February 2019 - Husniey Husain

Thursday, 28 February 2019

Dr Beau: Serum Natural Oil Penyelesaian Masalah Kulit Jerawat Jeragat
28 February 4 Comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Kulit tanpa cela adalah idaman bagi setiap kaum wanita. Mungkin kini turut menjadi idaman para lelaki (sebab itu ramai lelaki muka kulit licin sekarang kalah perempuan) hehe. 


Yang paling penting ialah anda kena konsisten menjaga rutin seharian dalam merawat kulit wajah. Lagi yang perlu dititikberatkan ialah bagi kulit yang sensitif dan bermasalah. Kena konsisten jaga rutin baru kulit makin okay tanpa cela. Jangan assume kulit yang bermasalah selama bertahun - tahun akan mulus elok dalam masa sebulan dua tau.

๐Ÿ“ Do You Know Your Skin Type?

1- Dry Skin: It feels tight in morning may be itchy and may have rough or flakey patches
2- Oily Skin: Pores are enlarge and produces oils in the T-Zone and cheek area also have black head and white head

3- Combination Skin: Usually dry on the cheeks but oily in T-Zone. Enlarge pores on the nose. Cheeks dry to normal.
4- Normal Skin: Devy appearance and no major issue


Mari berkenalan dengan Dr Beau Pure Natural Oil. Haa sebenarnya ini merupakan produk best yang berkesan pada husniey. Tahun lalu husniey pernah menggunakan dan memang nampak kesan positif setelah menggunakannya. So kini repeat semula lah. 



Diperkaya dengan pelbagai bahan ekstrak minyak semulajadi dari tumbuhan. Bertindak untuk melembapkan kulit, melindungi serta merawat kulit wajah yang bermasalah seperti kulit kering, kulit berjeragat akibat sinaran UV, dan kulit berjerawat. Menarik bukan?

Bahan Terbaik Serta Fungsi Yang Terdapat Pada Dr Beau Serum 

  1. Vitamin E - Bertindak untuk merawat kulit
  2. Rosehip Oil - Melembut, melembap, melindungi kesihatan kulit
  3. Argan Oil - Bagus untuk kulit kering
  4. Almond Oil - Rawat sel kulit mati
  5. Apricot Kernel Oil - Kaya dengan vitamin A, C dan E yang bertujuan melindungi kulit dari menua dan rosak akibat kesan sinaran matahari





  • Wheat Germ Violet - Kaya dengan sumber Vitamin E, A dan D
  • Evening Primrose Oil - Mengandungi Omega 3 bagus untuk kulit sensitif kerana kulit akan rasa segar dan selesa.


Cara Menggunakan Dr Beau Serum 

Sangatlah mudah cara penggunaan Dr Beau Serum ini. Sebelum sapu pada muka pastikan anda dah buat bersihkan muka. Lap kering kawasan muka. Ambil satu tiub gel soft gel tu, tarik hujungnya. Boleh habiskan satu tiub tu atau pun nak jimat boleh pakai dua kali. 


Jemput tonton video Cara Pakai Dr Beau Serum di YouTube Channel Husniey. 

Calitkan pada kawasan sekitar muka dan leher. Boleh gunakan serum ini pada waktu malam sebelum tidur. Atau pada waktu siang. Menariknya lagi, ia juga boleh digunakan sebagai makeup base. Calit sedikit dan ratakan. Biar seketika dah rasa ia serap dengan begitu cepat. Dap dap tepuk sikit biar ia rata. Kalau pakai sebelum tidur boleh terus tidur je tak perlu tanggalkan. 

Ramai Testimoni Berjaya Rawat Kulit Sensitif 


Parut makin pudar, kulit lebih cerah dan tampak berseri dari biasa. Masalah kulit kering selesai, tona kulit makin sekata ia antara respon positif bila dah mencuba Dr Beau Serum. Ada banyak lagi testimoni menarik. Ia juga jadi kegemaran selebriti di Malaysia.











Husniey juga rasa teruja bila sapu serum ini, cepat betul meresap ke dalam kulit wajah. Kawasan yang ada kulit kasar dia jadi lembut dan parut makin pudar. Liang pori yang terbuka juga turut respon positif. Ada juga sapukan pada wajah tuan suami. Dia ada blackhead, cepat surut weh. Nampak smooth je. Alhamdulillah. 

Untuk Maklumat Lanjut
Maklumat Syarikat
Teja Herbs (002215435 -D)
No. 16-1 Jalan Equine 10C, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

Website: www.drbeau.com.my 
Facebook Page: drbeau malaysia
Instagram: drbeau_official
Whatsapp: 0169633443

Reading Time:

Tuesday, 26 February 2019

Disebalik Ujian; Lirik Lagu Menarik | Dunia Sementara Akhirat Selamanya
26 February 4 Comments

Assalamualaikum, pada mulanya husniey dengar lagu ini masa dalam kereta semasa dalam perjalanan dari Kemaman ke Kuala Terengganu. Kalau tak silap kebetulan masa tu dengar radio IKIM. Tenang sungguh bait liriknya. Hadir di jiwa rasa syukur tenang dan berbaik sangka tiap dugaan yang telah berlalu dan yang sedang berlaku. 

Alhamdulilah pak saudara husniey dah makin sihat, dah pun sedar dari koma dan sudah pun discharge dari Hospital Kemaman. Cepat progress. Tiga minggu terlantar di katil hospital. Sekarang dijaga oleh adik beradiknya (Ayah husniey, pak sedara, mak sedara). Tidak ketinggalan juga anak-anak sedara (sepupu husniey) dan adik beradik husniey juga turut terlibat menjaga Pak Meran di rumah mak ayah. Ibarat menjaga seorang bayi yang baru lahir. Besar ujiannya. Ujian buat kami sekeluarga. Pasti ada hikmah besar. Sedang melihat satu persatu hikmah. Makin erat hubungan antara ahli keluarga. Mudahan Allah permudahkan urusan kami.. Ini bukan mudah masih panjang lagi masa dan mungkin ada episod pahitnya juga. Moga Allah bantu kami. 


Mari kita layan lagu mendamaikan ini;

-- LIRIK LAGU DUNIA SEMENTARA AKHIRAT SELAMANYA

Nyanyian Oleh Derry Sulaiman & Ali XPDC 



Bersyukurlah atas segala apa yang kita dapatkan, 
kerna semuanya begitu indah
Bersabarlah atas segala musibah yang menghampiri, 
kerna semuanya tak akan lama

* Sedih sementara bahagia sementara
**  Sakit sementara sihat sementara
*** Miskin sementara kaya pun sementara
**** Dunia sementara akhirat selamanya lamanya

Berharaplah hanya kepada Allah Yang Maha Segalanya, 
Yakinkan hati hanya kepadaNYA 
Dunia ini tempat meninggal, bukanlah tempat kita tinggal 
Kita semua kan kembali kepadaNYA 

Chorus * hingga **

Cantik sementara tampan pun sementara 
Dunia sementara akhirat selama-lamanya 
Chorus dari * hingga **** 

Tamat 
Reading Time:

Sunday, 24 February 2019

Ramadan Preview Buffet @ Summit Hotel KL City Centre
24 February 8 Comments
Moh Iftar @ Benteng 2019 | Jom Tempah Awal Buffet Ramadan Berbuka Puasa Selera Kampung Citarasa Perak. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semuanya. Alhamdulilah baru ini rezeki bermusafir Husniey dan tuan suami dapat berpeluang untuk merasai kemeriahan serta keenakan Preview Buffet Ramadan di Summit Hotel KL City Centre yang menyajikan masakan kampung bertemakan Selera Kampung Citarasa Perak. Haa jom kita baca sampai habis apa menu menarik yang tetamu bakal jamu semasa bulan ramadan nanti. Tetamu semua boleh menikmati suasana di dalam Bazaar dengan 8 gerai makanan yang menyajikan hidangan Ramadhan.



Para Chef di Summit Hotel KL City Centre telah menyediakan pelbagai jenis masakan dan hidangan lebih 100 menu seperti; Nasi Kabsah, Ayam Bakar Percik Sumbat Pucuk Ubi, Udang Masak Kelio, Kambing Kerutub, Daging Dengdeng, Kari Kepala Ikan Batu Gajah, Gulai Nenas Ikan Masin Pangkor, Masak Lemak Gulai Pisang Parit.


Ayam Percik, so delicious

Daging Dendeng dan Udang Masak Kelio. Keduanya husniey suka! :)
Kambing Kerutub best dan terbaik


Manakala, gerai-gerai menghidangkan Kambing Golek Pasir Salak, Lempeng Tradisi Tok Anjang, Popia Basah Ipoh, Rendang Tok Perak, Murtabak Teluk Anson, Laksa Sarang Bota, Young Taufu Ulu Kinta dan tidak lupa juga minuman best seperti ABC Tanjung Malim.

Pujaan hati ramai orang, kambing golek! :D
Antara stesen yang terdapat di Restoran Benteng, Summit Hotel 

Stesen laksa 

Stesen ABC. ABC syiok juga bulan puasa nanti. Jangan risau topping dekat sini meriah betul
Minuman yang disediakan. Suka, mostly sedap. Air soya juga ada tau

Turut disediakan pelbagai hidangan pencuci mulut seperti Bubur Keladi Kak Limah, Bubur Kacang Hijau, Kasidah, Cakar Ayam, Kuih Bangkit, bahulu dan sebagainya. Tidak ketinggalan juga pilihan pembuka selera dan salad yang meriah disediakan di Restoran Benteng, Summit Hotel. Antara menunya ialah Kerabu Nangka Muda, Kerabu Kaki Ayam, Kerabu Lidah Lembu, Kerabu Udang Celon, Pecal Kampung, Acar Betik Muda, Pais Udang, Ikan Masin Goreng, Ulam-Ulaman.
Aneka kerabu, menarik bukan?

Ulam-ulaman 
Sambal best untuk digandingkan bersama lauk pauk

Antara hidangan yang buat husniey jatuh cinta dengannya ialah; Ayam Percik Sumbat Pucuk Ubi, Udang Masak Kelio, Kambing Kerutub, dan juga Daging Dendeng. Aneka sambal turut menjadi pelengkap hidangan husniey semasa majlis tersebut. Lauk pauk kat sini semua cukup rasa, perfect je. Pedass. Lidah melayu yang rindukan kampung halaman sesuai sangat pilih berbuka puasa disini. Tidak ketinggalan pujaan hati ramai orang ialah Kambing Golek, haa dekat Summit Hotel ia diberi nama Kambing Golek Pasir Salak. Kejap je dah licin kambing golek. Sedapp tu. Banyak lagi menu best disediakan bagi buffet ramadan nanti. Di bawah ini aneka buah-buahan tempatan dan pencuci mulut yang disediakan. Semua sedap dan menarik.



BACA SINI ARTIKEL TERBAIK: 



Stesen yang menyediakan salad
Kuih muih tradisional 


Jemput tonton video disini ya ~

Istimewa lagi ada Persembahan Ghazal tau.. Meriah suasana dengan makanan yang terbaik. Perfect combination. Summit Hotel KL City Centre kini menawarkan Baucer Pembelian Awal “Early Bird” pada harga diskaun berharga RM 50.00 bersih (Dewasa) dan RM 38.00 bersih (Kanak-Kanak 4 hingga 12 tahun). Manakala untuk tempahan korporat atau berkumpulan adalah seperti berikut;


RM 78.00 (Dewasa)
RM 58.00 (Kanak-kanak)
Minimum: 50 orang
Maximum: 300 orang


Harga Asal: RM 68 / Dewasa 
RM 48 / Kanak-kanak. 
Available dari 8 May 2019 hingga 02 June 2019 

Untuk maklumat lanjut rujukan anda: 
Website: summithotelkl.com.my
Telefon: 03- 26148000 |
Email: sales@summithotelkl.com.my 
Alamat: NO.12, Jalan Raja Laut 50350 Kuala Lumpur 

Reading Time:

Wednesday, 20 February 2019

Perubahan Ketara Setelah Sebulan Menggunakan Pelembap Muka Hansaegee Nature | Aqua Whitening Cream
20 February 15 Comments
Hai Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kalian semua. Macam mana rasanya melangkah masuk ke bulan Februari 2019? Feeling good excited, ke cuma biasa biasa jer. Hehe. Masih ingatkah tentang perkongsian husniey pada bulan Januari yang lepas pasal produk best dari Korea iaitu Hansaegee Nature. Haa pada kali ini izinkan husniey nak berkongsi dengan anda semua tentang perbezaan selepas menggunakan Aqua Whitening Cream selama sebulan lebih.


Sebelum bercerita lebih lanjut husniey kongsikan sedikit tentang fungsi Aqua whitening cream ini ialah membantu melembapkan kulit, merawat tona tak sekata serta paling husniey suka tentang fungsi krim terbaik ini ialah ia turut mencerahkan kulit. Bagi anda yang idamkan kulit putih sihat dan kekal kelembapan yang lama sangat disarankan mencubanya.

Look at the texture! Sejuk je bila apply ke kulit. Husniey suka betul.


Tak lupa dibawa bersama ketika travel :) 


Kulit Wajah Husniey Sebelum Menggunakan Aqua Whitening Cream

Mesti para pembaca semua tak sabar nak lihat perubahan kulit husniey setelah menggunakan Aqua Whitening cream selama sebulan lebih ini, sebelum itu jom kita tengok dulu kulit wajah husniey sebelum mengamalkan pemakaian krim. Taaadaaa. Itu dia sila jangan kecam okay! 


Sebelum menggunakan Aqua Whitening Cream:
Jelas kelihatan kulit wajah nampak suram kusam dan gelap :( 

Al maklum sajalah husniey baru dapat kesedaran untuk menjaga kulit dengan lebih serius dan memastikan tidak terlepas rutin seharian untuk merawat kulit wajah. Setiap hari kuit kita terdedah pelbagai suasana (kotor, debu, cuaca panas). Ini semua penyebab kulit kita cepat rosak jika tidak dijaga rutin penjagaan harian. Oh ya  pelembap antara langkah penting bagi memastikan kulit kita sentiasa sihat. 


Perubahan Ketara Setelah Sebulan Menggunakan Produk Hansaegee Nature

Alhamdulilah.. Serius dan jujur husniey katakan tentang Aqua Whitening Cream ini, memang terbaik dan semakin serasi menggunakannya. Tak sedar dah tinggal sedikit je lagi baki krim. Hehe nah tengok gambar di bawah. Husniey review, mestilah gunakan ia dengan betul dan konsisten sebelum menulis di blog dan memberi pandangan tentang sesuatu produk.

Selepas menggunakan Aqua Whitening Cream:
Kulit tampak bermaya dan lebih cerah


Really in love with this cream.

Rasa teruja setiap kali sapu Aqua Whitening Cream pada kulit muka sebab ia jenis waterbase bukan krim biasa yang kita beli dekat pasaran luar sana tu. Aqua Whitening Cream ini sangat tinggi kualitinya, bila setelah beberapa saat anda sapu  perlahan boleh tengok titisan waterdrop yang keluar dari kawasan muka yang kita sapu tu. Haa lepas tu dap dap tepuk bagi rata ke seluruh wajah. Sejuk je muka ni. Nak apply sebelum menggunakan makeup sangatlah sesuai, makeup jadi lebih smooth. 

Sebelum terlupa walaupun produk Hansaegee Nature ini dari Korea tapi anda tidak perlu risau tentang tempoh penghantaran. Kita takkan menunggu lama pun, kejap aje dah sampai ke rumah sebab Hansaegee Nature ada HQ di KL tau. Menarik bukan? Iya tak tipu ini. Jemput tonton video husniey ada share di Youtube.

Tonton video disini ~ 


Saiz: 50 ml 
Sesuai Untuk All Skin Type (Kulit Kering, Berminyak,Berjerawat) 
Fungsi Best: Melembap dan Mencerahkan Kulit. Dari bahan yang terbaik

Rating diberikan untuk produk best: 
4.5 / 5 bintang! ๐ŸŒŸ ๐ŸŒŸ ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ

Yeay memang best dan terbaik! Highly recomendded. Will repeat order. 

Anda yang teringin nak rawat kulit kusam pada wajah disarankan mencuba. InsyaAllah serasi. Kulit muka husniey juga bukanlah jenis mudah serasi dengan kebanyakan produk, adakalanya lambat juga nak dapatkan kesan positif tapi tak sangka bila kenal dengan produk Hansaegee Nature kulit boleh berubah ke arah lebih sihat. Semoga 2019 ini kulit kita makin cantik sedap mata memandang, barulah meningkat confident level rasa happy nak berhadapan dengan rakan-rakan sekerja dan orang sekeliling. 

Maklumat Lanjut Sila Layari: 
Reading Time:

Friday, 15 February 2019

Resepi Ringkas: Roti Sardin Bersalut Telur
15 February 13 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Semoga sihat selalu. Husniey ada cadangan menu ni. Serius memang sedap dilayan untuk anak tekak ketika waktu pagi atau petang hari bersama minuman panas seperti kopi atau teh. Sebenarnya dah lama husniey buat menu ini dekat rumah menu roti sardin bersalut telur ni, tapi baru aje sempat nak share di blog. Maaf dipinta ya. Marilah kita bacanya sama-sama. 

Baca sini juga artikel best: 

Resepi Nasi Ayam Best Mudah Sedap
Resepi Spaghetti Carbonara Meatball Berempah 
Tips Untuk Anda Bercuti Ke Pulau Dengan Harga Berpatutan
Terapi Kulit Wajah Dengan Claigio LED Magic Eye Patch | Made In Korea




Bahan-Bahan Yang Diperlukan 


  1. Beberapa keping roti gardenia (Dipotong segi tiga)
  2. 1 tin sardin (tak kisah jenama apa) 
  3. 2 hingga 3 biji telur 
  4. Kepingan Cheese jika suka 



Bahan Untuk Buat Inti Sardin:


  • Bawang merah 2 ulas *
  • Bawang putih 3 ulas *
  • Halia 1 inci *
  • Cili padi (ikut tahap kepedasan)
  • Cili boh sikit
  • Cili sos, sos tiram


Cara - Cara Menyediakan 


  1. Blend semua bahan bertanda *
  2. Tumis bahan blend sehingga naik bau sedap
  3. Masukkan sedikit sos cili dan sos tiram 
  4. Masukkan sardin yang dilumatkan dan kacau rata 
  5. Perasakan dengan garam juga sedikit gula 
  6. Masukkan 100ml air asam jawa bagi menghilangkan bau hanyir 
  7. Tunggu inti sardin jadi kering
  8. Siap inti sardin
Ye, letak macam ini je inti sardin dan cheese


Sapukan inti sardin pada roti. Selitkan cheese bersama roti. Dalam kuali sebelah, panaskan minyak masak dan celupkan roti berinti sardin itu ke dalam adunan telur yang telah dipukul. Gorengkan sekejap sekitar 3 minit. Tak perlu lama okayy. Dah selesai!

Rupa setelah siap digorengkan 

Yummyy ๐Ÿ˜

Haa boleh bayangkan tak dimakan pula bersama keluarga dan orang tersayang ketika masa lapang tambah pulak masa hari cuti. Hehee syok bukan? Semoga perkongsian husniey pada kali ini bermanfaat ❤


Reading Time:

Saturday, 9 February 2019

5 Sebab Anda Perlu Datang Awal Ke Lapangan Terbang KLIA2
09 February 14 Comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kalian semua.. Sebenarnya telah lama terdetik nak kongsikan pengalaman yang lepas husniey dan tuan suami di lapangan terbang KLIA 2. Dah dua kali kami hadapi perkara yang sama ketika di airport. Perlu membuat pengesahan di kaunter setelah print boarding pass di kiosk.


Jom baca artikel penuh dibawah apa sebabnya kena datang awal. Mungkin ada prosedur yang anda tak tahu ๐Ÿ˜

1) Perlu Check In Bagasi
Husniey tahu mesti ramai dah sedar tentang hal ini. Kalau pengembara yang jenis 'travel light' tak ada masalah. So please datang awal kalau ada bagasi besar dan barang berat yang perlu anda check in di kaunter.

Baca sini juga artikel menarik:

2) Cetak Boarding Pass Sendiri
Di KLIA 2 terdapat banyak kiosk untuk anda cetak sendiri tiket kapal terbang.
Jika dah check in secara online ketika di rumah, jadi mudahlah cuma perlu simpankan di telefon kod bar yang telah diberikan di email. Then jika belum check in, boleh je check in dekat mesin yang disediakan. Prosedur ini kejap saja. Peruntukkan masa 5 minit.

3) Pengesahan di Kaunter
Pada kembara yang terakhir kami ke Lombok dan Hatyai pada tahun lalu, 2018. Diminta untuk membuat pengesahan di kaunter. Patutlah nampak pelik je boarding pass kami tu. Ada cop hitam. Bila sampai di pintu perlepasan antarabangsa, tunjukkan kepada Encik Polis boarding pass dan passport. Katanya ni belum disemak dan disahkan.

Cop hitam pada boarding pass

Kena sahkan di kaunter. Masa tu terkejut jugalah. Eh dah kenapa pulak ni. Prosedur baru agaknya. Inilah kaunternya. Kalau musim cuti, memamng padat dengan manusia. Lekas kami beratur di kaunter untuk pengesahan dokumen perjalanan.


Dah cop merah baru boleh lalu perlepasan antarabangsa 

Rupanya orang lain turut sama kena buat prosedur ini. Jadi anda kalau nampak aje cop ini. Sila bergegas ke kaunter dengan kadar segera untuk semakan dokumen bagi mengesahkan pas masuk! Masa yang diperlukan disini lebih kurang 10 minit.

4) Pemeriksaan Keselamatan dan Imigresen
Pastikan anda semua mempunyai masa yang cukup. Ini merupakan prosedur terakhir sebelum berjalan ke Gate. Pemeriksaan keselamatan dan imigresen makan masa lama jugak walaupun ada banyak kaunter.

5) Berjalan Ke Pintu Gate Mengambil Masa 20 Minit 

Selepas sahaja melepasi beberapa kali pemeriksaan keselamatan dan buat prosedur di kaunter imigresen. Anda perlu berjalan ke gate. Jarak untuk menuju ke pintu gate kita berlepas agak jauh lebih kurang 15 minit berjalan kaki. Pernah dua kali hadapi pengalaman lokasi gate kami ditukarkan. Hmm kalut berlari.

Masa berjalan ini akan jumpa board so kena alert nombor kapal anda, waktu berlepas, dan nombor gate yang ditetapkan. Nombor gate tu adakalanya berubah lokasi. Hmm contohnya kita naik bas di TBS ada beberapa platform kan 1,2,3. Di KLIA 2 pula gate nya huruf. Buatnya dari P tukar ke Q, jauh kena menapak.

Credit: klia2.info

Tidak akan dibenarkan menaiki pesawat jika gagal berada di pintu masuk 20 minit sebelum waktu perlepasan. Selalunya memang agak awal husniey berada di airport, contohnya flight waktu pagi jam 10 am. Malam dah standby awal berada di airport. Lepas solat subuh di surau dan sarapan awal pagi, pukul 8 pagi macam tu husniey akan berjalan ke gate jika waktu boarding pada pukul 10 pagi. Sekian, semoga perkongsian ini sedikit sebanyak memberi manfaat ❤


Reading Time:

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com