July 2018 - Husniey Husain

Tuesday, 31 July 2018

USM, Ronald McDonald House Charities Cakna | Bakal Bina Rumah Untuk Keluarga Pesakit
31 July 4 Comments

'Memastikan Famili Sentiasa Bersama', itulah slogan bagi Ronald McDonald House Charities (RMHC). Persatuan Kebajikan Ronald McDonald pada 29 Julai 2018 bersama Universiti Sains Malaysia Kelantan menandatangani memorandum persefahaman.



Yang Berbahagia Profesor Datuk Dr. Asma Ismail, Naib Canselor USM dan Azmir Jaafar, Presiden RMHC merangkap Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia semasa pertukaran dokumen memorandum persefahaman (MoU) sambil disaksikan oleh Yang Mulia Tengku Tan Sri Dr Mahaleel Tengku Ariff, Ahli Lembaga Gabenor USM

MISI RMHC INGIN MERINGANKAN BEBAN KELUARGA PESAKIT

Idea pihak badan kebajikan Ronald McDonald House Charities ini menandakan mereka begitu cakna terhadap kesusahan dan orang yang kurang bernasib baik. Misi RMHC adalah untuk meringankan beban keluarga pesakit pediatrik dengan memastikan mereka mempunyai tempat tinggal sementara yang dekat dengan pesakit selama mana mereka menjalani rawatan perubatan di hospital. 

Azmir Jaafar, Presiden RMHC merangkap Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia; Yang Mulia Tengku Tan Sri Dr Mahaleel Tengku Ariff, Ahli Lembaga Gabenor USM; Yang Berbahagia Profesor Datuk Dr. Asma Ismail, Naib Canselor USM dan Profesor Madya Dr. Ariffin Nasir, Yang Dipertua Persatuan Pesakit Kanak-kanak Hospital USM (tiga dari kiri) bersama beberapa pesakit kanak-kanak yang bakal menerima manfaat dari sumbangan wang tunai yang diberikan oleh Persatuan Kebajikan Ronald McDonald.

Selalunya kes-kes bagi pesakit kanser akan tinggal di hospital dalam jangka masa yang lama. Seseorang yang menanggung penyakit kronik sememangnya memerlukan sokongan padu dari keluarga mereka. Jadi RMHC tampil menghulurkan bantuan membina rumah kebajikan di kawasan hospital Universiti Sains Malaysia.

MERUPAKAN RUMAH KEBAJIKAN RMHC YANG KEDUA DI MALAYSIA
Untuk pengetahuan anda, pada tahun 1999 rumah Ronald McDonald yang pertama telah dibina di dalam kawasan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), pada masa itu ia merupakan yang pertama di Asia. Rumah tersebut telah dirasmikan oleh Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali. Rumah tersebut menjadi rumah persinggahan lebih 850 keluarga pesakit pediatrik sehingga kini. 

TEMPAT TINGGAL SEMENTARA YANG DILENGKAPI DENGAN PELBAGAI KEMUDAHAN
Rumah ini akan dilengkapi dengan 18 bilik, yang boleh menempatkan 4 hingga 6 buah katil pada setiap bilik. Setiap bilik turut mempunyai bilik air sendiri. Pelbagai kemudahan yang disediakan untuk keluarga pesakit yang tinggal disini. Selain bilik keluarga rumah Ronald McDonald bakal menyediakan kemudahan seperti ruang makan, ruang tv, dan ruang istirehat, dapur, bilik mesin basuh, dan juga taman permainan. Ronald McDonald turut menyediakan Bilik Sensori bagi membantu perkembangan kanak-kanak istimewa dengan bantuan peralatan deria khas.

Naib Canselor USM dan Pengarah Urusan McDonald’s Malaysia Encik Azmir Jaafar ketika menyampaikan ucapan

Suasana ketika majlis di Auditorium Blok Pentadbiran HUSM 
Encik Azmir Jaafar yang merupakan Pengarah Urusan McDonald Malaysia serta beliau juga sebagai Presiden RMHC berkata, “MoU pada harini dengan USM merupakan satu lagi detik bersejarah bagi RMHC Malaysia dengan semua pihak yang terlibat. Pembinaan Rumah Ronald McDonald Malaysia dapat direalisasikan dan dijangkakan bersedia mengalu-alukan kehadiran keluarga pesakit pediatrik pada awal tahun hadapan. Kami komited untuk menyediakan kemudahan yang selesa dan berpatutan demi memastikan keluarga dapat berada dengan anak-anak mereka.” 
Dalam ucapan tersebut Encik Azmir turut berterima kasih dengan sokongan yang diberikan oleh Hospital USM, dan beliau percaya kemudahan yang bakal diberi dapat memberi banyak manfaat kepada keluarga pesakit yang sedang mendapatkan rawatan di hospital ini.

HUSM MENYAMBUT BAIK KERJASAMA DENGAN RMHC: 
HUSM MENYEDIAKAN TANAH & RMHC MEMBINA RUMAH DENGAN KOS BELANJA DIANGGARKAN JUTAAN RINGGIT


Melalui MoU ini Hospital USM menyediakan satu ekar tanah di dalam kawasan hospital, untuk pembinaan rumah tersebut manakala bagi pihak RMHC pula akan membina rumah ini siap dengan kelengkapan yang dianggarkan menelan belanja kira-kira 4 juta ringgit Malaysia. Pembelanjaan mentadbir dengan operasi akan ditanggung bersama kedua-kedua belah pihak. 

Naib Canselor USM berkata, “USM menyambut baik kerjasama strategik ini bersama RMHC sebuah badan kebajikan berdaftar dengan objektif membantu kanak-kanak kurang bernasib baik dari aspek pendidikan, kesihatan dan juga sosial”.

MEMBANTU MEMENUHI KEPERLUAN MASYARAKAT
Kerjasama yang baik ini membantu memenuhi keperluan masyarakat khususnya mereka yang dari kalangan B40 yang merupakan 80% pesakit yang mendapatkan rawatan di HUSM.
Sebagai contoh, dalam tempoh 6 bulan pertama (Januari – Jun 2018) HUSM menerima sejumlah 3015 pesakit di wad pediatrik yang kebanyakannya datang dari negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang.

MEMPERKUKUHKAN JENAMA UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
Kerjasama bagi projek yang murni ini mengukuhkan jenama USM amnya dan Hospital USM khasnya sebagai hospital pakar. Ia menjadi rujukan dalam pelbagai displin perubatan dan kesihatan di Pantai Timur. Selain itu juga membuka pelbagai pintu kerjasama yang lebih luas dan strategik bagi kedua-dua belah pihak. Hal ini dilihat sebagai satu langkah ke hadapan untuk menjadikan USM sebagai Universiti Pilihan.

Kata Naib Canselor USM iaitu Prof Datuk Dr Asma Ismail, “Kami kini dalam usaha ke arah mewujudkan kerjasama menerusi sokongan dana kewangan bagi projek perubatan komuniti seperti pembedahan sumbing bibir dan lelangit, selain peluang kerjasama sokongan dana bagi projek penyelidikan berkaitan kanak-kanak yang boleh diterokai bagi memberi peluang dan kehidupan yang lebih selesa kepada pesakit kanak-kanak di seluruh negara. Ini adalah seiring dengan visi USM ‘Mentransformasikan Pendidikan Tinggi untuk Kelestarian Hari Esok,’


UPACARA PECAH TANAH DI TAPAK PEMBINAAN RUMAH RONALD MCDONALD

Di tapak pembinaan 
 Setelah Majlis Tandatangani MoU selesai, tetamu kenamaan serta pihak media dibawa melawat ke tapak projek. Di kawasan tapak projek juga diadakan Upacara Pecah Tanah. Majlis berjaya dengan lancar. Tahniah atas keprihatinan dua pihak ini terhadap golongan kurang bernasib baik. Semoga usaha membangunkan rumah RMHC ini dipermudahkan dan dapat disiapkan dalam masa yang dicadangkan. Sekarang ini cuma tunggu pihak Majlis Pembandaran Kota Bahru meluluskan pelan projek

Upacara Pecah Tanah yang dilakukan oleh Naib Canselor USM dan Pengarah Urusan McDonald’s 
Pihak yang terlibat bergambar bersama di Upacara Pecah Tanah

Bergambar sebagai kenang-kenangan ketika di majlis berkenaan 

Latar Belakang RMHC
RMHC Malaysia telah ditubuhkan pada Februari 1990 sebagai organisasi bukan berasaskan keuntungan dengan misi untuk mewujudkan, mencari dan menyokong program-program yang mampu meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan kanak-kanak kurang bernasib baik di Malaysia.

RMHC menjalankan empat program utama untuk menyokong teras Kesihatan, Pendidikan dan Kebajikan. Program-program ini ialah Rumah Ronald MvDonald, Bilik Sensori Ronald McDonald, ‘Gift of Smile’ dan Program Pek Kembali ke Sekolah. Sejak 28 tahun lalu, RMHC telah memberi impak dalam kehidupan lebih 20,000 kanak-kanak melibatkan kesihatan, pendidikan dan kebajikan dengan pembiayaan lebih RM16 juta. Dana untuk program-program yang dijalankan diperoleh daripada sumbangan ikhlas individu menerusi tabung yang terdapat di sestoran-restoran McDonald’s dan juga tajaan serta sumbangan dari rakan korporat. Orang ramai yang ingin memberi sumbangan untuk pembinaan Rumah Ronald McDonald yang baharu ini boleh berbuat demikian menerusi tabung yang terdapat di restoran-restoran McDonald’s di seluruh negara. Untuk maklumat lanjut dan lain-lain cara untuk membuat sumbangan sila layari;

https://rmhc-malaysia.my

http://h.usm.my/v3/


Reading Time:

Saturday, 28 July 2018

Mencari Serum Terbaik Untuk Rawat Jerawat Jeragat? 5 Serum ini Yang Patut Anda Cuba!
28 July 12 Comments

Ketika usia mencecah ke 25 tahun ke atas wanita di Malaysia akan bertungkus lumus mencari pelbagai penyelesaian atau pencegahan untuk menampakkan diri kekal cantik dan awet muda, heee tidak ketinggalan juga bagi diriku ini :D

Terdapat pelbagai jenis produk kecantikan yang terdapat di pasaran yang boleh kita dapati untuk merawat wajah yang bermasalah. Dalam banyak jenis produk kecantikan, serum adalah antara yang termahal harganya. Pembersih muka, moisturiser, toner, selalunya agak murah harganya berbanding serum. Apa yang penting adalah anda perlu mengetahui fungsi serum dan permasalahan yang terdapat pada wajah anda sebelum membeli dan menggunakannya

Ketahui Jenis Jenis Serum dan Fungsinya 
·         Serum Vitamin C
·         Serum Vitamin E
·         Serum Colagen

Serum Vitamin C
Jenis serum vitamin C paling banyak ditemukan dan digunakan. Kebiasaanya serum ini berfungsi sebagai antioksidan pada kulit dan akan berfungsi sebagai mencegah ataupun memperlambat dari proses penuaan. Serum ini tergolong baik dan bagus digunakan untuk mengatasi masalah kulit kusam. Selain itu ia turut berfungsi mencerahkan atau memutihkan kulit serta untuk mencegah proses penuaan maka anda

Serum Vitamin E
Serum yang mengandungi vitamin E adalah serum yang berfungsi sebagai antioksidan. Antioksidan untuk kulit wajah. Selain itu serum vitamin E juga selalunya bermanfaat sebagai pelembab kulit, selalulah mengamalkan pemakaian serum vitamin E kerana serum tersebut akan mempertahankan kelembaban kulit serta melindungi kulit dari udara tercemar yang terdapat pada kawasan sekitar seperti asap rokok dan kendaraan atau cahaya UV

Serum Colagen
Colagen merupakan komponen protein yang dapat membentuk struktur kulit wajah, dan pembuluh darah yang berproses secara semulajadi. Makin anda bertambah usia , zat kandungan colagen pada tubuh akan berkurangan. Hasil dari penelitian yang dilakukan pada manusia berusia 30tahun, manusia akan kehilangan colagen ditubuhnya antara 15%-20% dan akan terus bertambah pada apabila usia kita bertambah. Sejurus colagen didalam tubuh berkurangan, fungsi dari kekenyalan dan kulit juga akan berkurang, dari itu fungsi dari serum colagen adalah membantu mempertahankan ketegangan kulit

Serum Serum Terbaik Yang Terdapat Di Pasaran

Antara serum terbaik yang terdapat di pasaran yang anda boleh mencubanya ialah, 

ROSKEN BIO SERUM

1) Serum brand Rosken ni adalah membantu mengurangkan dan merawat keadaan kulit yang tipikal seperti rupa regangan, parut, keadaan kulit yang tidak merata, kulit yang sangat kering dan kulit yang sedang mengalami penuaan. Harga untuk produk ni RM28.00 (50ml)


2) Serum kedua yang hangat di pasaran ialah Nutox Renewing Treatment Essence 
berharga RM 75.90 di pasaran. Sesuai untuk anda yang mempunyai masalah kulit kusam dan ingin tampak berseri-seri. Diformulakan dengan LumiNes proprietari, bertujuan melembapkan dan untuk memperbaiki tekstur kulit. 

3) Pure Beauty Pink Pore Perfection. Merupakan produk kecantikan buatan dari Korea Selatan, sesuai untuk golongan kulit berminyak dan pori terbuka. Untuk kulit kombinasi juga dibolehkan. Berharga RM 72.90


4) Clinelle Whiten Up Brightening Serum. Serum ini for all skin types dan merupakan serum untuk Brighten, Hydrate, Gynerate. No Paraben. Berharga RM 89.90. Berfungsi membantu sekatakan tona kulit, terdapat kandungan vitamin c berfungsi untuk kulit lebih halus dan lembab


Dr Beau Serum



5) Merupakan serum terbaik yang pernah husniey cuba. Banyak perubahan pada kulit wajah husniey bila mengamalkan setiap hari menggunakan Dr Beau Serum. Dah sebulan lebih menggunakannya memang betul produk ini tidak ada bahan berbahaya. Tak ada kesan sampingan buruk. 
Wajah husniey sebelum menggunakan Dr Beau 

Selepas menggunakan Dr Beau Serum. 
Gambar terbaru ini pada June 2018 


Gambar terbaru husniey pada Julai 2018 setelah menggunakan Dr Beau Serum selama sebulan lebih. Parut hitam tidak kelihatan ketara (makin pudar) dan kulit makin cerah 😍 I like. Thank you Dr Beau Serum! 
Kandungan bahannya ialah dari vitamin E, sangat sesuai dengan husniey yang mempunyai masalah parut jerawat dan sedikit jeragat akibat kulit kering. Pernah cuba mendapatkan rawatan di medispa, juru estetika yang merawat maklumkan bahawa kulit husniey masalahnya satu je. Kulit kering. Bila kering cepat nampak kusam dan kadang kala akan nampak lebih tua dari usia. Huihh memang sesuai sangatlah repair guna serum. Alhamdulillah mujur ada kesedaran awal.  Walaupun serum ini berbentuk cecair yang mengandungi minyak. Ini antaranya bahan yang terbaik terdapat di dalam Dr Beau Serum

Rosehip Oil
Rosehip Oil yang melembutkan, melembabkan dan menjaga kesihatan kulit

Argan Oil yang sesuai untuk semua jenis kulit akan mengawal lebihan minyak pada kulit dan bagus untuk kulit kering.


Apricot Kernel Oil yang ringan dan menyerap dengan cepat berfungsi sebagai pelembap yang baik terutamanya untuk kulit yang sensitif.Ianya kaya dengan vitamin A, C dan E yang melindungi kulit daripada tanda-tanda penuaan dan kerosakan daripada matahari.

Wheat Germ Oil pula adalah salah satu sumber terkaya vitamin E, A dan D, protein dan mineral.

Evening Primrose Oil mengandungi asid lemak Omega-3 yang sangat bagus untuk kulit sensitif dan ianya memastikan kulit sentiasa segar dan selesa.



Mudah dibawa 

6 SEBAB KENAPA PERLU MENCUBA DR BEAU SERUM 

  1. Sangat sesuai untuk wanita Asia
  2. Meresap ke dalam kulit dengan pantas
  3. Bau harum dan wangI semulajadi
  4. Tidak melekit
  5. Rasa segar dan nyaman
  6. Mudah dibawa kemana sahaja

ANTARA KELEBIHAN VITAMIN E DR BEAU SERUM :

1. Mudah dipakai. sapu aje terus meresap ke dalam kulit.

2. Bertindak sebagai pelembab muka dan melindungi kulit dengan spf 50.
3. Boleh dijadikan base make up.
4. Boleh blend dengan foundation.
5. Tahan lama.
6. Glowing.
7. Boleh guna pada rambut, tumit, bibir dan bahagian badan yang lain.
8. 100% organik, tiada bahan kimia.
9. 100% argan oil, rosehip oil, almond oil, apricot kernel, evening primrose dan wheatgerm.
10. Sesuai untuk semua peringkat umur.
11. Sesuai untuk semua jenis kulit : normal, sensitif, breakdown, jerawat, alergik dll.


KLIK SINI UNTUK LIHAT

 >>TESTIMONIAL PENGGUNAAN VITAMIN E DR BEAU SERUM <<

HARGANYA DR BEAU SERUM RM 96

MAKLUMAT LANJUT UNTUK DIHUBUNGI :


Laman Web: www.teja.com.my

Facebook Page Dr.Beau: https://web.facebook.com/drbeaumalaysia/?ref=bookmarks

Link Channel Youtube: https://www.youtube.com/channel/UClHXFfo-FRzC36O-JvQ6vJA?view_as=subscriber


Instagram Dr Beau:

 https://www.instagram.com/drbeau_official/?hl=en


Nombor Telefon: 016 963 3443

Reading Time:

Friday, 27 July 2018

Penginapan Terbaik di Bukit Gambang: Arabian Bay Resort
27 July 8 Comments

Bercuti di Arabian Bay Resort @ Bukit Gambang Resort City | 04 Julai - 6 Julai 2018

Assalamualaikum pembaca semua,
Husniey sambung kisah bercuti ke Bukit Gambang bersama team Blogger Pantai Timur pada awal Julai haritu. Sebenarnya banyak entri tertangguh yang ingin di publish disini, so terpaksalah update blog ni diselang selikan. Lombok, Hatyai, Bukit Gambang Resort City 😁. Bawa bersabar ya semua rakan yang menanti. Nanti husniey habiskan semua entri travel ni satu persatu.

Ini merupakan pengalaman pertama husniey dan tuan suami bercuti ke Bukit Gambang Resort City. Pengalaman yang kami lalui sungguh menakjubkan! Baca sehingga ke akhir entri ini ya! Kami tiba di Arabian Bay Resort pada pukul 12.30 tengahari, terus ke lobi untuk urusan daftar masuk bilik. Alhamdulilah sekejap aje urusan di lobi, terus dapat kunci. Husniey dan tuan suami dapat menginap di Arabian Club House di Blok 3. 

Suka pada binaannya, nampak mewah dan  sangat cantik. 

Konsep Arab kan, so ada lah unta. Mak dan anak unta ni 😚

Sedikit info mengenai Arabian Bay Resort

Arabian Bay Resort adalah resort yang terletak di dalam Bukit Gambang Resort City. Berjarak 27 km dari Bandar Kuantan. Kalau masuk je dalam pagar Bukit Gambang Resort City ni akan nampak Arabian Bay Resort dulu tau, ia letaknya 300 meter dari Taman Tema Air dan 900 meter dari Taman Safari. Resort cantik ini terdiri daripada 320 bilik suite yang mempunyai 2 bilik tidur di dalamnya, 216 studio suite, 8 Arabian suite dan 2 jenis penthouse. Hebat bukan? Sesekali ambil peluang datang bercuti dengan keluarga di hujung minggu resort mewah (tapi harga berpatutan), pula tu kawasan berdekatan dengan Kuantan. Best jugak ni. Kuantan je tapi macam macam tarikan ada disini

Laluan untuk ke Blok 3 Arabian Club House 🏑 

Permandangan indah dari Blok 3 😍
Cantik kan kebetulan snap tengah cuaca panas

Banyak bilik yang ada disini 😍

Suasana Bilik Studio Yang Mewah dan Selesa 

Bilik di Arabian Bay Resort sangatlah selesa, serius tau sungguh puas hati dengan saiz biliknya yang luas ditambah dengan kemudahan yang disediakan lengkap, tak payah rungsing dah kalau anda tertinggal tuala ke / sabun / berus gigi, hehe. Semua bilik mempunyai balkoni dan penghawa dingin, memang syoklah husniey jemur kain dekat balkoni bilik je 🀭

Anda boleh baca juga artikel di bawah ini, sebab bilik kami berlainan jenis dan pengalaman yang berbeza walaupun di tempat yang sama, hee 


Okay, jom kita lihat suasana dan antara kemudahan yang terdapat di dalam bilik yang husniey menginap di Arabian Bay Resort;

Slideshow, balkoni dan suasana dalam bilik

Bilik tidur yang bersertakan ruang tamu 


See, ruangtamu pun selesa. Siap boleh solat jemaah ni πŸ˜‰


Kemudahan Utama di dalam bilik Studio Suite, Arabian Bay Resort

Suasana yang mewah di dalam bilik kerana adanya mini bar yang dilengkapi air mineral, cerek elektrik, kopi dan teh serta gula.  
Peti sejuk mini juga terdapat disitu. Persis tinggal di rumah sendiri, semestinya ada kelengkapan almari , di dalam almari pula terdapat kemudahan penyangkut baju, seterika dan papannya serta peti besi keselamatan untuk anda menyimpan barang berharga. Kemudahan televisyen turut ada, dan mempunyai beberapa saluran astro yang boleh ditonton dan suasana bilik terlihat lebih elegan kerana turut ada set meja dan kerusi. Sesuai untuk anda yang nak bercuti sambil menyiapkan tugasan kerja (korang yang geng Blogger seperti husniey ni suka sangatlah suasana macam ni). Dapat idea menulis mencurah - curah kalau dapat suasana bilik macam ni kan

Kemudahan yang disediakan di dalam bilik 

Lengkap dengan cerek elektrik, gelas, air mineral, Kopi, teh, gula, krimer 😎
Seronok bancuh air

Bilik airnya luas sungguh

Kemudahan di dalam bilik air pula dilengkapkan dengan tuala, barang mandian seperti berus gigi, ubat gigi serta sabun dan syampu. Wahh semuanya lengkap, kan? Seronok dan bertuah betul kami dapat berehat disini!

Kemudahan di Arabian Bay Resort


Kalau nak mencari tempat bercuti yang suasananya best ni kadang susah jugak kan, mesti ada je yang tak berapa best. Tapi kalau korang datang bercuti di Arabian Bay Resort ni pada husniey semua benda berpuas hati. Tempat letak kereta kat sini tak susah, ada banyak disediakan dan yang penting tidak ada cas tambahan untuk meletak kereta bila anda menginap disini. Ini mesti part yang paling anda suka. Terdapat juga kemudahan kolam renang dan dilengkapi dengan ruang persalinan yang berdekatan dengan kawasan kolam renang tersebut. Selain itu, ada juga ruang berhibur iaitu bilik karaoke dan pusat snorkeling di Blok 3. Untuk akses ke bilik tak susah, ada lif disediakan so tak ada lah korang penat naik turun tangga kan. 😚

Kolam renang yang disediakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Haih terliur tak korang tengok 😁

Inilah tram
 pengangkutan yang akan membawa pengunjung yang nak ke Safari Park, Waterpark dan lain lain. 
Yang bestnya ialah tram ini free shuttle 

Tu dia masih sempat berselfie berlatarbelakangkan kolam renang πŸ˜‚
Arabian Coffee House boleh memuatkan beberapa ratus orang dalam satu masa,
masa kami datang ni ada juga group lain

Review Ikhlas Mengenai Arabian Bay Resort

Paling husniey suka tentang bilik ini ialah keluasannya, dekorasinya simple tapi tak padat. Husniey suka suasana macam ni. Haa pasal saiz bilik yang luas tu, serius sangat selesa tak adalah sesi berlanggar bahu dengan tuan suami, haha sebab pernah ada menginap di sebuah hotel sebelum ini kecil sangat biliknya, sampai nak solat pun tak ada ruang. Perkara kedua yang best semasa hari kedua, balik je ke bilik lega tengok bilik kemas je sebab staf housekeeping datang kemaskan. Barang berharga tidak disentuh dan tidak beralih. Bagus betul ada sikap amanah. 

2 malam kami menginap disini, pagi sebelum pergi turun sarapan akan ada wake up call dari operator. Beberapa kali juga mereka call. Ingatkan bilik kami je rupanya keluar je bilik dengar kat bilik orang lain pun berbunyi telefon sama hehe. Tapi bagus juga mungkin pihak resort tak mahu kita ketinggalan bersarapan pagi di coffee house. Hee 😁
Pendek kata semuanya best dan korang yang tak pernah datang mesti kena datang ke sini tau, husniey duk 2 malam pun rasa tak puas je. Aktiviti pun banyak boleh dilakukan di BGRC ini memang tak bosan. Terima kasih banyak kerana membaca penulisan ini. Semoga bermanfaat ya!






- KLIK VIDEO DI ATAS UNTUK MELIHAT SUASANA DALAM BILIK
 ARABIAN BAY RESORT DAN AKTIVTI LASAK DI BGRC -

Overall husniey beri markah:

4.5 / 5 🌟 🌟 🌟 🌟
Servis staf terbaik ✔️
Kebersihan di kawasan resort terbaik ✔️
Suasana dan Dekorasi terbaik ✔️


Reading Time:

Wednesday, 25 July 2018

Perkenalkan Menu Baharu Burger Ayam Mexicana dari McDonald’s Malaysia!
25 July 10 Comments

Pembaca semua mesti tak sabar nak rasai menu baharu dari McDonald’s ini kan. 
Citarasa eksotik dari Mexico. Kini seluruh rakyat Malaysia boleh menikmatinya! 
Burger Ayam Mexicana sebagai menu kedua untuk Kempen Discover the World. 
Turut dilancarkan bersamanya; Pai Kastard Strawberi baharu!


Nampak sedap dan unik kan?

Pengenalan Burger Ayam Mexicana oleh McDonald’s
– Ia merupakan menu kedua di bawah kempen tahunan Discover the World selepas menu pertamanya iaitu Burger Rio yang diperkenalkan bulan lalu! 😍 
Wah baru haritu burger Rio yang keluar, kali ini burger Mexicana pulak. Aduhai tak sabarnya nak rasa yang ini pulak.. Dahla burger Rio pun husniey belum dapat move on lagi! πŸ˜‹

Kepingan ayam rangup bersaiz besar ini dilimpahi dengan mayonis tomato istimewa dan sos jalapeno untuk rasa yang sedikit pedas seumpama hidangan tradisional Mexico. Burger Ayam Mexicana ini juga ditambah dengan campuran lada benggala merah, salad, tomato dan keju cheddar putih. Disertakan dengan ban lembut, hidangan ini semestinya membawakan citarasa hebat kepada seluruh rakyat Malaysia.

Kempen tahunan Discover the World seringkali mengetengahkan keunikan rasa dan budaya berbeza dari seluruh dunia untuk penggemar hidangan McDonald’s di Malaysia. Rakyat Malaysia yang menantikan tawaran menu istimewa McDonald’s pastinya tidak akan kecewa dengan pengenalan Burger Ayam Mexicana ini.
Ketua Pegawai Pemasaran McDonald’s Malaysia, Melati Abdul Hai berkata, Burger Ayam Mexicana sebagai menu kedua yang ditawarkan di bawah kempen Discover the World membawakan citarasa negara luar, dan kali ini Mexico menjadi negara pilihan, dengan citarasanya yang unik.
Seperti Burger Rio, kami ingin membawakan citarasa unik dari negara luar untuk dinikmati oleh rakyat Malaysia. Kempen Discover the World membolehkan kami memperkenalkan pelbagai citarasa antarabangsa ke restoran-restoran kami di seluruh negara,” kata beliau.
Sama ada menu sedia ada atau baharu, McDonald’s amat mementingkan kualiti penyediaan makanan dari awal hingga akhir – bermula dari ladang kepada pembekal, sehinggalah ke dapur dan akhirnya kepada pelanggan. McDonald’s percaya bahawa makanan yang baik bukan pada rasanya sahaja. Selain kenikmatan yang dirasai semasa memakan hidangan McDonald’s, pelanggan juga diberi jaminan bahawa setiap hidangan disediakan segar dengan bahan-bahan berkualiti, dan mematuhi piawaian Halal dan standard kebersihan makanan yang ketat.

Harga Burger Ayam Mexicana
RM 15.95 sahaja set medium
RM12.50 sahaja untuk ala carte

Selain Burger Ayam Mexicana, McDonald’s turut memperkenalkan buat pertama kalinya hidangan pencuci mulut dengan dua jenis inti – Pai Kastard Strawberi (Strawberry Custard Pie), pai rangup berinti strawberi dan kastard berkrim. Pai Kastad Strawberi (Strawberry Custard Pie) ini boleh didapati dengan harga RM3.30.

Selain itu, McDonald’s juga membawakan kembali hidangan pencuci mulut Strawberry Cone
Teringin nak merasai Strawberry custard pie ini~ 

Strawberry sundae & chocolate tu haih melting tengok~

Ia boleh dinikmati oleh semua penggemar aiskrim sundae strawberi dan juga mereka yang ingin merasai perisa aiskrim sundae selain vanilla dan coklat. Pai Kastard Strawberry (Strawberry Custard Pie) dan Strawberry Cone pastinya memberi kepuasan kepada penggemar hidangan pencuci mulut yang inginkan kelainan.



Untuk maklumat lanjut mengenai kempen Discover the World oleh McDonald’s Malaysia, sila layari laman sesawang: http://www.mcdonalds.com.my/
Reading Time:

Tuesday, 24 July 2018

Explore Lombok, Indonesia [Cantiknya Air Terjun Benang Kelambu!]
24 July 14 Comments


Menghayati Keindahan Air Terjun Benang Kelambu | 

Pengalaman Mandi Manda di Air Terjun Benang Kelambu 


Assalamualaikum, bagi yang belum mengetahui fakta tentang Lombok ini, ia berada di dalam negeri Nusa Tenggara Barat, merupakan kepulauan dan letaknya tak jauh pun dari Bali. Lebih kurang 1 jam lebih naik feri kalau nak ke Bali. Lombok ini terkenal dengan kekayaan alam semulajadinya yang sangat lawa dan menggoda kalbu, yelah kalau korang tengok gambar pun mesti dah rasa kagum kan? Kalau datang sendiri melihat keindahan Lombok ini lagilah rasa macam tak mahu balik tau πŸ˜‚ 


BACA DISINI ARTIKEL BERKAITAN: 


Perjalanan Ke Air Terjun Benang Kelambu


Hari kedua di Lombok, husniey mengambil peluang untuk menjejakkan kaki ke air terjun di Lombok, dah dekat setahun lebih duk tengok keindahan melalui media sosial sahaja, mana tahan kan mestilah nak tengok depan mata. Di Lombok ni ada banyak sangat air terjun yang cantik, tapi husniey memilih pergi yang tak jauh sangat. Ini pun dah makan masa 2 jam sehala untuk ke sana, bertolak dari hotel yang terletak di Sengigi.
Dinasihatkan kalau anda nak merasa pengalaman mandi manda air terjun di Lombok ni, pastikan anda bertolak awal pagi sebabnya agak jauh dan takdelah masa tu terhad nak menikmati keindahannya. Nasiblah kami bertolak awal pagi. Pukul 9 pagi dari Sengigi ke bahagian tengah Lombok, tiba di kawasan air rekreasi air terjun sebelum pukul 11 pagi. 

Permandangan desa yang damai

Ketika dalam perjalanan untuk ke Air Terjun ni, mata ini dijamu keindahan kawasan desa di sekitar Lombok Tengah ni.. Indah dan permai! Pelbagai tanaman menghijau yang menghiasi πŸ˜. Sekejap kami lalui permandangan sawah, lepas tu akan jumpa ada kawasan kampong yang ada kolam ikan air tawar. Kagum tengok ada bermacam jenis pertanian dan ternakan yang diusahakan. Kalau korang peminat alam semulajadi suka tengok suasana kampung sangatlah dicadangkan untuk melawat Lombok ni

Kata pemandu Encik Yusuf, pada “musim bulan Julai, Agustus itu paling panas cuaca di Lombok ni,tanaman atau bukit bakau yang cantik menghijau tu akan bertukar jadi berwarna kuning”.Trip kami laki bini pergi ni pada bulan April 2018 kira cuacanya just nice je, cuaca disini suhu tinggi sikit dari Malaysia, husniey dah biasa merasa panas pantai di kawasan Terengganu it's okay hadap jelah kan. Peringatan pada anda jangan lupa bawa topi dan pakailah sunblock yaSyukur juga pada cuaca panas terik, 
kalau tak kerana cuaca panas tak dapatlah nak merasa ambil gambar permandangan yang cantik kan 😎


Sedikit Info Air Terjun Benang Kelambu

Husniey sentuh sedikit informasi tentang fakta Air Terjun Benang Kelambu ini ya,
Air terjun ini berada sekitar 500 meter ke arah hulu dari Air Terjun Benang Stokel, kalau berjalan kaki sekitar 30 minit. Dekat kawasan air terjun yang diceritakan di atas, ada satu lagi air terjun yang berada dalam kawasan sama, diberi nama Benang Stokel. 
Tapi view dia biasa biasa je. Jalan kaki 300m dari tempat letak kereta.



Air keluar daripada celah celah batu pada dinding gawir dan membentuk 4 tingkatan air terjun. Benang Kelambu ini air terjunnya setinggi 40 meter dan uniknya disini airnya keluar seperti tirai dan oleh sebab itu masyarakat disini memanggilnya Kelambu.


Info Geografi bagaimana terjadinya air terjun ni


Pintu masuk

Letaknya di kaki Gunung Rinjani, kalau anda seorang kaki hiking mesti tak 
asing dengar nama Gunung Rinjani. Ia sangat popular di kalangan hikers. Permandangan pun sangat cantik. Gunung Rinjani tu ada gunung berapi yang masih aktif. Kiranya Benang Kelambu kami pergi ni jauh ke atas lagi, walaupun jauh memang berbaloi. View lawa sangat, pastu boleh mandi manda, tangkap gambar beratus keping πŸ˜‚



Untuk ke dalam kawasan air terjun Benang Kelambu pengunjung perlu menaiki ojek (motosikal), ada penduduk tempatan yang membawa kita, kereta tak dapat masuk ke dalam jalan tak berapa cantik. Dalam 10 minit juga menunggang motor.. 
Bayaran dikenakan 35k rp. Satu motor. Kalau anda mahu upah tour guide juga okay, ada yang tolong ambilkan gambar, menjelaskan informasi tentang air terjun ni, atau bawakan barang. Kalau dapat harga lagi mahal silalah tawar menawar ya. Orang sini okay aje, serius okay tak kasar pun. 

Alhamdulillah senang hati dapat tour guide yang bagus, muda orangnya. 
Namanya Irwan, bersungguh dia dapatkan angle terbaik untuk pastikan gambar kami lawa! 😍 So, all the best pictures kami berdua yang ada upload di air terjun ni dikreditkan kepada Irwan. Siap terbongkok hampir meniarap atas tanah dia ambil gambar. 
Oh sebelum terlupa kiranya tour guide ni dah masuk dalam pakej yang husniey ambil. 
Nak tahu pakej dan contact number travel agent tu, sila mesej di media sosial. 
Malas nak tuliskan kat sini. Maklum sajalah, tak semua kita perlu ceritakan disini (yang bebetul nak contact tu jelah mesej).


Permandangan Menakjubkan di Air Terjun Benang Kelambu, Lombok

View kat sini memang cantik sangat. Awesome, SubhanaAllah! 
Husniey banyak ambil gambar guna kamera telefon suami di Air Terjun Benang Kelambu ini, telefon jenis Mi A1 natural gambarnya. Sebiji macam mana mata kita menghayati keindahan suasana tu. Satu lagi menggunakan kamera xiaomi action cameraπŸ“Έ


Slideshow, penat berjalan weh naik bukit

Kena berjalan kaki dan hiking sikit naik turun tangga yang berbukit. 5 minit lebih berjalan kaki dari pintu masuk masa turun naik bukit ni akan dapat lihat ada mata air yang mengalir keluar dari celah celah batu tu. Lawa sangat. Sejuk je suasana.Tenang dengar bunyi air, tengok kehijauan alam. Jemput layan gambar gambar husniey di bawah ini;


Permandangan yang sangat cantik! kalau bawa kamera lagi nampak mahal gambar ni

Photoshoot yang tak dirancangkan pun
Macam macam gaya ada, rindu moment indah ini ~


Cantik kan, beberapa rakan ada komen di facebook ingat ni edit 😁
HAMPIR PENGSAN DI KAWASAN AIR TERJUN 

Masa nak balik husniey hampir nak pengsan. 
Sebab masa nak balik tangga curam perlu dipanjat, masa memula tiba tu banyak turun bukit je. Husniey pitam, gelap pandangan ni. Hampir tak sedarkan diri. Nasiblah sekejap je, dalam 15 minit begituMulut ni duk berzikir je, ya Allah dah kenapa aku ni.. 
Muka dah pucat, mungkin juga air terjun situ sejuk sangat kot. Dahlah sejuk, lepas tu terus gerak balik panjat memanjat bukit, tandasnya dekat tempat parking kereta,itu yang belum salin baju. Bukan penat sangat pun, tapi angin kot. 
Mujurlah ada makcik makcik peniaga di gerai berhampiran, membantu. 


Beberapa minit sebelum kejadian hampir pengsan
Husniey tumpang rehat dan baring kat pondok warung disitu. Cuak dan risau tuan suami masa ni, dia ingat husniey main main je cakap tak larat. Yelah selalunya kuat semangat kalau pergi berkebun, beriadah. Kali ini serius lain macam. Terima kasih abang tolong picitkan kepala bagi minum teh hangat dan ubat tolak angin. Alhamdulillah speedy recovery. Terima kasih banyak buat mak cik dekat situ dan tour guide yang membantu dan beri husniey ruang berehat. Allah temukan dengan orang yang baik baik. Okay dah, kita sambung balik kisah aktiviti pada hari kedua di Lombok

Makan Tengahari di Tepi Sawah| Lokasi: Air Berik 


Balik dari mandi manda di air terjun, kami dibawa makan tengahari ditemani suasana padi dan di tepi kolam ikan. Lauk-pauk kat sini sedap betul. Suka ikan panggang nya, fuh sedap ada sambal pulak tu. 

Damainya suasana di tepi sawah

Kolam ikan dan ikan talapia yang ganas, heee
Nasi bentuk LOVE, romantik sangat ni haa. Lauk kering je tapi sedap!

Dah nama dekat kolam ikan, bolehlah tengok ikan talapia besar gedabak duk berenang,
beri makanan dan bermain main dengan ikan talapia disini (risiko kena gigit tanggung sendiri, haha). Restorannya berdekatan dengan kawasan air terjun. Kalau tak silap namanya kawasan ni Air Berik 


Ke Pelabuhan Bangsal (Jeti untuk ke Gili Trawangan / Gili Meno / Gili Air)

Selesai aje makan tengahari, perjalanan diteruskan ke Pelabuhan Bangsal untuk naik feri ke Gili Trawangan. Jadual feri untuk ke Gili Trawangan berakhir sebelum pukul 5 petang. Lepas 5 petang dah takde feri ya. Masa dalam perjalanan ni lama jugak, dekat 2 jam lebih ke Pelabuhan Bangsal. Melalui hutan rimba yang tebal, gunung ganang. Banyak jumpa monyet di tepi jalan. Nak termuntah pun ada curam sangat bukit bukit di sini. 

Feri awam untuk ke Gili Trawangan ~
Sampai di Pelabuhan Bangsal jam 3 petang. Tiba di jeti pelabuhan bangsal,terus masuk ke kaunter dan beli tiket feri. Kalau anda nak naik speedboat pun ada, syarikat persendirian punya kot. Harganya lebih mahal. Husniey ada terbaca pengalaman orang lain ada yang terkena sampai 200k - 400k Rp sehala. Hmm mahal sangat tu. Mohon berhati-hati disini ramai ulat tiket. Ada yang menjual tiket bot persendirian, ada juga yang akan datang promote suruh beli pakej (snorkeling dan jalan jalan). 
Kalau anda tak nak, sila menolaklah cara baik 😊

Servis pemandu yang husniey upah tu berakhir di Pelabuhan Bangsal. 2 hari sahaja menggunakan servisnya. Di Gili Trawangan husniey tak gunakan apa-apa pakej pun, bergerak sendiri sahaja memang niat nak explore sendiri di Gili Trawangan

Jam 3.40 petang barulah penumpang penuh. Lalu feri awam bertolak ke Gili Trawangan.
Feri awam ni okay je, tak rasa mabuk pun. Tak ada pun bergegar teruk. Slow and steady je. Perjalanan untuk ke Gili Trawangan menaiki feri awam ni, memakan masa lebih kurang 40 minit. Kalau korang naik bot laju lagi jimat masa. Husniey saja nak merasa dekat dengan penduduk tempatan. Lagi pun memang jauh lebih jimat. Travel like a local, Gituu! 😍 
Tiket feri awam, nak ke Gili Trawangan @ Gili Air @ Gili Meno

Harga tiket feri umum 15k Rp sahaja tapi ada macam kena bayar apa ntah lupa pulak, kena rujuk gambar di atas ~
Harga tiket feri awam ke Gili Trawangan murah sahaja iaitu cuma 45k Rp = RM 12.70! 
Ini jumlah tiket berdua. Jauh lebih murah dari tambang feri untuk ke pulau dekat Malaysia, opss πŸ˜‚. Masa hari keempat nak balik ke tanah besar, (dari Gili Trawangan ke Pelabuhan Bangsal) kami memilih merasai bot yang laju sikit. Tapi yang ni lagi rileks je. Macam naik feri jugak.. Serius best. Harga pun tak mahal sangat. Tiket dibeli di kaunter tiket feri juga
Off to Gili Trawangan ~ 
Bagi yang mabuk laut, atau jika anda ingin membawa anak kecil travel ke Lombok tak perlulah risau sebab memang rasa macam naik kenderaan atas darat. 
Diaorang punya buatan bot tu terbaik, stabil dan kukuh. Redah ombak tak rasa pun. 
Tiba di jeti, terus boleh pilih nak bergerak macam mana ke resort anda. 
Husniey dan tuan suami hanya berjalan kaki. Di Gili Trawangan tak ada kenderaan seperti kereta dan motosikal. Pengangkutan yang ada cuma berkereta kuda (dipanggil Cidomo), berbasikal, dan berjalan kaki 

Gili Trawangan so gorgeous 
Di Gili Trawangan pula husniey memilih menginap di Gili Amor Boutique Resort. Dekat dengan jeti. Tak sampai 5 minit jalan kaki ke resort. Nantikan review resort ni, memang best sangat menginap disini. Suasananya resort yang elegan, staf yang ramah mesra 

Duit belanja yang berkait pada entri ini;

  • Beli minuman herba tolak angin 25k Rp (RM 7.06)
  • Ojek di Benang Kelambu (2 Ojek) 70k Rp (RM 19.70)
  • Beri tip pada tour guide Irwan 100k Rp (RM 28.20)
  • Tip driver Yusuf 100k Rp (RM 28.20)
  • Tiket feri umum ke Gili Trawangan 45k Rp (RM 12.70)
  • Jumlah belanja (2 pax) RM 95.86
*Belanja makan tengahari, tour guide, bayaran masuk tempat menarik dah ada dalam pakej diambil, nanti diakhir entri akan diberitahu kesemua kos yang hangus dibelanjakan*. Terima kasih membaca entri ini!πŸ˜‰
Reading Time:

Must Read

INSTAGRAM

CARI PENGINAPAN

Booking.com