Penginapan Terbaik di Bukit Gambang: Arabian Bay Resort - Husniey Husain

Friday, 27 July 2018

Penginapan Terbaik di Bukit Gambang: Arabian Bay Resort

Bercuti di Arabian Bay Resort @ Bukit Gambang Resort City | 04 Julai - 6 Julai 2018

Assalamualaikum pembaca semua,
Husniey sambung kisah bercuti ke Bukit Gambang bersama team Blogger Pantai Timur pada awal Julai haritu. Sebenarnya banyak entri tertangguh yang ingin di publish disini, so terpaksalah update blog ni diselang selikan. Lombok, Hatyai, Bukit Gambang Resort City ๐Ÿ˜. Bawa bersabar ya semua rakan yang menanti. Nanti husniey habiskan semua entri travel ni satu persatu.

Ini merupakan pengalaman pertama husniey dan tuan suami bercuti ke Bukit Gambang Resort City. Pengalaman yang kami lalui sungguh menakjubkan! Baca sehingga ke akhir entri ini ya! Kami tiba di Arabian Bay Resort pada pukul 12.30 tengahari, terus ke lobi untuk urusan daftar masuk bilik. Alhamdulilah sekejap aje urusan di lobi, terus dapat kunci. Husniey dan tuan suami dapat menginap di Arabian Club House di Blok 3. 

Suka pada binaannya, nampak mewah dan  sangat cantik. 

Konsep Arab kan, so ada lah unta. Mak dan anak unta ni ๐Ÿ˜š

Sedikit info mengenai Arabian Bay Resort

Arabian Bay Resort adalah resort yang terletak di dalam Bukit Gambang Resort City. Berjarak 27 km dari Bandar Kuantan. Kalau masuk je dalam pagar Bukit Gambang Resort City ni akan nampak Arabian Bay Resort dulu tau, ia letaknya 300 meter dari Taman Tema Air dan 900 meter dari Taman Safari. Resort cantik ini terdiri daripada 320 bilik suite yang mempunyai 2 bilik tidur di dalamnya, 216 studio suite, 8 Arabian suite dan 2 jenis penthouse. Hebat bukan? Sesekali ambil peluang datang bercuti dengan keluarga di hujung minggu resort mewah (tapi harga berpatutan), pula tu kawasan berdekatan dengan Kuantan. Best jugak ni. Kuantan je tapi macam macam tarikan ada disini

Laluan untuk ke Blok 3 Arabian Club House ๐Ÿก 

Permandangan indah dari Blok 3 ๐Ÿ˜
Cantik kan kebetulan snap tengah cuaca panas

Banyak bilik yang ada disini ๐Ÿ˜

Suasana Bilik Studio Yang Mewah dan Selesa 

Bilik di Arabian Bay Resort sangatlah selesa, serius tau sungguh puas hati dengan saiz biliknya yang luas ditambah dengan kemudahan yang disediakan lengkap, tak payah rungsing dah kalau anda tertinggal tuala ke / sabun / berus gigi, hehe. Semua bilik mempunyai balkoni dan penghawa dingin, memang syoklah husniey jemur kain dekat balkoni bilik je ๐Ÿคญ

Anda boleh baca juga artikel di bawah ini, sebab bilik kami berlainan jenis dan pengalaman yang berbeza walaupun di tempat yang sama, hee 


Okay, jom kita lihat suasana dan antara kemudahan yang terdapat di dalam bilik yang husniey menginap di Arabian Bay Resort;

Slideshow, balkoni dan suasana dalam bilik

Bilik tidur yang bersertakan ruang tamu 


See, ruangtamu pun selesa. Siap boleh solat jemaah ni ๐Ÿ˜‰


Kemudahan Utama di dalam bilik Studio Suite, Arabian Bay Resort

Suasana yang mewah di dalam bilik kerana adanya mini bar yang dilengkapi air mineral, cerek elektrik, kopi dan teh serta gula.  
Peti sejuk mini juga terdapat disitu. Persis tinggal di rumah sendiri, semestinya ada kelengkapan almari , di dalam almari pula terdapat kemudahan penyangkut baju, seterika dan papannya serta peti besi keselamatan untuk anda menyimpan barang berharga. Kemudahan televisyen turut ada, dan mempunyai beberapa saluran astro yang boleh ditonton dan suasana bilik terlihat lebih elegan kerana turut ada set meja dan kerusi. Sesuai untuk anda yang nak bercuti sambil menyiapkan tugasan kerja (korang yang geng Blogger seperti husniey ni suka sangatlah suasana macam ni). Dapat idea menulis mencurah - curah kalau dapat suasana bilik macam ni kan

Kemudahan yang disediakan di dalam bilik 

Lengkap dengan cerek elektrik, gelas, air mineral, Kopi, teh, gula, krimer ๐Ÿ˜Ž
Seronok bancuh air

Bilik airnya luas sungguh

Kemudahan di dalam bilik air pula dilengkapkan dengan tuala, barang mandian seperti berus gigi, ubat gigi serta sabun dan syampu. Wahh semuanya lengkap, kan? Seronok dan bertuah betul kami dapat berehat disini!

Kemudahan di Arabian Bay Resort


Kalau nak mencari tempat bercuti yang suasananya best ni kadang susah jugak kan, mesti ada je yang tak berapa best. Tapi kalau korang datang bercuti di Arabian Bay Resort ni pada husniey semua benda berpuas hati. Tempat letak kereta kat sini tak susah, ada banyak disediakan dan yang penting tidak ada cas tambahan untuk meletak kereta bila anda menginap disini. Ini mesti part yang paling anda suka. Terdapat juga kemudahan kolam renang dan dilengkapi dengan ruang persalinan yang berdekatan dengan kawasan kolam renang tersebut. Selain itu, ada juga ruang berhibur iaitu bilik karaoke dan pusat snorkeling di Blok 3. Untuk akses ke bilik tak susah, ada lif disediakan so tak ada lah korang penat naik turun tangga kan. ๐Ÿ˜š

Kolam renang yang disediakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Haih terliur tak korang tengok ๐Ÿ˜

Inilah tram
 pengangkutan yang akan membawa pengunjung yang nak ke Safari Park, Waterpark dan lain lain. 
Yang bestnya ialah tram ini free shuttle 

Tu dia masih sempat berselfie berlatarbelakangkan kolam renang ๐Ÿ˜‚
Arabian Coffee House boleh memuatkan beberapa ratus orang dalam satu masa,
masa kami datang ni ada juga group lain

Review Ikhlas Mengenai Arabian Bay Resort

Paling husniey suka tentang bilik ini ialah keluasannya, dekorasinya simple tapi tak padat. Husniey suka suasana macam ni. Haa pasal saiz bilik yang luas tu, serius sangat selesa tak adalah sesi berlanggar bahu dengan tuan suami, haha sebab pernah ada menginap di sebuah hotel sebelum ini kecil sangat biliknya, sampai nak solat pun tak ada ruang. Perkara kedua yang best semasa hari kedua, balik je ke bilik lega tengok bilik kemas je sebab staf housekeeping datang kemaskan. Barang berharga tidak disentuh dan tidak beralih. Bagus betul ada sikap amanah. 

2 malam kami menginap disini, pagi sebelum pergi turun sarapan akan ada wake up call dari operator. Beberapa kali juga mereka call. Ingatkan bilik kami je rupanya keluar je bilik dengar kat bilik orang lain pun berbunyi telefon sama hehe. Tapi bagus juga mungkin pihak resort tak mahu kita ketinggalan bersarapan pagi di coffee house. Hee ๐Ÿ˜
Pendek kata semuanya best dan korang yang tak pernah datang mesti kena datang ke sini tau, husniey duk 2 malam pun rasa tak puas je. Aktiviti pun banyak boleh dilakukan di BGRC ini memang tak bosan. Terima kasih banyak kerana membaca penulisan ini. Semoga bermanfaat ya!






- KLIK VIDEO DI ATAS UNTUK MELIHAT SUASANA DALAM BILIK
 ARABIAN BAY RESORT DAN AKTIVTI LASAK DI BGRC -

Overall husniey beri markah:

4.5 / 5 ๐ŸŒŸ ๐ŸŒŸ ๐ŸŒŸ ๐ŸŒŸ
Servis staf terbaik ✔️
Kebersihan di kawasan resort terbaik ✔️
Suasana dan Dekorasi terbaik ✔️


8 comments:

  1. Besar biliknya..tak pernah lagi check in ke Arabian Bay ni. Mesti happening kan?

    ReplyDelete
  2. cantiknya bilik! pemandangan pun cantikkkk

    ReplyDelete
  3. luas bilik dia, nampak puas hati... sekitar pun cantik

    ReplyDelete
  4. dua tiga kali p Kuantan da penah plan nak lajak sni tapi x lajak2.. ehhe belom rezeki nak kesana..

    ReplyDelete
  5. hehehe
    teringat pengalaman pergi Gambang 4 tahun lepas

    ReplyDelete
  6. lawo weih. suit untuk honeymoon, hari keluarga dan ap ap jela. event organisasi pun sesuai

    ReplyDelete

Komen yang membina sangat dihargai.
Terima kasih bagi yang meninggalkan komen dan membaca penulisan saya. InsyaAllah, akan saya kunjungi blog anda semula.

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com