February 2019 - Husniey Husain

Friday, 15 February 2019

Resepi Ringkas: Roti Sardin Bersalut Telur
15 February 3 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Semoga sihat selalu. Husniey ada cadangan menu ni. Serius memang sedap dilayan untuk anak tekak ketika waktu pagi atau petang hari bersama minuman panas seperti kopi atau teh. Sebenarnya dah lama husniey buat menu ini dekat rumah menu roti sardin bersalut telur ni, tapi baru aje sempat nak share di blog. Maaf dipinta ya. Marilah kita bacanya sama-sama. 

Baca sini juga artikel best: 

Resepi Nasi Ayam Best Mudah Sedap
Resepi Spaghetti Carbonara Meatball Berempah 
Resepi Roti Gulung Sosej Cheese
Terapi Kulit Wajah Dengan Claigio LED Magic Eye Patch | Made In Korea



Bahan-Bahan Yang Diperlukan 


  1. Beberapa keping roti gardenia (Dipotong segi tiga)
  2. 1 tin sardin (tak kisah jenama apa) 
  3. 2 hingga 3 biji telur 
  4. Kepingan Cheese jika suka 



Bahan Untuk Buat Inti Sardin:


  • Bawang merah 2 ulas *
  • Bawang putih 3 ulas *
  • Halia 1 inci *
  • Cili padi (ikut tahap kepedasan)
  • Cili boh sikit
  • Cili sos, sos tiram


Cara - Cara Menyediakan 


  1. Blend semua bahan bertanda *
  2. Tumis bahan blend sehingga naik bau sedap
  3. Masukkan sedikit sos cili dan sos tiram 
  4. Masukkan sardin yang dilumatkan dan kacau rata 
  5. Perasakan dengan garam juga sedikit gula 
  6. Masukkan 100ml air asam jawa bagi menghilangkan bau hanyir 
  7. Tunggu inti sardin jadi kering
  8. Siap inti sardin
Ye, letak macam ini je inti sardin dan cheese


Sapukan inti sardin pada roti. Selitkan cheese bersama roti. Dalam kuali sebelah, panaskan minyak masak dan celupkan roti berinti sardin itu ke dalam adunan telur yang telah dipukul. Gorengkan sekejap sekitar 3 minit. Tak perlu lama okayy. Dah selesai!

Rupa setelah siap digorengkan 

Yummyy 😍

Haa boleh bayangkan tak dimakan pula bersama keluarga dan orang tersayang ketika masa lapang tambah pulak masa hari cuti. Hehee syok bukan? Semoga perkongsian husniey pada kali ini bermanfaat ❤


Reading Time:

Saturday, 9 February 2019

5 Sebab Anda Perlu Datang Awal Ke Lapangan Terbang KLIA2
09 February 12 Comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kalian semua.. Sebenarnya telah lama terdetik nak kongsikan pengalaman yang lepas husniey dan tuan suami di lapangan terbang KLIA 2. Dah dua kali kami hadapi perkara yang sama ketika di airport. Perlu membuat pengesahan di kaunter setelah print boarding pass di kiosk.


Jom baca artikel penuh dibawah apa sebabnya kena datang awal. Mungkin ada prosedur yang anda tak tahu 😁

1) Perlu Check In Bagasi
Husniey tahu mesti ramai dah sedar tentang hal ini. Kalau pengembara yang jenis 'travel light' tak ada masalah. So please datang awal kalau ada bagasi besar dan barang berat yang perlu anda check in di kaunter.

Baca sini juga artikel menarik:

2) Cetak Boarding Pass Sendiri
Di KLIA 2 terdapat banyak kiosk untuk anda cetak sendiri tiket kapal terbang.
Jika dah check in secara online ketika di rumah, jadi mudahlah cuma perlu simpankan di telefon kod bar yang telah diberikan di email. Then jika belum check in, boleh je check in dekat mesin yang disediakan. Prosedur ini kejap saja. Peruntukkan masa 5 minit. 

3) Pengesahan di Kaunter
Pada kembara yang terakhir kami ke Lombok dan Hatyai pada tahun lalu, 2018. Diminta untuk membuat pengesahan di kaunter. Patutlah nampak pelik je boarding pass kami tu. Ada cop hitam. Bila sampai di pintu perlepasan antarabangsa, tunjukkan kepada Encik Polis boarding pass dan passport. Katanya ni belum disemak dan disahkan.

Cop hitam pada boarding pass

Kena sahkan di kaunter. Masa tu terkejut jugalah. Eh dah kenapa pulak ni. Prosedur baru agaknya. Inilah kaunternya. Kalau musim cuti, memamng padat dengan manusia. Lekas kami beratur di kaunter untuk pengesahan dokumen perjalanan.


Dah cop merah baru boleh lalu perlepasan antarabangsa 

Rupanya orang lain turut sama kena buat prosedur ini. Jadi anda kalau nampak aje cop ini. Sila bergegas ke kaunter dengan kadar segera untuk semakan dokumen bagi mengesahkan pas masuk! Masa yang diperlukan disini lebih kurang 10 minit.

4) Pemeriksaan Keselamatan dan Imigresen
Pastikan anda semua mempunyai masa yang cukup. Ini merupakan prosedur terakhir sebelum berjalan ke Gate. Pemeriksaan keselamatan dan imigresen makan masa lama jugak walaupun ada banyak kaunter.

5) Berjalan Ke Pintu Gate Mengambil Masa 20 Minit 

Selepas sahaja melepasi beberapa kali pemeriksaan keselamatan dan buat prosedur di kaunter imigresen. Anda perlu berjalan ke gate. Jarak untuk menuju ke pintu gate kita berlepas agak jauh lebih kurang 15 minit berjalan kaki. Pernah dua kali hadapi pengalaman lokasi gate kami ditukarkan. Hmm kalut berlari.

Masa berjalan ini akan jumpa board so kena alert nombor kapal anda, waktu berlepas, dan nombor gate yang ditetapkan. Nombor gate tu adakalanya berubah lokasi. Hmm contohnya kita naik bas di TBS ada beberapa platform kan 1,2,3. Di KLIA 2 pula gate nya huruf. Buatnya dari P tukar ke Q, jauh kena menapak.

Credit: klia2.info

Tidak akan dibenarkan menaiki pesawat jika gagal berada di pintu masuk 20 minit sebelum waktu perlepasan. Selalunya memang agak awal husniey berada di airport, contohnya flight waktu pagi jam 10 am. Malam dah standby awal berada di airport. Lepas solat subuh di surau dan sarapan awal pagi, pukul 8 pagi macam tu husniey akan berjalan ke gate jika waktu boarding pada pukul 10 pagi. Sekian, semoga perkongsian ini sedikit sebanyak memberi manfaat ❤


Reading Time:

Monday, 4 February 2019

Menikmati Menu Terbaru McDonald’s Fish Prosperity
04 February 11 Comments
Assalamualaikum.. Dan Salam Sejahtera. Semoga sihat dan ceria selalu ya. Izinkan husniey throwback sikit je cerita penghujung Januari 2019 pada baru-baru ini, mengopi bersama Blogger sis Zarini Ismail dan Sis Gee di McDonald’s Kuala Terengganu.



Tujuan asal nak bersarapan pagi bersama sambil bersantai bersembang, kami ni nama je blogger yang menetap di Kuala Terengganu tapi jarang sungguh dapat jumpa. Waktu hari bekerja adalah hari yang ideal untuk jumpa bersama. Sebabnya kedua ibu comel Sis Gee dan Sis Zarini akan punya masa lapang waktu pagi tu je. Lepas tengahari dah sibuk dengan anak² pulang dari sekolah.


Swafoto is must
Dari sarapan pagi chit chat. Kemudian dibawa ke makan tengahari sekali. Alhamdulillah rezeki kami haritu pihak McDonald’s Kuala Terengganu memberi peluang merasai menu baharu iaitu McDonald’s Fish Prosperity ❤. Masa kami rasa tu baru je hari kedua dilancarkan di pasaran.


Sebelum ini memang paling suka dengan Beef Prosperity, sebab husniey jenis suka daging. Tapi sekarang kalau ke McDonald’s husniey dah ada pilihan menu baharu. Tak ada lah duk ulang makan menu yang sama aje kan. Bosan kot ulang menu sama. Rasa hidangan Fish Prosperity ini unik dan menarik. Isi ikan yang dipanggil fish filet dan diletakkan bersama hirisan bawang holland. Kalau tak silap ikan yang digunakan ialah ikan dowry. Sebelum ini husniey pernah merasai ikan dowry dibuat lauk. Sedap juga.


Close up sikit. Ini dia set menu Fish Prosperity 😍 
Perbezaan bagi fish prosperity ini, setiap kali krew McDonald’s menerima pesanan barulah mereka akan mula menyediakan menu itu dengan celupkan ke dalam sos blackpepper. So ia disediakan dalam keadaan segar, sebab kalau sediakan awal sos blackpepper itu  akan menyerap dengan pantas. Untuk pengetahuan anda, set Fish Prosperity ini hadir bersama dengan Twister fries dan minuman McFizz (jus oren).


Husniey suka rasa unik yang ada pada fish prosperity, bila gigit aje isi ikan ia lerai ke dalam mulut. Wah not bad. Tidak ada bau hanyir ikan. Sebenarnya kan husniey low expectations terhadap fish prosperity ini. Tapi bila rasa sendiri, hilang semua low expectations itu. Haha. Inilah yang dikatakan belum cuba belum tahu 🤣. Cepat jangan lepaskan peluang untuk merasai menu terbaru McDonald’s. Gunakan aplikasi McDonald’s lebih jimat tau. Thank you McDonald’s Kuala Terengganu!

Untuk maklumat lanjut sila layari laman web📍 www.mcdonalds.com.my

Reading Time:

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com