kulit mati yang sentiasa terhasil setiap minit. Pengumpulan sel sel kulit mati ini akan mengakibatkan lapisan kulit di luar kelihatan kusam dan tidak bermaya. Ia juga turut menyumbang kepada masalah umum kulit jerawat, jeragat, liang pori terbuka dan blackhead. Amatlah penting untuk mereka yang menjalani prosedur pengelupasan ini mengikut steps yang dinasihatkan dan tip penjagaan yang diberi agar sebarang komplikasi dapat dielakkan.


Untuk penggunaan hari pertama sehingga hari ketiga ialah tempoh masa permukaan kulit dibersihkan dan dikeringkan. Dalam tempoh ini juga kulit muka akan kusam, kering dan gelap, kerana proses permukaan atas kulit sedang dijalankan. Selepas pada hari ke 14, anda barulah boleh mula mengguna pakai Stardust Night Cream untuk membantu dan memberi effect lightening dan glowing. Hanya apply jika perlu sahaja dan dikawasan yang bermasalah.

Rumusan Dari Penulis 

Dalam memastikan produk skincare yang kita pilih itu terbaik, maka wajiblah kita lihat produk tersebut mempunyai kelulusan dari Kementerian Kesihatan atau tidak kan? Bawah ini husniey sertakan gambar berkaitan, boleh double check di laman web tau. Yang penting ia berdaftar dengan KKM dan mempunyai bahan yang selamat untuk pengguna. Dari carrot soap hingga ke stardust night cream.





Testimoni ☺️



Jemput menonton video di YouTube Channel husniey cara menggunakan Tera Skincare.. ๐Ÿ˜ 



Lega bila husniey melihat kesemuanya berdaftar dengan KKM. Pertama kali melihat produk Tera Skincare ini tersuka tanpa sengaja pada cara pembungkusannya, cantik betul.


Gabungan warna yang lembut, berwarna merah jambu memang mesti tiap wanita pasti akan suka bila melihatnya. Dari kotak hingga ke pembungkusan produk, kemas sungguh. Fungsi yang terdapat dalam Tera Skincare juga membantu anda punya kulit glowing, putih serta kulit tanpa cela. Itu sangatlah menarik hati. Bagi yang berminat untuk mendapatkan produk ini sila layari instagram Tera Skincare.

Untuk maklumat lanjut sila layari 
Instagram | teraskincarehq 
No Tel: 019-2161708

Reading Time:

Thursday, 25 July 2019

Bulan Julai Ini Husniey Banyak Kali Mencuba Ayam KFC, Sedap Sangat. Review Jujur!
25 July 9 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kalian semua. Semoga sentiasa sihat dan ceria selalu hendaknya. Sebelum cerita ini basi, cepat husniey belek gambar berkaitan dan sunting, lalu tanpa buang masa siapkan entri ini. Review ini jujur bukan paid review. Lama tak kongsikan di blog pasal makanan / tempat makan best. 

Baru-baru ini husniey ada membuat pesanan KFC Delivery. Tuan suami busy kerja, masa tu barang dapur banyak dah tak ada malas nak fikir panjang terus husniey survey deals yang ada dekat laman KFC. Pada asalnya sebelum itu ingat nak pesan Domino's pizza tapi ada syarat. At least kena beli 1 regular pizza. Uii 1 regular pizza tu bukannya harga dalam bajet husniey. Haha bila jumlahkan, diluar bajet. Tak jadilah nak order pizza, terus beralih ke KFC. Masa buat pesanan atas talian merupakan detik husniey jatuh cinta semula dengan KFC. Selama ini dari tahun lalu banyak duk rasa menu McDonald’s sampai tak pandang KFC, haha :P

Menu dipesan The One Box B. Ada satu ayam, zinger burger, cheesy wedges, coleslaw, whipped potato dan air tin pepsi berwarna hitam. Banyak bukan? Terkejut husniey bila terima pesanan tersebut. Berat juga box yang diterima. Laju juga servis penghantaran. Dalam masa 30 minit dah sampai depan pintu rumah. Rumah husniey merupakan rumah flat. Memang ikhlas puji servis delivery KFC. Buat pesanan online pukul 9 malam pukul 9.30 dah sampai depan pintu rumah. Malam tu alhamdulillah kenyang sungguh bila husniey habiskan 1 box tu. Yelah banyak sangat menu. Menu tersebut sebiji macam dalam gambar yang diiklankan. Maaf gambar takde yang ni, ada update kat ig story haritu tapi tak save.


Baca sini juga:





The One Box B | Total Amount: 

RM 23.90 termasuk cas penghantaran ke rumah. 
Berbaloi bukan?

Beralih ke cerita kedua, husniey mula kongsikan pada tuan suami pasal kesedapan menu box tersebut. Dia pun senang hati isterinya ni makan sedap + syukur, berpuas hati. Repeat order lagi sekali. Tapi kali ini suami nak rasa ayam sahaja. Tak mahu ada banyak sangat menu. Pilih menu 2 pc combo. Dalam box tu ada Ayam spicy 2 ketul, 1 coleslaw, whipped potato, dan air pepsi black. 



Spicy Chicken; 2 pcs combo 

๐Ÿ“ Total Amount: RM 20.90 termasuk cas penghantaran 



Sekali lagi tuan suami memuji sedap pula ayam kfc kali ni  bukan sebab lama tak merasa tapi betul sedap. Ayam masak elok, saiz okay, rasa yang sekata secukup rasa. Ikutkan pengalaman sebelum ni banyak kali terkena ayam tak masak elok kat dalam siap ada darah lagi. Mungkin dah improve banyak kot. Okaylah kan. Servis penghantaran cepat. Pukul 6.50 pm buat pesanan pukul 7.30 pm tiba depan pintu rumah. 



Pengalaman seterusnya minggu lalu 18 Julai, suami off duty malam itu kami pergi tonton wayang cerita Spiderman Far From Home. Pukul 12.30 malam habis layan movie tak tahu nak makan apa. Hahaa padahal dah makan malam dekat rumah. Dalam perjalanan balik dari tengok wayang mood lapar singgah. Oh bahaya betullah husnieyizzat ni. Mana tak gemuk ๐Ÿค”. Fikir punya fikir restoran biasa tu dah nak tutup pukul 1 pagi. "Jom pergi KFC Cawangan Batu Buruk jelah bang. Siang tadi baru sayang tengok kawan blogger post menu kfc yang baru. Jomlah kita cuba". Kata seorang bini yang kuat makan. Suami yang sama kuat makan turuti cadangan isterinya. Hahaha inilah penangan tengok korang review, mesti lepas tu rasa nak mencuba. 

Kami pesan menu terkini yang KFC keluarkan iaitu Green Chili Crunch. Tanya pada krew kaunter yang melayani kami, "rasa guane ayam tu?". Dia jawab ayam hijau kfc terkini ada rasa macam tomyam gitu. Hahaha yeke ni. Cubalah set yang ada tiga ketul ayam. Mujur ambik yang set ada tiga ketul ayam. Betul sedap sungguh. Ini kalau ambik yang dua ketul je mesti tak puas makan ๐Ÿ˜‚ 



Serius sedap KFC GREEN CHILLI CRUNCH. Tepung kat luar tu rangup, ayam masak elok, rempah tu rasa sebati sampai ke dalamnya. Tak payah cicah sos dah enak dimakan ayam itu begitu saja. Pedas sikit, rasa ala tomyam ada juga sikit. Iya menu yang kami dapat sama macam dalam gambar. Tahniah KFC kerana banyak improve. Sekarang ini husniey berharap semua cawangan turut banyak improve sama. Sekian lama tak merasa ayam KFC, ambik kau sekali perkena banyak kali repeat bulan Julai ini. Moga KFC Malaysia improve sokmo servis mereka. Okay, sekian saja perkongsian santai husniey pada kali ini semoga bermanfaat ❤ 


KFC Batu Buruk | Green Chilli Crunch (3 Pc Combo)
 Total Amount: RM 25 + macam tu lupa dah, juga ada tambahan lain. Tak jumpa resit letak kat mana 

Reading Time:

Sunday, 21 July 2019

Menginap Hotel Jenis Capsule Dalam Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
21 July 9 Comments
Pengalaman Menginap Hotel Transit Jenis Capsule Dalam Terminal Bas. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Semoga ceria selalu hendaknya. Walaupun cerita ini dah lama masa bulan puasa Mei 2019 haritu tapi husniey dah niat nak berkongsi pengalaman. It was my first time merasa tidur dalam capsule comel begini. Jadi inginlah ceritakan untuk kenang-kenangan. Siapa tak kenal Terminal Bas Bersepadu (TBS) itu tempat apa? Husniey yakin kalau anda merupakan warga Selangor dan Wilayah Persekutuan mesti dah pernah pergi ke sana untuk hantar ahli keluarga atau rakan sesiapa jelah berlepas menaiki bas di situ.





Banyak kali pengalaman husniey berada di TBS. Kali pertama masa zaman study pernah naik bas dari situ. Masa tu pergi rumah sepupu, pastu terus balik ke Johor tempat belajar. Sistem dalam TBS macam korang naik kapal terbang. Makin lama makin banyak benda baru dekat dalam TBS. Anda tak boleh sesuka hati untuk pergi awal ke Gate yang ditetapkan, anda dikehendaki check in terlebih dahulu. Ada kaunter check in nanti diberikan boarding pass yang tertera maklumat perlepasan berserta nama penumpang bas. Haa nanti kalau rajin husniey sambung cerita khas dekat entri lain, entah bila pulak lah tu kan :p


Menginap Beberapa Jam di Hotel Transit TBS (Capsule Hotel)

Hotel Transit dalam TBS ini dua tiga kali husniey duk perhatikan; rasa berkenan nak cuba. Selalu tengok dari jauh nampak sibuk aje suasana dalam tu. Nak dijadikan cerita akhirnya husniey dan tuan suami merasa juga menginap dalam capsule. Semasa bulan puasa haritu tuan suami baru sahaja dapat tawaran bertugas pekerjaan yang baru, iaitu Pilot Darat kepada sebuah syarikat bas ekspress. Pilot Darat saja mampu, nak bekerja as a pilot yang terbang di udara tu kena belajar pandai-pandai pulak kan, dah terlambat untuk itu, hahaha gelak jahat 

Belanja sekeping. Lawa kan bas ni ~


Suasana di tingkat bawah. Seat selesa. 

Kena lapor diri bertugas mula pada awal ramadan. Bila dah jadi pilot darat ni paling penting kena rehat + tidur yang cukup. Setiap hari dia bergerak trip berulang alik dari Kuala Terengganu ke KL, Shah Alam, Klang / Kajang / Seremban. Berpeluang mengikut tuan suami bertugas pada bulan puasa haritu sekaligus kami pergi shopping baju raya. Trip siang tak ada sempatlah kami shopping baju raya masa tu. 


Tak Rancang Pun Nak Check In Hotel Transit TBS

Kami cuma walk-in sahaja, tak ada buat apa tempahan awal. Selalunya husniey memang akan tempah awal melalui online tapi kali ini, tak. Kiranya tak ada dalam perancangan. Mungkin pada anggapan korang rugilah menginap tempat kecil macam tu, ruang tak lega langsung.

Beberapa buah capsule yang ada di dalam hotel transit 


Bilik kami, paling tinggi kedudukannya. Hehe 


Kesian dia nak tidur ya ~

Tapi pada husniey tempat itu pilihan terbaik yang ada ketika di dalam terminal itu, kami dah malas nak keluar mencari hotel bajet dekat luar. Lagi pun memang tuan suami nak tidur rehat saja bukannya kami datang nak bercuti. Bulan puasa pulak tu, tak mahu lah banyak berjalan. Bukan boleh makan minum di siang hari, hehehe.

Hotel Transit jenis capsule ini sesuai untuk pelancong / penumpang bas yang ingin berehat sementara menunggu waktu berlepas. Mudah bila anda menginap disini, boleh pilih untuk menginap minima satu jam / dua jam / tiga jam. Kami rehat di hotel transit ini selama 5 jam lebih. Dari awal pagi sampai ke lepas solat zohor. Ingat nak check out lebih awal tapi lena sungguh tidur dalam capsule.



Sempat lagi bergambar dekat cermin dalam capsule


Nampak sangat muka penat tuu :)

Rujuk harga capsule disini 

Ada juga lihat sebuah keluarga menginap disitu bersama anak-anak, rasanya tak ada masalah nak bawa anak-anak sebab disitu ada pilihan Large Capsule. Husniey memang inginkan jenis capsule biasa saja yang boleh muat dua orang.  Lepas tu terus buat bayaran penuh untuk bayar rate sehari. Bila kira balik kalau menginap kira rate per jam macam rugi sikitlah. RM 15 sejam x 5 jam dah RM 75. Rate sehari bagi capsule jenis Regular Capsule RM 70.  Deposit diperlukan RM 15 nanti dah check out dapat balik duit deposit.


Seronok duk main tekan tekan kat sini, macam nak bawa kapal je ni


Tempat letak access card, boleh adjust lampu, USB port, ada jam

Jangan risau walaupun dalam hotel tersebut tidak ada kemudahan tandas dan bilik air, tapi dekat aje nak pergi ke tandas. InsyaAllah okay tandas di TBS. Selalu dibersihkan oleh cleaner. Kemudahan surau pula terletak beberapa meter sahaja dari hotel transit. Nak solat pun senang ada kemudahan surau yang sangat dekat. 
Terdapat kemudahan dalam capsule tersebut seperti port untuk anda cas telefon, aircond, bantal tilam, selimut, safety box serta TV



Semua berfungsi dengan baik. Tekan door lock setiap kali nak keluar,
automatik terbuka sendiri


Safety box

Suka tengok design dalamnya macam dalam kapal UFO. HAHAHA, IMAGINASI TINGGI SANGAT. Lampu dalam capsule kita boleh pilih nak buka lampu yang belah mana satu. Kalau dah tak ada benda nak buat, anda boleh terus tekan pada tombol yang tertulis Sleep Mode. Capsule akan gelap suram sikit so boleh tidur dengan nyenyak. Pintu capsule tersebut boleh dikunci dan dibuka juga kena tekan pada papan kekunci dekat mirror tu. Capsule tu takdelah sempit sangat, masih muat bawa masuk backpack dan handbag. Letak kat penjuru kaki. Korang yang bawa bagasi besar tu boleh simpan dekat kaunter depan.

Okay jelah stay beberapa jam macam ni, bila check in takdelah buang masa nak jalan jauh untuk ke bilik tidur. Masuk capsule terus fokus untuk rehat tidur, kalau duduk hotel besar tu buang masa jugak kan dah kena tour bilik lagi. Kangg tak jadi nak tidur nak rehat. Sekian semoga ber
manfaat perkongsian pada kali ini. 

Rest & Go Hotel Transit | 
Simpanan Bagasi 

Jumlah Penginapan: RM 70
Lokasi: Terminal Bersepadu Selatan, Bandar Tasik Selatan.
Reading Time:

Friday, 19 July 2019

Fast & Furious: Next-day Delivery for Electronics Purchases on Shopee
19 July 3 Comments

KUALA LUMPUR, 19 JULY 2019 – Shopee Mart which comes with a next-day delivery guarantee via its Shopee 24 Express Delivery service, not only features groceries, health and beauty products, but also irresistible electronics deals that you will not want to miss! Popular models of mobile phones, accessories, computer peripherals, home appliances such as the Xiaomi Mi 9 SE, Morgan Rice Cooker and more are available at attractive prices and all with a 100% authenticity guarantee




Enjoy additional perks such as a 15-day hassle free return policy, free shipping, 0% Shopee installment plan and also earn Shopee Coins (a Shopee currency) along the way. With Shopee Guarantee, shoppers can have peace of mind when shopping on the platform as Shopee holds the money from all purchases in escrow and only releases the payment to sellers after buyers have confirmed receipt of product. Should the user feel that there are any problems or dissatisfaction with regards to their products, they can request for a refund from our friendly 
customer service crew. Put in your order by 2pm (excluding Sunday and public holidays) to ensure that you receive your products the next day or your next shipment will be on Shopee. Presently available for users within Klang Valley, Shopee24 serves to answer the call of consumers for speedy fulfillment when shopping online. 
For further savings from now till 21 July 2019, apply the code SMLEMA5 to receive a RM5 rebate with  minimum spend of RM100. 



Don’t miss out on the limited-time only special electronics deals available on Shopee Mart:

Products
Discounted Price (RM)
Retail Price (RM)
202.60
350.00
82.10
111.00
56.70
99.00
68.50
135.00
138
399
285
319
629
849
739
999
480
499
1249
1299



Reading Time:

Sunday, 14 July 2019

Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion; Penyegar Pelembap Dalam Satu Langkah
14 July 10 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Semoga anda sentiasa ceria selalu dipermudahkan segala urusan. Saban hari banyak pilihan produk kecantikan yang baru keluar di pasaran, tinggal buat pilihan mana yang bersesuaian dengan masalah kulit kita. 


Kini Safi Balqis turut mengeluarkan rangkaian terbaru dan rasanya ini antara yang terbaik. 2 in 1. Jimat masa dan wang korang tau. 


Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion, bersaiz 100 ml mengabungkan formulasi penyegar & pelembap dalam satu langkah. Wahh serius hebat bukan. Yang paling best ia untuk penjagaan kulit yang ringkas, namun memberikan kesan lembapan yang optimum.




Tentang Safi Balqis OxyWhite Losyen Pencerah Menghidrat; 

Ia bertindak dalam memberikan 2x penghidratan dan kesegaran dengan satu penggunaan. Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum. Kulit rasa lembap sepanjang hari. Turut diperbuat daripada 5 jenis Hyaluronic Acid;


  • Macro Hyaluronic Acid
  • Nano Hyaluronic Acid
  • Bio-Hyaluronate
  • Oligo-Hyaluronic Acid
  • Super Nano Hyaluronic Acid



Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE. Kalau nak tahu, Nano Oxygen membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna. Fuhh hebat bukan?


Sedikit Review Ikhlas Dari Penulis

Ini jujur ya, hasil menggunakan Safi Hydrating Lotion ini hampir dua minggu lebih, sangat selesa bila sapu tu tak rasa melekit langsung dan suka ianya berbau wangi tak seperti sesetengah produk tu bila sapu ada bau yang kuat. 




Teksturnya okay tak terlalu pekat. Selalunya setelah husniey selesai rutin mencuci muka pasti tak lupa sapukan ia; dua kali sehari dah cukup. Tapi rasanya macam lebih dari dua kali sehari tu kot husniey guna. Sebab serius suka dengan teksturnya. Kulit pun nampak seperti ada perubahan sikit, makin cerah dan lembap. Pori juga makin mengecil. Bila rasa banyak kesan positif macam ni, percentage untuk repeat order mestilah tinggi :)

Reading Time:

Wednesday, 10 July 2019

Musim Bunga #Seoul | Dongdaemun - Seokchon Lake Park - Gyeongbokgung Palace - Myeondong Shopping Street
10 July 11 Comments
Hari Kedua Di Seoul. Assalamualaikum. Maaf lambat sambung cerita di Seoul South Korea, maklumlah kadang tu penulisan dah siap awal tapi imej pula belum selesai disunting. Gituu, skema je ayat hahaa. Jemput baca sampai ke akhir entri. 

Merupakan hari yang berjalan santai; dalam itinerari husniey merancang ingin explore menuju ke destinasi yang ada permandangan indah dan ingin meihat lebih dekat kehidupan masyarakat Seoul. Semasa berada di Seoul pada awal 1 hingga 3 April cherry blossom belum kelihatan mekar. Suhu agak sejuk dengan beranginnya, menggigil jugaklah masa kami keluar jalan-jalan tu.

From Dongdaemun To Seokchon Lake Park: Misi Layan Permandangan Indah  

Bergerak berjalan kaki dari kawasan hotel kami stay di Dongdaemun, menaiki bas di hentian bas yang terletak di hadapan Dongdaemun Design Plaza. Bas bernombor 301 untuk ke Seokchon Lake Park. Perjalanan menaiki bas untuk ke Seokchon Lake park mengambil masa 50 minit lebih.


Perkenalkan Dongdaemun Design Plaza. Tempat adakan pameran, fashion show yang gah. Husniey stay area sini berdepan tempat ini ada bus stop. So ambil bas dari sini laa 

Ya, agak jauh nak ke Seokchon. Jika anda memilih menaiki subway agak cepat mengambil masa 30 minit lebih je, tapi husniey dah check dekat Google maps inform dekat situ perjalanan menaiki subway lebih banyak berjalan kaki, jadi bagi husniey pilihan terbaik untuk ke area Seokchon adalah dengan menaiki bas lagi pun mudah direct je ke sana, dan kita boleh layan suasana bandar Seoul dari dalam bas.  Anggaplah ia tour percuma, haa gitu ~




Bus stop here. Memang laluan utama. 

Yang warna biru route dekat je, hijau jauh sikit. 
Yang merah lagi jauh perjalanannya.


Look at the skyscrapper! Itu namanya - Lotte World Tower



Turun je dari bas, nampak zebra cross ni tunggu lampu hijau jalan laa ~ 


Dah cross tuu lalu sini, ehh sempat minah ni bergambar. Pohon beranting pun kau berkenan eh? 

Last stop; Seokchon Lake Hasnol Hospital. Berhenti disitu, turun dari bas lalu cuma perlu berjalan kaki 5 minit. Dari jauh dah nampak kawasan tasik tu. Cantik!! Menariknya di Seokchon Lake ini view yang sangat tenang, permandangan dihiasi dengan pelbagai warna alam semulajadi.  Kesan dari penat lama duk dalam bas, rasa nak ke tandas. Aduh risau masa tu kot lah tak terjumpa tandas yang berdekatan. Sambung cerita dekat caption bawah. Haaa meh kita sama-sama layan gambar indah sekitar Seokchon Lake, Seoul.




Sambil jalan nak ke tasik tu rasa nak ke tandas, rezeki jumpa petrol station dekat situ. Yeay ada tandas tapi takde paip pula. Azab sikitlah nak membasuh tu tapi itulah Alhamdulilah lega lepas dah buang tu! 




Berjalan masuk ke tasik. Indahnya. Nampak je macam sunyi tapi ramai orang



The view lawa. Macam dalam drama Korea lah. HAHAHA 



Itu dia berhadapan dengan kita ni Lotte World Theme Park,

 dengar weh suara orang menjerit! 



Very nice right. Feeling habis kalau merenung diri disini :P


Seronok menjamu mata dekat sini lihat warga tempatan sedang beriadah di sekitar taman tasik ini. Meriah sungguh. Memang best ke sini, banyak sudut cantik untuk anda bergambar dengan alam semulajadi. Yelah pokok yang tak ada bunga pun terlihat cantik.



Posing sikit. Asyik belanja gambar view je 
Penulis blog - Husnieyhusaindotcom. Jaket baru beli masa hari pertama, hari kedua terus pakai.  


Gyeongbokgung Palace; Misi Mencuba Pakaian Tradisional Korea

Selepas tu kami sambung perjalanan bergerak semula ke hentian bas dan menaiki bas lain untuk ke kawasan Gyeongbokgung Palace. Perjalanan agak jauh sebab kami bertolak dari Seokchon, siap kena tukar ke bas lain. Rungsing kejap tapi okay nasib cepat je selesai masalah, all you need is internet connection and do research about route.



Lawa gila bangunan ini. MEWAH!
Benda pertama yang nak buat. Nak pakai baju Hanbok.
Kedai yang lain nampakt sibuk, padat
so kita pilih yang ini

Walaupun dah lewat petang tiba di kawasan Gyeongbokgung Palace. Nasib baiklah kami sempat menyewa baju Hanbok. Hanbok ialah merupakan pakaian tradisional yang menjadi kebanggaan orang Korea. Banyak yang cantik nampaknya rekaan Hanbok. Terlihat ada ciri-ciri muslim friendly. Tak ketat, longgar dan labuh. Korang boleh lihat banyak deretan kedai di luar istana. Husniey sewa di Oppa Hanbok Rental, kadar sewaan berlainan bagi setiap kedai. So silalah survey dulu sebelum menyewa. Lagi perkara yang husniey nak highlight, pasal handbag, barangan kita bawa tak perlu risau nak letak kat mana. Ada disediakan loker dekat situ.


Oppa Hanbok Rental. Masuk terus pilih warna pakaian yang anda inginkan. 


Acah acah princess gituu ~

Sedikit maklumat tentang Gyeongbokgung Palace, ia dibuka setiap hari dari jam 9 pagi sehingga 6 petang. Kalau datang awal dalam pukul 11 macam tu tak silap ada persembahan. Ia sekarang jadi tempat bersejarah yang menjadi tumpuan pelancong. Dibina pada tahun 1395, fuhh lama bukan? Pandai mereka jaga istana lama macam ni masih kekal utuh. Masuk adalah percuma bagi golongan kanak-kanak yang berumur 6 tahun ke bawah, juga bagi warga emas yang berumur 65 tahun ke atas, dan pengunjung yang memakai hanbok. Mari kita layan permandangan di dalam Gyeongbokgung Palace;


Cantik, hari yang cerah. Bunga belum mekar semasa awal April. 




Ada juga pohon yang dah lebat sikit cherry blossom. Lawa bukan?



Suhu 9'c , sejuk gak tapi kental nak bergambar


Tadi macam puteri, ini dayang - dayang jelah :P

Lebih kurang satu jam kami pusing dalam kawasan istana tersebut, cari port bergambar agak susah ramai juga pengunjung yang datang. Sedang kami mencari jalan untuk keluar tiba-tiba ada sekumpulan pelancong dari Indonesia kot (dengar mereka bercakap bahasa Indonesia), mereka sapa dan minta izin untuk bergambar bersama-sama. Katanya cantik. Hahaha, kelakar pun ada rasanya, feeling artis sangat. Sedar je diri tak cantik tiba pulak ada orang ajak bergambar hahaa, comel sungguh kenangan di Gyeongbokgung Palace.

With tourist from Indonesian ~
 gambar dari phone tuan suami


Myeondong Street; Misi Beli Belah + Food Hunting 

Setiap malam sepanjang kami di Seoul pasti akan ke Myeondong. Tak tahu lah kenapa macam tu. Sebenarnya tak adalah istimewa mana di sini tapi ia tempat tumpuan dan pelbagai benda ada disitu. Mudah dicari disitu. Korang nak apa; makanan halal, pakaian, kedai kasut branded tak ada brand pun ada, kedai produk kecantikan yang popular pun ada disini. Sangatlah banyak pilihan. Itu yang tiap malam pergi situ. Malam kedua ni kami masuk ke store Nature Republic, repeat shopping barang skincare yang orang kirim.





Beli mask dan beberapa produk lain seperti bb cream, lip tint, dan lain-lain. Pening  juga kami nak buat pilihan semuanya nampak best. Padahal husniey bukanlah minat sangat barangan skincare makeup gitu. Tapi sampai sini boleh jadi gila tengok benda tu. Mungkin sebab harga berpatutan.


Keluar aje shopping dari situ kami sambung jalan-jalan di food street sekitar Myeondong. Pertama kali husniey mencuba Bunggeoppang. Sedap. Macam tak cukup je satu. Dia macam roti tapi ala biskut gitu, bestt! Itu sahaja kot cerita di Seoul pada hari Kedua. Fuhhh lambat lagi ke nak lengkapkan entri ke Korea ini? Harapnya tak makan masa lama sangat dah, diri sendiri pun penat juga ambik mood menulis panjang lebar.


๐Ÿ’ฐ Senarai Belanja Day Two #SEOUL

Dongdaemun - Seokchon hasnol hospital 2000+2000won husnizzat RM7.30x2 (bas)
✓ Topup Tmoney @ CU = 20k won 2org
✓ Hasnol hosp- bokjeong STT 1200+1200won RM4.35x2 (bas)
✓ Bokjeong - Exp bus terminal
 1200+1200won | RM4.35x2
✓ Exp bus terminal- Gyeongbukgung = 1200+1200won | RM 4.35x2
✓ Pepero = 1500won RM5.50
✓ Jagyesa - Myeondong STT = 2400+2400won (bas) RM8.65x2
✓ Nature republic masker = 5k won RM18
✓ Roti inti pisang = 3500won RM12.60
✓ Myeondong - nodeul STT = 1200+1200won (bas) 2org RM4.35x2
✓ Nodeul - usin elementary school = 1200+1200won (bas) 2org RM4.35x2
✓ Usin elementary - dongdaemun = 1200+1200won (bas) 2org RM4.35x2
✓ Emart = 5300won | RM19.08
✓ CU mart = 4300won | RM15.50

๐Ÿ’ฐTOTAL BELANJA DAY TWO 

260,400 Won = RM 211 #DuaDewasa. 

Nilai semasa itu 10,000 won = RM 37

Nak tahu berapa hangus kos hari pertama, BACA SINI SELANJUTNYA 


Maaf dipinta kalau ada yang tak faham list di atas, tuan suami yang catatkan perbelanjaan tu. Hari kedua memang banyak tersalah naik bas. Hari seterusnya dah tak buat silap, bila kita travel ni banyak benda dapat kita belajar. Belajar dari silap dan pengalaman. Memang rugi macam tu aje duit won. Dahlah agak mahal juga range harga tiket bas tu. Sekali naik bas scan kad T Money keluar dekat skrin 1,200 won dicas = RM 4 hinggit. Kalau pergi jauh okaylah berbaloi kalau dekat harga tu juga tau, rasa dulu naik train kat jepun lagi murah kot. Ngee. Nampakk, perangai nak bandingkan dengan pengalaman travel yang lalu :D

Okay jumpa lagi di lain entri. Thank you sudi singgah baca. Kongsikan jikalau rasa bermanfaat ❤ 

Love,
Husnieyhusain
Reading Time:

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com